ABD Başkanı Biden kritik zirveyi değerlendirdi: F-16'ları Türkiye'ye satmalıyız

İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirile NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan ABD Başkanı Biden, F-16 uçaklarını Türkiye'ye satmak istediklerini kaydederek "Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmamız ve modernize etmemiz gerekli. Bunun tersi çıkarımıza değil. Bunu yapmamız için Kongre’den onay almamız lazım. Kongreden onay çıkacağını düşünüyorum. Bunu Erdoğan'a da söyledim" diye konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilen ve bugün sona eren NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu.

Şubat ayından bu yana Ukrayna'da devam eden savaş hakkında konuşan Biden, Ukrayna'nın savaştan zaferle ayrılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını açıkladı. Ukrayna'nın Rusya'ya ciddi bir hasar verdiğini kaydeden Biden, Rusya'nın ABD teknolojisine muhtaç olduğunu kaydetti.

ABD'nin dünyayı Ukrayna'nın arkasında topladığını belirten Biden, F-16 uçaklarını Türkiye'ye satmak istediklerini duyurdu.

ABD Başkanı Biden'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Türkiye'ye F-16 uçaklarını satmamız ve modernize etmemiz gerekli. Bunun tersi çıkarımıza değil. Aralık ayında F-16’ları satmamız gerektiğini söylemiştim. Onları modernize de etmemiz gerekiyor. Onlara F-16 satmalıyız ama bunu yapmamız için Kongre’den onay almamız lazım. Kongreden onay çıkacağını düşünüyorum. Bunu Erdoğan’a da söyledim.

UKRAYNA'NIN YENİLMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Ukrayna’nın yenilmesine müsaade etmeyeceğiz, Rusya’nın kazanmasına izin vermeyeceğiz. Rusya mantıksız davranmayı bırakırsa savaş yarın bile sona erebilir. Petrol fiyatlarının artmasının, gıda krizinin nedeni Rusya’dır. Putin NATO’yu parçalayabileceğini, bizi zayıflatabileceğini düşündü ama tam olarak istemediği şeyle karşılaştı. İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği ile beklemediği şeyle karşılaştı. İsveç ve Finlandiya NATO üyesi olacak.

RUSYA ABD TEKNOLOJİSİNE MUHTAÇ

Ukrayna'yı ne kadar desteklememiz gerekiyorsa destekleyeceğiz. Rusya'ya bakın temerrüde düştüler. 15 yıllık kazançlarını kaybettiler. Benim başlattığım ihracat sınırlamalarından dolayı zorlanıyorlar teknolojik olarak. Belki de petrol üretimine devam edemeyecekler ABD teknolojisine muhtaçlar. Çok büyük bir bedel ödüyorlar. Daha bugün Yılan adası Ukrayna tarafından geri alındı. Ukrayna'nın yanında duracağız ki Rusya onları yenemesin.

UKRAYNA CİDDİ BİR HASAR VERDİ

Ukrayna zaten Rusya'ya ciddi bir hasar verdi. ABD onlara bakıyor. 'Kiev'i almaya çalıştınız beceremediniz Donbas'ı almaya çalıştınız daha bunu başaramadınız' diyorlar. Biz Ukrayna'ya kapasite sağlıyoruz ve onların cesareti çok önemli. Bu yüzden nasıl biter bilmiyorum ama Rusya'nın Ukrayna'yı yenmesi ile bitmeyecek.

ABD DÜNYAYI UKRAYNA'NIN ARKASINDA TOPLUYOR

Artık işler değişiyor yeni gelişmelere adapte oluyoruz. ABD dünyayı Ukrayna'nın arkasında topluyor. ABD Ukrayna konusunda öncülük ediyor. Önümüzdeki günlerde 800 milyon Dolar daha destek açıklayacağız.

Müttefikleri savunma bütçelerini büyütüyor. Bakın Almanya bir örnek. Ordusu için 100 milyar dolar büyüklüğünde bir fon duyurdu.

NATO TOPRAĞININ HER KARIŞINI KORUYACAĞIZ

Bir kez daha 5. maddeye olan taahhüdümüzü vurguladık. NATO toprağının her karşını koruyacağız. Avrupa'daki güç sayımızı artırıyoruz. Doğu kanadımızı güçlendirmek için Polonya'da yeni bir karargah kuracağız. Romanya'da da yeni bir askeri güç kurulacak Artık işler değişiyor yeni gelişmelere adapte oluyoruz. ABD dünyayı Ukrayna'nın arkasında topluyor.

İlk defa Hint pasifik bölgesindeki ortaklarımız toplantıya katıldı. Putin'e ifade ettiğim gibi onun eylemleri dünya çapında bir sonuca yol açacak. Demokratik ülkeleri bir araya getiriyoruz. Bunu uluslararası düzeni korumak için yapıyoruz. Buna Çin'den gelen tehditler de dahil."

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Biden açıkladı: ABD'den Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek askeri yardım

Dünya Haberleri