Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım 'Mavi Akım TTF'ye bağlandı' iddiasını değerlendirdi: Hazineye yükü 600 milyarı bulacak

Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, Mavi Akım Sözleşmesi'nin Hollanda Gaz Grubu'na (TTF) bağlandığı iddialarına ilişkin KARAR'A konuştu. Bakan Dönmez'in "Yılın ilk altı yında doğal gaz sübvansiyon miktarı 150 milyar liraya ulaştı" sözlerini hatırlatan Yardım, "Yıl sonuna kadar bu sübvansiyon miktarının 450 milyar lirayı geçeceği hatta döviz kuruna, kışın sert geçmesine bağlı olarak 600 milyar liraya kadar çıkabilir." dedi.

OĞUZ BAKIR

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada Mavi Akım Sözleşmesi'nin Hollanda Gaz Grubu TTF'e bağlandığı iddia edildi. Konuya ilişkin KARAR'a konuşan Eski BOTAŞ Genel Müdürü Gökhan Yardım, bu bağlamın geçtiğimiz Nisan ayında başladığına yönelik iddiaların olduğunu açıkladı. Ancak Mavi Marmara Sözleşmesi'nin gizli olduğunu belirten Yardım, bu nedenle bilginin BOTAŞ ya da enerji yönetimi tarafından açıklama yapılamayacağını da belirtti.

'SÜBVANSİYONUN ETKİSİNİ VERGİLERİMİZLE KARŞILIYORUZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, 2022 yılının ilk altı ayında doğal gaz sübvansiyon miktarının 150 milyar liraya ulaştığı yönündeki açıklamalarını hatırlatan Yardım, "Yıl sonuna kadar bu sübvansiyon miktarının 450 milyar lirayı geçeceği hatta döviz kuruna, kışın sert geçmesine bağlı olarak 600 milyar liraya kadar çıkabilir." dedi. Diğer bir yandan da yardım, bu artışın vergilere de yansıyacağını, haliyle her geçen gün artan doğal gaz faturalarına da yansıyacağını belirtti.

'RAKAMLAR BUNU GÖSTERİYOR'

Dış Politika Uzmanı Aydın Sezer'de iddiaya ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada konuya ilişkin şunları paylaştı:

"Bugün doğal gazla ilgili bazı veriler geldi. Maalesef yayınlayamıyoruz, ama şu kadarını söyleyeyim az önce çok önemli bir enerji uzmanımızın bana ifade ettiği gibi 'resmen ağlıyorum'.Galiba, inanmak istemiyorum, inanmamak için hala direniyorum ama MAVİ AKIM'ın formülünü değiştirmişler. Rakamlar onu gösteriyor."


TTF NEDİR?

Title Transfer Facility (TTF), Holanda'da doğal gaz için bir ticaret noktasıdır. Bu ticaret noktası, Hollanda'daki bir dizi iş insanı için vadeli işlemler, fiziksel ve takas işlemleri yapma olanağı sağlar.

Gasunie tarafından 2003 yılında kurulmuş olup, Birleşik Krallık'taki Ulusal Dengeleme Noktası (NBP) ile neredeyse aynıdır ve gazın Hollanda Gaz şebekesi içinde ticaretinin yapılmasına izin verir. TTF, Hollanda'daki Gaz İletim Sistemi Operatörü olan Gasunie'nin bağımsız bir yan kuruluşu olan Gasunie Transport Services BV, tarafından işletilmektedir. TTF'de toptan gaz ticareti, ağırlıklı olarak bayiler arası brokerler aracılığıyla tezgah üstü olarak yürütülmektedir. Fiziksel kısa vadeli gaz ve gaz vadeli işlem sözleşmeleri de ICE-Endex Borsası ve PEGAS borsası aracılığıyla alınıp satılmaktadır. TTF'deki gaz, megavat saat başına euro cinsinden işlem görmektedir.

Kuruluşundan bu yana geçen yirmi yılda TTF'deki ticaret katlanarak büyümüş ve Hollanda'daki yerel hacimleri on dört kat aşmıştır. Sıvılaştırılmış doğal gazın (LNG) yükselişinin de yardımıyla bu artış, TTF'nin Avrupa'nın en büyük gaz ölçütü olarak İngiltere'nin Ulusal Dengeleme Noktasını (NBP) geçmesine neden oldu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri