CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda torba yasa teklifi görüşmelerinde söz alarak, ülkemizde etkisini her geçen gün artıran ekonomik krizlerin neden olduğu sorunları sıraladı, çözüm önerilerini anlattı. Gürer, her geçen gün artan ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığının, vatandaşları darboğaza sürüklediğini belirtti.
'MARKETLER ETİKET DEĞİŞTİRMEYE YETİŞEMİYOR'
Yılın ikinci yarısı için 11 bin 402 lira olarak belirlenen yeni asgari ücretin, henüz vatandaşın cebine girmeden eridiğini anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Marketler etiket değiştirmeye yetişemiyor, çarşı pazar fiyatları uçtu. Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye'de gıdaya erişim dahi zorlaştı, en büyük para birimi 200 liraya 1 kilo et alınamaz hâle geldi. Bu torbada, kanun teklifinde en düşük memur maaşında bir artış hedefleniyor, yoksulluk sınırının altında bir ücret öneriliyor” dedi.
Vatandaşların bankalara ve tüketici finansman şirketlerine olan bireysel krediyle kredi kartları borçlarının, 9-16 Haziran günleri arasında 7,5 milyar artarak 2 trilyon 160 milyar liraya yükseldiğini aktaran CHP Milletvekili Gürer, yılbaşından bu yana tüketici kredilerinin ise 292 milyar lira artarak 1 trilyon 412 milyar liraya, kredi kartı borçlarının da 295 milyar büyüyerek 749 milyar liraya kadar çıktığını belirtti.
'EMEKLİ İNTİBAK DÜZENLEMESİ...'
Ekonomik krizden en çok etkilenen sabit ve dar gelirli vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi için yapılması gerekenleri de sıralayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Memur, işçi ve emekli için ücretlerde gerçek enflasyonla oluşan süreç gözetilerek artış sağlanmalıdır. Emekli intibak düzenlemesi yapılmalıdır. Emekliler açlık sınırı üzerinde bir maaşa ermelidir. Emekli bayram ikramiyesi asgari ücret olmalıdır. Evi olmayan memur ve emekli için kira yardımı verilmelidir. Emeklilerden ilaç katkı payı kaldırılmalıdır” diye konuştu.
'YOKSUL DAHA DA YOKSULLAŞIYOR'
Ekonomik krizin tüm etkilerinin dar ve sabit gelirlilerin üzerine yıkıldığına da dikkat çeken Gürer, “İktidarda israf alabildiğince sürüyor. Yoksuldan alıp varlıklılara daha çok devlet eliyle rant aktarılıyor. Zengin zenginleşiyor, yoksul daha da yoksullaşıyor” ifadelerini kullandı
Kiralardaki astronomik artışların kiracı-ev sahibi kavgalarını artırdığını, aileler dağılmaya başladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Vergide adalet sağlanmadan, sabit ve dar gelirlilerin yaşamı iyileştirilmeden, çiftçi, işçi, emekli, memurun yaşadığı yoksullaşmayı görmezden gelerek ülke yönetilemez. Taşeronda kalanlar kadro bekliyor, kadroları bir an önce verilmelidir.Stajyer ve çırakların işe başladığı gün emeklilik süreci işlemelidir” diye konuştu.
Gürer konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Bugün bu kanunla KDV'ler yükseliyor. Gece gelen düzenlemeyle KDV arttı, vergiler biniyor. Bunlardan vatandaşın haberi olup da oy vermedi ki. Vatandaş son altı ayda uyguladınız ve bugünkü sorunlara neden olan ekonomik politikayla size oy verdi. "Nas" "nas" "nas" diyordunuz, nas bitti, faizler 15, böyle giderse 30'a kadar gidecek.” diye sözleri tamamladı.