Hormonlu Facebook parçalansın

Facebook’un ‘unlike’ları artıyor... Şirketin aşırı büyümesi ‘haksız rekabet’ tartışmalarını alevlendirdi. Kontrolsüz genişlemeye karşın ‘Instagram ve WhatsApp ayrı şirket haline gelsin’ talepleri arttı. Facebook’un kurucularından Chris Hughes “Şirket parçalanmalı” dedi. ABD’li Senatör Elizabeth Warren ile AB Rekabet Komisyonu Başkanı Margrethe Vestager de harekete destek verdi.

KARAR-ALMANYA

Facebook kuruculularından Chris Hughes, New York Times’da yayımlanan makalesinde Facebook’un parçalanmasını istedi. İnternet devlerinin küçültülmesi ya da parçalanmasını talep edeler arasında ABD Senatörü Elizabeth Warren ve AB Rekabet Komisyonu Başkanı Margrethe Vestager de bulunuyor.  Facebook’un 2.3 milyar aktif kullanıcısı bulunuyor. WhatsApp’ın 1.6 milyar, Instagram ise 1 milyar kullanıcıya sahip. 500 milyar dolarlık borsa değerine sahip olan Facebook, Goolge’den sonra internetteki ikinci büyük reklam satıcısı. Uzmanlar bilginin, iletişimin, reklamın ve kanaat önderliğinin bir firma tarafından belirlenebilir olmasının rekabeti engellediğini, kontrol ve sansüre sebebiyet verdiğini söylüyor. Bu fikri savunlar arasında Huges’in yanında Amerikan Hukuk Profesörü Tim Wu da bulunuyor.  Çözüm önerisi olarak da Facebook’un sunduğu hizmetlerin birbirinden ayrılması tavsiye ediliyor. Özellikle Instagram ve WhatsApp’ın tekrar kendi başını birer şirket haline gelmesi. Facebook’un bu şirketleri, gerekirse aldığı fiyattan daha ucuza satarak elden çıkarması talep ediliyor. Ayrıca Facebook’un uzun yıllar benzeri firmaları satın almasının yasaklanması da talepler arasında. Bu tedbirlerin uzun vadede Facebook baskısı olmadan yeni hizmet ve sunucuların piyasaya çıkmasına katkı sağlayacağını söyleyen Tim Wu, ABD’de 1980’li yıllarda telefon pazarını elinde tutan AT&T firmasının dağıtılmasının yeni rekabet imkanları doğurduğunu hatırlatıyor. Bu operasyonla ABD’de telefon görüşmelerinin daha ucuz hale geldiğini söyleyen Wu aynı canlılık ve çeşitliliğin Facebook’un parçalanması ile internet dünyasında oluşacağını söylüyor. Ancak Facebook’un parçalanması ile sorunun çözülemeyeceğini düşünenlerde var. Bu parçalanmasının sonunda, yeni sunucular beklenirken, sosyal ağ olarak Facebook, fotoğraf platformu olarak İnstagram, rekabetten başarılı çıkarak yine pazarın öncüsü haline gelebilirler. Facebook’un parçalanması ayrıca hukuki olarak çok zorlu ve uzun bir süreç. Bu zamana kadar zaten bu yönde hiçbir hukuki girişim yok. AT&T’nin parçalanması ancak 8 yıllık bir hukuk sürecinden sonra mümkün olmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Facebook bu yıl 2,2 milyar sahte hesabı sildi

Teknoloji Haberleri