Rusya-Ukrayna savaşının dünyaya birçok olumsuz yansıması oldu. Önemli olaylardan biri haline gelen 'tahıl krizi' için ülkeler anlaşmaya vararak Ukrayna'nın ihracatına izin verildi. Geçtiğimiz günlerde Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sona ermesiyle kriz yeniden gündeme geldi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 17 Temmuz’da Rusya Federasyonu'nun duyursu ile Tahıl Girişimi Anlaşması’nda sona gelinmesine ilişkin “Tahıl Koridoru girişiminin uzatılmasını temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.
33 MİLYON TON TAHIL KÜRESEL PAZARLARA ULAŞTI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri’nin çaba ve girişimleri ile 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul’da hayata geçirilen ‘Ukrayna Limanlarından Tahıl ve Gıda Maddelerinin Güvenli Taşınması Girişimi’ çerçevesinde bir yıllık sürede binden fazla gemi ile yaklaşık 33 milyon ton tahıl ve gıda ürününün ihtiyaç sahibi ülkeler ile küresel pazarlara erişti.
Milli Savunma Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde görevli Deniz Albay Zeki Aktürk, konuya ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Albay Aktürk konuşmasında “Taraf ülkelerin mutabakatıyla Girişim; 19 Kasım 2022, 18 Mart ve 18 Mayıs 2023 tarihlerinde uzatılmış ve 3 dönem halinde misyonunu başarıyla devam ettirmiş, bu çerçevede Ukrayna limanlarından üç kıtadaki 45 ülkeye tahıl sevk edilmiştir. Tahıl Anlaşması’nın sürdürülmesine tüm dünya büyük önem vermektedir. Müşterek gayretlerle tesis edilen Anlaşma’nın küresel gıda krizinin önünün alınması için hayati rol oynadığı aşikârdır. Ancak, bilindiği üzere 17 Temmuz’da Rusya Federasyonu yaptığı açıklama ile Tahıl Girişimi Anlaşması’nın uzatılmayacağını ve durdurduğunu bildirmiştir. Küresel gıda fiyatlarının istikrara kavuşmasına büyük katkı sağlamakla birlikte tüm krizlerin iyi niyet ve diyalogla çözülebileceğini kanıtlayan bu Tahıl Koridoru Girişimi’nin devam etmesini temenni ediyoruz” açıklamasında bulundu.