İYİ Parti'den Varlık Fonu sorusu: Kar eden şirketler neden zarara geçti?

ÇAYKUR'un, Varlık Fonu'na devredildikten sonra zarar ettiğini belirterek reklam gelirlerine dikkati çeken İYİ Partili Yasin Öztürk, bu kez Meclis'te soru önergesi verdi. Öztürk, 2017'ye kadar kar eden kamu şirketlerinin Varlık Fonu'na geçtikten sonra üst üste zarar açıklamalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a sordu: Devredilen şirketlerin gelirlerinin Varlık Fonu'na aktarılmasının bu zararın oluşmasında payı bulunmakta mıdır?

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen şirketler peş peşe zarar ederken, 'Neden böyle oluyor?' sorusu Meclis gündemine de taşındı.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, kar eden kamu şirketlerinin Varlık Fonu'na devredildikten sonra zarar etmelerini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu.

"23 ŞİRKET 2017 YILINDA DEVREDİLDİ"

Öztürk, TBMM Başkanlığı'na ilettiği soru önergesinde "2016 yılında kurulan Türkiye Varlık Fonu (TVF) 8 farklı sektörden 23 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir. 2017 yılından itibaren Fon'a başta BOTAŞ, ÇAYKUR, PTT, TCDD, THY ve Türkiye Deniz İşletmeleri gibi ülkemizin kar eden kuruluşları devredilmiştir.

Ancak Fon'a devredilene kadar kar açıklayan kuruluşların birçoğu, devir tarihini izleyen 2017 yılından itibaren zarar etmeye başlarken, borçlulukları da yüksek oranda artmıştır" ifadelerini kullandı.

"NE KADAR LİSANS KAR VE KİRA GELİRİ ELDE ETTİ?"

Türkiye Varlık Fonu'na devredildikten sonra zarar etmeye başlayan şirketlerin dönem bilançolarını sorgulayan Öztürk şu soruları yöneltti:

"- Türkiye Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin her birinin devir dönemlerinden itibaren, ayrı ayrı olmak üzere bilançolarına yansıyan kar-zarar tutarları ne kadardır? TVF'ye devredilen şirketlerin devir tarihlerinden itibaren toplam zararı ve/veya karı ne kadardır?

-Fon'a devredildikten sonra yıllık bilançolarında devir öncesi zarar ederken, kâr etmeye başlayan şirket bulunmakta mıdır?

-Fon'a devredilmeden önce kar açıklayan kuruluşların, devirden itibaren zarar etmesinin nedeni nedir?

-Fon, değer yarattığı şirketlerden ne kadar lisans, kar ve kira geliri elde etmiştir?

"FON'DA NE KADAR GELİR BİRİKTİ?"

-Devredilen şirketlerin gelirlerinin Fon'a aktarılmasının bu zararın oluşmasında payı bulunmakta mıdır?

-Fon, Türkiye’nin hangi "vizyoner projelerine", toplamda ve ayrı ayrı olarak ne kadar sermaye desteği sağlamıştır?

-Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) devredilen kurumların, Fon'da biriken gelir toplamı ne kadardır?

-Türkiye Varlık Fonu, uhdesindeki kurumları karşılık göstererek ne kadar borçlanma gerçekleştirmiştir?

-Borçlanma yoluyla elde edilen bu gelir nerede kullanılmıştır?"

Türkiye Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR, 547 milyon lira daha zarar etmişti. ÇAYKUR'un zararının arttığını hatırlatan İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk "ÇAYKUR dünyanın en çok çay tüketen ülkesinde çay satmak için 2019 yılında reklam amaçlı 36 milyon lira, fuar ve festivaller için 896 milyon lira harcadı" diye konuşmuştu.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Varlık Fonu'na devredilmişti... Yine milyonlarca lira zarar etti
'Huzur'lu işler! Borsa İstanbul yöneticilerine yüzde 33 zam
Son dakika! Türkiye Varlık Fonu 1,25 milyar euro kredi aldı

Güncel Haberleri