2'si Birden Geliyor! Ekonomide İşler Daha Kötü Olacak! Merkez Bankası'nın Faiz Kararı neleri Tetikleyecek?

Merkez Bankası'nın faiz kararı enflasyonu ve doları nasıl etkiler? Ekonomide önümüzdeki süreçte neler yaşanacak? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Mayıs ayı faiz kararını değerlendiren ekonomist Doç. Dr. Atilla Çifter, dolar ve enflasyonun birbirlerini besleyeceğini belirterek ekonomi çevrelerini uyardı.

Geçen sene eylül ayından başlayarak Merkez Bankası faizi düşürmeye başlamıştı. Merkez bankası toplamda 500 baz puan faiz düşürerek faizi 14 puanda sabitledi. Aralık ayından itibaren de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faizi sabit tutuyor. Bugün merakla beklenen faiz kararı açıklandı. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu faizi sabit tuttuklarını açıkladı. Bu açıklamadan sonra ekonomi çevreleri enflasyon ve döviz kurunda neler olacağını merakla takip ediyor. Peki enflasyon ve dolar faizin sabit tutulmasına ne tepki verecek?

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZİ DÜŞÜRMEYE BAŞLADIĞI EYLÜL AYINDAN BU GÜNE KADAR NELER OLDU?

2021 yılının Eylül ayında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nas Suresi'ni hatırlatarak faizin haram olduğunu söylemesinden sonra faiz indirmeye başladı. Merkez Bankası Eylül, Ekim, Kasım, Aralık aylarında 500 baz puanlık indirim yaptı. Tüm bu faiz indirimi yapıldığı sürede enflasyon ve döviz kuru hızla yükseldi. Yükselen doları kontrol altına almak isteyen Merkez Bankası kamu bankaları aracılığı ile piyasalara dolar sürdü ve bu harekette Merkez Bankası'nın rezervlerinin erimesine neden oldu. Enflasyon ise 2021 yılının eylül ayında yıllık yüzde 19'du. TÜİK'in bile Nisan ayı enflasyonu yüzde 69.97 Enag'da ise yıllık enflasyon yüzde 156,86 olarak çıkıyor. Yine 2021 yılının Eylül ayında 8 lira 63 kuruş şuanda 16 lira 40 kuruş seviyesinde işlem görüyor. Yine bu dönemde Türkiye'n CDS'i 392 puan seviyelerindeydi. Şu anda ise 730 puan seviyelerinde.

MERKEZİN FAİZ KARARI DÖVİZ VE ENFLASYONUN KONTROLÜNÜ ZORLAŞTIRACAK

Doç. Dr. Atilla Çifter, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi. Artık ekonomi yönetiminin çok zor olduğunu belirten Doç. Dr. Atilla Çifter, enflasyonun ve döviz kurunun kontrolünün daha da zorlaşacağını belirtti.

Enflasyondaki yükseliş ve döviz kurlarındaki artışında doğrudan Merkez Bankası'nın uyguladığı politikanın etkili olduğunu söyleyen Doç. Atilla Çifter, dolarizasyona çözüm olarak doların tavan yaptığı Aralık ayında Kur Korumalı Mevduat ve ya kısaca KKM dediğimiz uygulamayı başlattığını hatırlattı. Aralıkta uygulamaya alınan Kur Korumalı Mevduat'ın Mart ayında ilk ödemelerinin yapıldığını belirten Çifter, KKM'nin hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'na hem de Merkez Bankası'na büyük yük getirdiğini söyledi. Turizm gelirlerinin döviz kurundaki artışı engelleyecek kadar yüksek olmadığını belirten Doç. Dr. Atilla Çifter, döviz kuru ve enflasyon arasında etkileşim var. Döviz kurundaki artış aynı zamanda enflasyonu da arttırıyor. Önümüzdeki aylarda hem enflasyonun hem de döviz kurunun artacağını kontrolün ise zorlaşacağını açıkladı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri