Çin’de 3D yazıcıyla köprü yapıldı

Çinli bilim insanları bin yıllık antik köprüden ilham aldı, 3 boyutlu yazıcı kullanılarak dünyanın en uzun baskı köprüsünü inşa etmeyi başardı.

Tsinghua Üniversitesi Mimarlık Okulundan Prof. Xu Weiguo’nun önderliğindeki ekip, köklerini antik dünyadan alan, 3D yazdırılmış bir köprü inşa etti. 26 metre uzunluğunda, 3,3 metre genişliğinde inşa edilen köprü, dünyanın en eski açık kemerli taş parçalı köprüsü olan Anji Köprüsü’nden ilham alınarak üretildi. Milattan sonra 605 yılında, 10 yıldan uzun bir sürede inşa edilen köprü ilginç bir şekilde modern bir görüntüye sahip. 37,5 metre uzunluğundaki köprü o tarihten beri aktif olarak kullanılıyor ancak direkleri ve trabzanları her 300 ila 500 yılda bir değiştiriliyor. Yaklaşık 1500 yaşında olan Anji 28 adet eğimli kireçtaşı plakasının demir kurtağzı ile birleştirilmesi ile inşa edilmiş. Tsinghua ekibinin köprüsü ise sadece 3D yazıcıdan basılan çimento kalıpları kullanıyor. Mühendisler hem inşa sürecini hem de malzeme bileşenlerini düzenli olarak kontrol ederek köprünün sağlam olmasını sağladı. Yeni köprünün de Anji köprüsü gibi 1000 yıldan daha uzun süre dayanıp dayanmayacağı bilinmiyor. Weiguo yaptığı açıklamada 3D baskı teknolojisinin bu tarz yapılardaki geçerliliğini test etmek istediğini belirtti. Üniversiteden yapılan açıklamada ise “Bu çalışma Çin’in inşaat endüstrisinin gelişimini ve dönüşümünü hızlandıracaktır” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Çin'de okul kantinlerindeki gıdalarda şeker oranı azaltılacak

Dünya Haberleri