AYM'den 'sansür yasası'nın iptal talebine ret

Dezenformasyon yasası olarak isimlendirilen 'sansür yasası'nın 29'uncu maddesinin iptali için AYM'den karar çıktı. Başta basın örgütleri olmak üzere tepki çeken yasa için Anayasa Mahkemesi, yasanın iptali talebini oy çokluğuyla reddetti.

CHP, kamuoyunda dezenformasyonla mücadele olarak bilinen 7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nla Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen maddenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM'ye başvurmuştu.

7418 Sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu'nun 29'uncu maddesiyle TCK'nın 217/A maddesine ekleme yapılarak, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu ihdas edilmiş, bu suçu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması öngörülmüştü.

TCK'ya eklenen 217/A maddesi şöyle:

Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma: (1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Fail, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde, birinci fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.

Anayasa Mahkemesi, "Sansür Yasası" olarak bilinen Dezenformasyon Yasası’nın ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçuna hapis cezası verilmesini öngören maddesinin iptali talebini oyçokluğu ile reddetti.

ÖZEL'DEN YASAYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP'nin yeni başkanı Özgür Özel, gazetecilerin Dezenformasyon Yasası'na karşı gerçekleşen nöbete destek vermiş CHP’nin itiraz başvurusunun altında imzası bulunan milletvekillerinden biri olduğunu hatırlatmıştı. Özel, "AYM iptal yönünde karar almazsa yarından itibaren geçen hafta Tolga Şardan’a yapılan, tüm gazetecilere yapılacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

AYM’ye kararıyla ilgili bir şey söylemeye gerek olmadığını ifade eden Özel, bir gazetecinin AYM'den tam tersi yönde bir karar çıkması durumunda CHP'nin tavrının ne olacağına ilişkin sorusuna şu cevabı vermişti:

Tam tersi bir karar ihtimalinin burada tartışmanın bence AYM'nin vereceği kararla ilgili, iptal etmeme ihtimalini konuşmanın şu aşamada yanlış olduğunu düşünüyorum. Öyle bir şey olacak olursa Türkiye'yi bütün dünyada zora sokarlar. Türkiye'de gazetecilik mesleğini bitme noktasına getirirler. Böyle bir kara lekeyi taşımak istemeyeceklerini düşünüyorum. Aksi durum, her şeyi bozar. İnsanların ekonomisini bile bozar. Basın özgürlüğünün olmadığı, gazetecilerin hapse tıkıldıkları bir ülkeye, öyle çok bekledikleri ne yabancı sermaye gelir ne Türkiye'nin güven endeksi gelir, hiçbir şey olmaz. Burada verilecek karar son derece kritiktir. Hepimiz için önemlidir. Aksini düşünmüyoruz. Aksinin olması durumunda bunu olağanüstü şekilde değerlendiririz. Olağan olan buradan hukuka uygun, anayasaya uygun bir karar çıkmasıdır.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri