Yılbaşının ışıltısı: Çam ağacı süsleme rehberi

Evleri, iş yerlerini, dükkanları, sokakları süsleyen ışıl ışıl yılbaşı ağaçları, yeni seneye neşe dolu bir başlangıcın vesilesi oluyor. Yılbaşı ağacı süslemek isteyenlerin yılbaşı ağacı nasıl kurulur sorusuna yanıt veriyoruz. Yılbaşı ağacı neden süslenir, ışıkları ne kadar? İşte, detayları ile yılbaşı ağacı kurma rehberi.

Çam ağaçları, 2022'ye günler kala rengarenk süslerle hazırlanmaya devam ediyor. Ağaç süsleme kültürü, çok eski bir gelenek. Süslemek için özellikle çam ağacının tercih edilmesinin birçok nedeni bulunuyor. Günümüzde de yaygın olan yılbaşı ağacı süsleme geleneği nesillere aktarılarak devam ediyor. Yılbaşı ağacı kurulurken çocuklar da neşe içinde, heyecanla yardım ediyor. Bütün ailenin eğlenerek gerçekleştireceği bir etkinlik.

NEDEN ÇAM AĞACI SÜSLENİR?

Ağaç süslemek, Mısırlılardan Romalılara kadar uzanan Pagan ritüellerinden gelen bir gelenek. Yaprak dökmeyen ağaçları ve çelenkleri ölümsüz yaşamın simgesi olarak görmek, eski Mısırlıların, Çinlilerin ve Yahudilerin ortak geleneklerinden.

Avrupalı paganlar arasında yaygın bir davranış biçimi olan ağaca değer verme ya da kutsal sayma, Hristiyanlığa geçişten sonra, İskandinavların şeytanı korkutup kaçırmak ve Noel zamanında kuşlar için bir ağaç hazırlamak üzere ev ve ambarlarını ağaçlarla donatma geleneği şeklinde devam etti.

Pagan kültürlerinde; ağaçlara tapılırken, ağaçların güneş tanrısının sembolü olduğuna, hayat ve doğurganlığına inanılırdı.

Mısırlılar kış dönümü gününde yılın en kısa gününü kutlarken evlerine palmiye ağaçları getirirlermiş. Palmiye, 'Ölüme karşı yaşamın zaferi' sembolü olarak kullanılmış. Romalılar, her sene aralık ayında kutladıkları 'Saturnalia Festivali'nde her yeri yeşil çam yapraklarıyla süsleyip, bir hafta boyunca eğlenir, yer içer, birbirleri ile hediye alışverişinde bulunurlarmış.

İskandinavyalılar için ise çam kozalakları kutsal sayılırmış. Eski Kelt rahipleri Druidler, çam dallarını evlerinin kapılarına asarak kış akşamlarının getireceği kötülüklerden korunmak isterlermiş.

Almanya'da 16. yüzyılda, Noel piramidi ve cennet ağacı birleştirilerek Noel ağacı oluşturuldu.

İngiltere'de kraliyet ailesinin en etkileyici fertlerinden Kraliçe Victoria ve eşi Prens Albert'in 1846 yılında Noel ağacına sarayda yer vermesi tüm dünyayı etkiler.

Kraliçe, iddialı bir yaklaşım sergileyerek, Noel ağacını oyuncaklar, şekerler, kekler ve patlamış mısırlarla donatır. Bu sayede Noel Ağacı tüm dünyada popüler olur.

YILBAŞI AĞACI NASIL SÜSLENİR?

* Ağaç seçimine dikkat edin:

Yılbaşı ağaçlarının boyları 11 cm ile 300 cm arasında değişen farklı boyutlarda üretiliyor.

Görkemli, devasa boyutlarda yılbaşı ağaçları gibi bir ağaç süslemek istense de evin ya da iş yerinin büyüklüğü dikkate alınarak ağaç seçimi yapılmalı.

Yerleştireceğiniz alana uygun bir ağaç çok daha şık bir görünüm sunar.

* Ağaç dallarına hacim verin:

Plastik yılbaşı ağaçlarının bütün sene kutuda kaldıktan sonra dalları ezilir ve söner. Ağacı süslemeden önce, güzel bir görüntü için kabartmak gerekir.

* Yılbaşı ağacı led ışıkları:

Işık kullanımı çok önemli. Yılbaşı ağacınızın boyutuna göre aldığınız led ışıkları, yaprakların aralarına yerleştirin.

Işıklar, uyumlu renklere sahip olmalı.

Birbirine çok zıt renkler güzel bir görüntü yerine karmakarışık bir görüntü oluşturur.

Yılbaşı ağacına ışıkları dolarken tepeden başlamak gerekir. Ağacın tepesinden aşağıya doğru ışıkla çevrelemek ve her 25-30 santimde bir, ışığın kablosuna hafif kavis vermek yeterli olur.

* Konsept belirlenmeli:

Ağacınızı süslerken bir konsept ve renk belirleyip ona uygun süsleri tercih edebilirsiniz. Yılbaşı toplarını bolca kullanabilir, yılbaşının rengi olan kırmızıyı ağırlıklı kullanabilirsiniz. Çocukların yeni yıl için hediye isteklerinin yazılı olduğu kağıtları asmalarını sağlamak da ipucu için ideal bir fikir olabilir.

* Tepe süsü:

Yılbaşı ağacının tepesine koyulan süs, süslerin en dikkat çekeni olacağı için en gösterişlisi olmalı. Melek figürü ve yıldız gibi klişe süsler istemiyorsanız daha farklı şeyler deneyebilirsiniz.
Aşırı ağır tepe süslerinden uzak durmalısınız. Yılbaşı ağacınıza boynu bükük bir görüntü verir.

* Ağacın çevresinde de görsel bütünlük sağlanmalı:

Yılbaşı atmosferini tam anlamıyla sağlamak için geri kalan yerlere de küçük süslemeler yapmalısınız. Objeler, aksesuarlar, figürler işinizi görebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

2002'de Türkiye'de ve dünyada neler oldu, hangi olaylar yaşandı?
Yılbaşında hangi film izlenir? İşte yılbaşında izlenecek filmler
Yılbaşında televizyonda ne var? İşte, yılbaşı tv programları

Hayat Haberleri