Zam beklentisi özel sektörü harekete geçirdi: Kömür de karaborsaya düştü

Petrol ve doğal gazın ardından kömüre de zam geleceği söylentileri nedeniyle ürün, karaborsaya düştü. Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 37’sini kömür karşıladığı için zammın elektriğe de yansıyacağı düşünülüyor.

Enerji ihracat lideri Rusya’nın savaşa girmesi ile iyice tırmanan enerji krizi, Türkiye'de fahiş zam olarak kendini gösteriyor. Hayatı daha da zorlaştıran petrol ve doğal gaz zamlarının ardından kömürde de kriz çıktı. Zam geleceği söylentileriyle kömür, ayçiçek yağı ve şekerin ardından karaborsaya düşen bir diğer ürün oldu.

Hane tüketiminin yanında elektrik üretiminin yüzde 37’sinin de karşılandığı kömürdeki arz sıkıntısının, elektrik fiyatlarının da artmasına sebep olacağı düşünülüyor.

Cumhuriyet'in haberine göre; Türkiye’nin Zonguldak’taki kömür havzalarının yüzde 39’u özel şirketlere açıldı ve devletin üretimi düştü. Böylece fiyatı şirketler belirlemeye başladı. Yerli kömür üretimi yıllık 5 milyon tondan 1.2 milyon tona kadar düşünce Türkiye, yıllık 4 milyar dolarlık kömür ithal etmeye başladı. İthalatta en önemli ülkeler ise Kolombiya ile Rusya oldu.

'YÜZDE 40 ZAM KONUŞULUYOR'

İç piyasada kömürün karaborsaya düştüğünü söyleyen İzmir Kömür Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Mustafa Düzyol, "Bir ay önce yüzde 38 zam yapılmıştı. Şimdi de piyasada yüzde 40 zam söylentileri dolaşıyor. Bu nedenle de kömür karaborsaya düştü. Şu anda yerli kömürün tonu 2 bin 600 liraya satılıyor, zamla birlikte 3 bin 500’ü bulması bekleniyor" açıklamasında bulundu.

Rusya’nın savaşla beraber zor duruma düşmesiyle ucuza kömür satabileceğini söyleyen Enerji Uzmanı Önder Alagedik ise "Fiyat düşmesi gerekirken hâlâ artıyor. Çünkü, bizim en büyük ithalatçımız Kolombiya. Orada da yerli bir şirket olan Yıldırım Holding var. Savaş bahanesiyle fiyat yükseltiliyor. Türkiye, enerjide spot piyasalara bağımlı hale geliyor" diye konuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Nisan ayında kiralara ne kadar zam gelecek?
Mart ayının zam şampiyonu motorin oldu
Enflasyon durdurulamıyor: Yüzde 60'ı da aştı

Ekonomi Haberleri