Taliban ‘Batı komplosu’ diyor: Doğum kontrol haplarına yasak

Afganistan’da Taliban yönetiminin halkına yönelik zulmü devam ediyor. Afgan kadınlara hayatı ‘dar eden’ yetkililer, bu sefer doğum kontrolünün Müslüman nüfusu azaltmak için Batı’nın bir komplosu olduğunu iddia ederek ilaçların kullanımını yasakladı.

2021 yılının ağustos ayından bu yana Afganistan yönetimi altına alan Taliban iktidarının halkına yönelik baskıcı uygulamaları sürüyor. Daha önce kız ve kadın öğrencilere eğitim almasını engelleyen ve kadınların çalışmasını kısıtlayan Taliban, şimdi de doğum kontrol haplarına karşı savaş açtı.

SİLAHLI YETKİLİLER ECZANELERİ BASTI

İngiltere merkezli The Guardian'da yayınlanan bir habere göre, Taliban savaşçılarının, Batılı ulusların Müslüman nüfusu kontrol etmek için doğum kontrolü kullanmaya çalıştıklarını iddia ederek, Afganistan'ın en büyük şehirlerinden en az ikisinde tüm doğum kontrol ilaçlarının ve cihazlarının satışını yasakladı.

Yetkililer, Kabil ve Mezar-ı Şerif kentlerindeki eczanelere raflarındaki tüm doğum kontrol ürünlerini temizleme talimatı verdi. Silahlı görevliler, kapı kapı dolaşarak ebeleri ve eczacıları "Batı'nın nüfusu kontrol etme yöntemini" desteklememeleri için tehdit ettiler.

Kabil'deki bir eczane sahibi, "Dükkanıma iki kez silahlarla geldiler ve doğum kontrol haplarını satmamam için beni tehdit ettiler. Kabil'deki her eczaneyi düzenli olarak kontrol ediyorlar ve biz de ürünlerin satışını durdurduk" dedi. Başka bir eczane sahibi, yasağın şubat ayında başladığını ve mevcut stoku satmaktan çok korktuklarını söyledi.

AFGAN AKTİVİSTTEN TEPKİ

The Guardian'a konuşan Afgan asıllı İngiliz aktivist Shabnam Nasimi, "Taliban'ın kadınların yalnızca çalışma ve okuma hakları üzerindeki değil, aynı zamanda bedenleri üzerindeki kontrolü de çirkin. Aile planlaması ve doğum kontrol hizmetlerine zorlama olmaksızın erişim sağlamak temel bir insan hakkıdır” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Afganistan’da vandallığın sonu gelmiyor: Taliban ‘yoldan çıkaran’ enstrümanları yaktı
Afgan okulları kız öğrencilere hala kapalı: Kadınlar Taliban’a karşı sokağa indi
Afgan kadınlar Taliban kıskacında: Üniversiteler 'erkeklere' açıldı

Dünya Haberleri