Yüzyıl sonra bir ilk: Yaptırımlar Rusya'yı fena vurdu

Rus devlet demiryolları şirketi Russian Railways JSC, geçtiğimiz ay yapması gereken ödemesini kaçırmasının ardından yüzyıl sonra bir ilk yaşayarak uluslararası otorite tarafından temerrüde düşürüldü.

Ukrayna'yı işgali nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın, Russian Railways JSC isimli şirketinin geçen ay vadesi gelen ödemesini kaçırması nedeniyle temerrüde düştüğü açıklandı. Rusya'da yüzyıl sonra ilk kez bir şirket için temerrüt kararı alındı.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre, Uluslararası kurum Kredi Türevleri Karar Komitesi'ne (Credit Derivatives Determinations Committee) göre 10 günlük ek süreyi kaçıran şirket yatırımcılarına 14 Mart’ta yapması gereken ödemeyi gerçekleştiremedi. Devam eden süreçte temerrüt riskine karşı yapılan sigortanın devreye girmesi ve kupon sahiplerinin ne kadar ödeme alacağının belirleneceği bildirildi.

SON 100 YILDA TEMERRÜDE DÜŞEN İLK BORÇLANMA

Karar yatırımcıların dikkatinin ülkenin iki tahvili için ödemelerin anlaşmalar izin vermemesine rağmen ruble üzerinden yapılması sonrası tahvillerin temerrüde düşme olasılığına odaklanması sırasında geldi.

İki tahvilin de 30 günlük ilave süresi olduğu ve temerrüde düşülmesi durumunda bunun son 100 yılda ülkenin temerrüde düşen ilk dış borçlanması olacağı belirtiliyor.

EKONOMİK SAVAŞTA TONUNU SERTLEŞTİRDİ

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batılı devletlerin Rusya'nın kamu borcunu temerrüde düşürmeye çalışması halinde, Rusya'nın yasal işlem başlatacağını söyleyerek, Moskova'nın Batılı devletler ile sürdürdüğü ekonomik savaşta tonunu sertleştirdi.

Kremlin yanlısı Izvestia gazetesine verdiği söyleşide Siluanov gazete ile gerçekleştirdiği söyleşide, "Tabii ki dava açacağız, çünkü yatırımcıların ödemelerini almalarını sağlamak için tüm gerekli adımları attık" dedi.

Siluanov, "Hem döviz hem de ruble olarak ödeme girişimlerimizi gösteren faturalarımızı mahkemeye sunacağız. Bu kolay bir süreç olmayacak. Tüm zorluklara rağmen davamızı etkin bir şekilde kanıtlamamız gerekecek" dedi.

RUSYA, ALACAKLILARA ÖDEME YAPMAYA ÇALIŞTI

Siluanov geçen hafta, Rusya'nın alacaklılarına ödeme yapıldığından emin olmak için elinden gelen her şeyi yapacağını ifade etmişti.

Siluanov bugün yaptığı açıklamada ise, "Rusya iyi niyetle yabancı alacaklılara ödeme yapmaya çalıştı. Ancak, Batılı ülkelerin yürüttüğü kasıtlı politika, her şekilde yapay olarak insan yapımı bir temerrüt yaratmaktır" dedi.

TEMERRÜD NEDİR?

Kişinin borçlandığı edimi hukuka aykırı olarak yerine getirmemesi halidir. Temerrüt alacaklının ve borçlunun temerrüdü şeklinde iki türlüdür. Gerek alacaklı ifa edilmek istenen edimi kabul etmeyerek; gerekse borçlu yerine getirmekle borçlandığı edimi zamanında ifa etmeyerek borca aykırı davranmış olur.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Rusya'dan yeni yaptırım kararı! Aralarında Boris Johnson da var
'Türkiye ambargoyu deldi' iddiasına ABD'den yanıt
AB, Rusya'ya karşı 6. yaptırım paketini görüşecek

Dünya Haberleri