Doğan Cüceloğlu'nu kaybettik

'Gerçek Özgürlük', 'İçimizdeki Çocuk', 'İletişim Donanımları' ve 'Korku Kültürü' gibi çok satan kitapların yazarı, psikolog Doğan Cüceloğlu hayatını kaybetti. 83 yaşında evinde ölü bulunan Cüceloğlu, ölüm gerçeği ile ilk karşılaşmasını şöyle anlatmıştı: Ve bir gün dedim ki: Ben annemi bir daha göremeyeceğim. Enteresan bir şekilde çocuk aklımla şuna karar vermişim: Annen yok, kimsen yok. Ve böyle bir karar verdiğimi yıllar sonra anladım.

83 yaşındaki psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu, Beşiktaş'taki evinde ölü bulundu. Alışverişten dönen Cüceloğlu'nun eşi, evde Cüceloğlu'nun cansız bedeni ile karşılaştı.

Olay yerine giden Beşiktaş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, evin içerisinde incelemelerde bulundu.

İlk incelemelere göre, Cüceloğlu'nun evde düşerek hayatını kaybettiği belirlendi.

EMNİYET: KAFASINDA DÜŞMEYE BAĞLI KANAMA TESPİT EDİLDİ

Cüceloğlu'nun vefatı ile ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndan yapılan açıklamada "Kafa kısmında düşmeye bağlı kanamanın olduğu anlaşılmış olup, konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir" ifadelerine yer verildi. 

"ANNEN YOK, KİMSEN YOK"

83 yaşında evinde ölü bulunan Cüceloğlu, ölüm gerçeği ile ilk karşılaşmasını şöyle anlatmıştı: 

"Ben kelime olarak biliyorum, öldü, yok. Ama hep içimde 'Misafirliğe gitti, bir gün sonra gelecek, 2 gün sonra gelecek' diye bakıyorum. 3 gün geçti gelmedi, 4 gün geçti gelmedi, 4 gün geçti gelmedi...

Ve bir gün dedim ki: Ben annemi bir daha göremeyeceğim. Enteresan bir şekilde çocuk aklımla şuna karar vermişim: Annen yok, kimsen yok. Ve böyle bir karar verdiğimi yıllar sonra anladım. Annen yok, kimsen yok."

İKİ SAAT ÖNCE PAYLAŞIM YAPMIŞTI

Cüceloğlu, ölümünden iki saat önce sosyal medya hesabından  "Nurdoğan Arkış ile Bir Sohbet-Var mısın? Güçlü Bir Yaşam İçin Öneriler" ifadeleriyle bir sohbetini paylaşmıştı. 

"PSİKOLOJİ ALANINDA ÖNDE GELEN BİR İSİM"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cüceloğlu'nun ölümünden duyduğu üzüntüyü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ifade etti: "Türkiye'de psikoloji alanının önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun vefatını üzüntüyle öğrendim. Kıymetli bilim insanımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum."

"HAYATINA DOKUNAN İNSANLARI ÜZDÜ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da kendi sosyal medya adresinden yaptığı paylaşımda, "” Ünlü psikoloğumuz Doğan Cüceloğlu annesinin ölümünü anlatırken bu cümleyi kullanırdı. Bugün, hayatına dokunduğu insanları üzecek bir haber aldık: Hocamız aramızdan ayrıldı. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

"DERİN ÜZÜNTÜ DUYDUK"

Cüceloğlu’nun vefat haberinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yayınlanan başsağlığı mesajında şu ifadeler kullanıldı:

"Bilimsel makaleleri, kitapları ve verdiği eşsiz seminerlerle Türk halkının gönlünde özel bir yer edinen değerli psikolog #DoğanCüceloğlu’nun vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Merhuma Allah’tan rahmet, kederli ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz."

"VEFAT HABERİ HEPİMİZİ ÜZDÜ"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da "Ülkemizin değerli psikologlarından Prof. Dr. #DoğanCüceloğlu'nun vefat haberi hepimizi üzdü. Kendisine Allah’tan rahmet diliyorum; ailesinin, sevenlerinin ve okurlarının başı sağolsun" ifadeleriyle başsağlığı dileğinde bulundu. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yazarın ardından "Önemli olan geçmişi ve geleceği ile sohbet edebilen bir insan olmak" demişti Doğan Cüceloğlu. Mekanı cennet olsun. Arkasında bıraktıklarıyla yaşama ve hayatlarımıza dokunmaya devam edecek" mesajı paylaştı.

"HOCALARIN HOCASI..."

Psikolog Prof. Dr. Arif Verimli ise Cüceloğlu için şu mesajı paylaştı: "Hocaların Hocası, kıymetli bilim insanı, sohbetinden faydalandığım ağabey.. Allah rahmet eylesin."

ANNESİNİN ÖLÜMÜNÜ ANLATTIĞI VİDEO PAYLAŞILIYOR

Cüceloğlu'nun vefat haberinin ardından sosyal medyada yüzlerce kişi üzüntüsünü dile getirirken, Cüceloğlu’nun annesinin ölümünü anlattığı videoyu da beraberinde paylaştı.  

Yazar Can Gürses, Cüceloğlu’nun annesinin ölümünü anlattığı bir videosu eşliğinde  "Doğan Cüceloğlu vefat etmiş... Çok üzgünüm. Annesinin ölümünü anlatırken" ifadelerini kullandı.

ÜLKENİN YETİŞTİRDİĞİ KIYMETLİ BİLİM İNSANI

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, Cüceloğlu'nun ölümünün ardından şunları paylaştı: "Ülkemizin yetiştirdiği kıymetli bilim adamı Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu’nun vefatını derin bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah'tan rahmet, acılı ailesine ve tüm sevenlerine baş sağlığı diliyorum."

'ANNESİZ OLMANIN DERİN SIZISI HEP YÜREĞİNDEYDİ'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, sosyal medya adresinden Doğan Cüceloğlu'nun vefatını üzüntüyle öğrendiğini dile getirerek şu ifadeleri kullandı: "Benim gibi küçük yaşta annesiz kalmanın derin sızısı onun da hep yüreğindeydi. Doğuran ve büyüten annelerimi rahmetle anıyorum: “Annen yok, kimsen yok!” Rabbim cennetinde anacığıyla buluşturur İnşallah."

'ÜLKENİN YETİŞTİRDİĞİ DEĞERLİ BİLİM İNSANIYDI'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medya hesabından Cüceloğlu'nun hayatını kaybetmesi nedeniyle taziye mesajı paylaştı. Akşener mesajında, "Ülkemizin yetiştirmiş olduğu büyük kıymetlerden biri olan değerli bilim insanı Doğan Cüceloğlu''nun vefatını üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk da "Canım abim, hocam, bana, öğretmenlerime ve yetiştirdiğin binlerce öğrenciye desteğinle ışık oldun. Mütevazılığınla, yaşam sevincinle, eserlerinle bize büyük miras bıraktın ama ben seni çok özleyeceğim. Türkiye'nin başı sağ olsun" sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Güzel insan, değerli hoca, velut düşünür ve yazar Doğan Cüceloğlu Hakk'ın rahmetine kavuştu. Ölümünü, ruhunun gözyaşlarıyla anlattığı annesinin yanına gitti. Mekanı cennet olsun." mesajını paylaştı. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise "Gerçek insan olma yolunun yolcusu ve dervişi gibi yaşadı Doğan Cüceloğlu. İnsan olma yolculuğunda hep iyiliğe çağırdığına şahidiz. Allah rahmet eylesin." ifadesini kullandı.

DOĞAN CÜCELOĞLU KİMDİR?

1938 yılında Mersin'in Silifke ilçesinde 11 çocuklu bir ailenin, 11. çocuğu olarak dünyaya geldi. Ankara ve Kırklareli'nde liseyi bitirip İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu. ABD'de Illinois Üniversitesi'nde Bilişsel Psikoloji doktorasını tamamladı. Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nde görev yaptı, Fulbright bursu ile Berkeley'deki California Üniversitesi'nde ziyaretçi öğretim üyesi olarak bir sene çalıştı.


Kendi tabiriyle "Silifke'de büyürken çevresinde gördüğü evlilik, koca ve baba modelleriyle Kaliforniya'da büyümüş feminist bir Amerikalı kıza kocalık yapmaya çalışan" Doğan Cüceloğlu, çocuklarından ayrı yaşadığı 4 yılın ardından yaşadığı değişim sürecinde ilk kitabı 'İnsan İnsana'yı kaleme aldı.

Kırktan fazla bilimsel makalesi yayımlanan bir psikolog ve çeşitli topluluklara bilimsel psikoloji çerçevesinde gelişim seminerleri sunan bir iletişim psikolojisi uzmanı olan Cüceloğlu, 1980-1996 yılları arasında ABD'deki Fullerton şehrinde California Eyalet Üniversitesi'nde görev aldı.

Kitapları çok sayıda baskısıyla okuyucuya ulaşan Doğan Cüceloğlu'nun 'Gözyaşı ve kahkaha dolu hayat öyküsünü' anlattığı söyleşilerden Canan Dila tarafından hazırlanan 'İnsanı Ararken' adlı çalışma da ilgi gördü.

1996'dan bu yana Türkiye'de üniversite öğrencilerine, öğretmenlere, ana-babalara ve iş adamlarına yönelik seminerler, konferanslar ve atölye çalışmaları düzenledi.

1990'dan bu yana kitaplarını Türkçe olarak yayınlayan Cüceloğlu, Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını bilimsel psikoloji kavramları içinde inceleyen kitaplar kaleme aldı.

Doktora yaparken yine doktora öğrencisi olan California'da doğmuş büyümüş Emily ile tanışan ve evlenen Doğan Cüceloğlu'nun 11 yıl süren evliliğinden Ayşen, Elif ve Timur adlarında 3 çocuğu oldu.

Kişisel gelişim kitapları ve bilimsel makalelerinde Türk insanının düşünce, duygu ve davranışlarını inceleyen Doğan Cüceloğlu'nun kitapları şunlar:
 

-Var mısın?
 

-Öğretmenim Bir Bakar Mısın?
 

-Evlenmeden Önce
 

-Geliştiren Anne-Baba
 

-Derviş'in Aklı
 

-Gerçek Özgürlük
 

-İçimizdeki Çocuk
 

-İletişim Donanımları
 

-Başarıya Götüren Aile
 

-Savaşçı
 

-Mış Gibi Yetişkinler
 

-Mış Gibi Yaşamlar
 

-Korku Kültürü
 

-Onlar Benim Kahramanım
 

-Öğretmen Olmak, Bir Can'a Dokunmak
 

-Bir Kadın Bir Ses
 

-İçimizdeki Biz
 

-İnsan Ve Davranışı
 

-İnsan İnsana
 

-İnsan İnsana sohbetler 1

 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Doğan Cüceloğlu'nun ölümü ile ilgili soruşturmada takipsizlik kararı
Doğan Cüceloğlu kimdir? Neden öldü, kaç yaşındaydı? İşte hayatı...
Son dakika! Doğan Cüceloğlu'nun ölüm nedeni belli oldu

Güncel Haberleri