Doğalgaz faturaları 'sosyal tarife' ile hafifleyecek

Zam üstüne zam gelen doğalgaz faturalarının düşürülmesi amacıyla 'sosyal tarife' hayata geçiriliyor. Elektrik kullanımında uygulanan kademeli tarife, doğalgaz faturalarında tercih edilebilecek. Doğalgaz sosyal tarife başvurusu, her kent merkezindeki doğal dağıtım şirketine yapılacak. İşte, doğalgaz sosyal tarife hakkında bilgiler...

Türkiye genelindeki doğalgaz boru hattı ve işletmeciliğini gerçekleştiren Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), vatandaşların doğalgaz tüketiminde kademeli kullanımı için çalışma başlattı. 'Sosyal tarife' adıyla hayata geçirilecek uygulamayla, yüksek gelirli hanelerin ödediği doğalgaz faturasıyla düşük gelirli hanelerin ödediği doğalgaz faturası aynı olmayacak.

DOĞALGAZ SOSYAL TARİFE NEDİR?

Konutlar için kullanılan elektrik faturalarına getirilen kademeli tarife uygulamasına benzer bir yapının doğalgaz için de uygulanacağı duyuruldu.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, BOTAŞ'ın kamuya olan vergi borçlarının iptaline ilişkin yasa tasarısı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken, milletvekilleri bazı bölgelerde doğalgaz fiyatlarının sübvansiyonunu gündeme getirdi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, "Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların -20'ye düştüğü bu mevsimde bölgeyle ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusunu sorarak, BOTAŞ temsilcilerinden açıklama istedi.

DOĞALGAZDA SOSYAL TARİFE NE ZAMAN UYGULANACAK?

Muhalefet milletvekilleri de doğalgazda sosyal tarife uygulamasına geçilip geçilmeyeceği yönünde sorular yöneltti. Milletvekilleri, lüks bir evde kullanılan doğalgazın fiyatı ile dezavantajlı mahalle ya da illerde kullanılan doğalgazın fiyatının aynı olmaması gerektiğini söylediler.

Sorular üzerine BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yaylacı, doğalgazda sosyal tarifeye geçilmesi konusunda çalışma yaptıklarını ve son aşamaya gelindiğini söyledi. Yaylacı, "Konutlara kademeli ve kullanım yerine göre fiyat belirlenmesine ilişkin çalışmamız var. Yakın bir zamanda açıklanacak" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da doğalgaz faturalarına ilişkin olarak, "Biz de arkadaşlarımızla arkada istişare ettik. İnşallah bugün (22 Aralık 2021), sanıyorum kanun teklifini hazırlıyorlar. 4 Ocak 2022 tarihinden itibaren, Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına başladığı anda, kademeli doğalgaz tarifesini de getireceğiz. Gerekçeleri haklı, biz de zaten onu biliyoruz. Çünkü bir villada oturanla bir gecekonduda oturanın aynı fiyattan doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz" dedi.

DOĞALGAZDA SOSYAL TARİFEYE NASIL GEÇİLİR?

BOTAŞ'ın 'sosyal tarife' çalışmasının 2022 yılının ilk aylarında tamamlanması bekleniyor. Vatandaşlar, bulundukları kent merkezlerindeki doğalgaz dağıtım şirketlerine başvuru yaparak kademeli kullanım için 'sosyal tarife'ye geçiş başvurusunda bulunabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

ÖTV nedir, hangi ürünlerde uygulanır? ÖTV matrahı nedir?
Gece tarifesiyle elektriği yüzde 62 daha ucuza kullanın
Evin ısınması için ne yapmalı? Oda nasıl sıcak tutulur? Evi sıcak tutmanın basit ve ucuz yolları

Güncel Haberleri