KPSS önlisans ve ortaöğretim her yıl yapılacak mı? B grubu kadrolar nerelerde görev alır?

Üniversitelerin 2 yıllık (önlisans) bölümlerinden ve liseden mezun olan vatandaşların devlet memuru olmak için girdikleri KPSS sınavının her yıl yapılması gündeme geldi. Bilindiği üzere KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavları 2 yılda bir yapılıyor.

B grubu KPSS sınavlarının değişmesi için TBMM'ye yeni yasa teklifi sunuldu. Milyonlarca memur adayını ilgilendiren önlisans ve ortaöğretim sınavlarının her sene yapılması talep ediliyor. Bu yıl ekim ve kasım aylarında yapılan KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavları, mevcut durumda 2022'de yeniden yapılacak. Adayların sınavdan aldığı puanlar, 2 sene boyunca geçerli oluyor ve personel arayan devlet kurumlarının şartlarını yerine getiren adaylar başvurularının ardından kadrolu olarak atanıyor.

KPSS ÖNLİSANS VE ORTAÖĞRETİM HER SENE Mİ YAPILACAK?

Son günlerde KPSS B grubu sınavlarının 2 yılda bir yerine her yıl yapılması, bir süredir sosyal medyanın gündemindeydi. TBMM'de de milletvekilleri tarafından bu konu dile getirilmiş ve sınavların her sene yapılması gerektiğine yer verilmişti.

Milletvekili Orhan Sümer, "Milyonlarca gencimizin büyük emek vererek hazırlandığı Kamu Personeli Seçme Sınavı ne yazık ki mağdur yaratmaya devam ediyor. KPSS B grubuna dâhil olan mesleklere yalnızca çift yıllarda alınan puanlarla atama yapılması dolayısıyla sistemde büyük yığılmalar ve kılavuz açıklama sorunu meydana gelmektedir.

"KPSS MAĞDURİYETİNE SON VERİLSİN"

Siyasi, sosyal, idari alanlarda ulusal ve uluslararası önemi haiz meslek gruplarına mensup KPSS B grubu adaylarının sınav ve atama sistemiyle mağdur edilmesi kamu kurumlarına liyakat sorunu oluşturmaktadır. Ayrıca tüm dünyanın acı bir şekilde tecrübe ettiği covid-19 salgınında sağlık emekçilerinin değerini bir kez daha anlamış bulunmaktayız.

Ancak Sağlık Bakanlığı atama kılavuzunun yayınlanmaması başta puanlarını bir sonraki seneye kullanamayacak olan binlerce sağlıkçımızı zor duruma düşürmektedir. Buradan ilgili bakanlıklara sesleniyorum: Gençlerimizin KPSS mağduriyetlerine son verilsin" ifadelerini kullanmıştı.

KPSS ÖNLİSANS VE ORTAÖĞRETİM TARİHLERİ DEĞİŞECEK Mİ?

Sağlık Profesyonelleri Platformu Başkanı Aras Ali Altıntaş, KPSS B grubu sınavlarının her sene yapılması için TBMM'ye bir kanun teklifi sunulduğunu söyledi. Altıntaş, KPSS B grubu sınavlarının her sene yapılması için meclise gelen kanun teklifinin komisyondan geçtiğini söyledi.

Söz konusu düzenlemenin yasalaşması durumunda KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavlarının her sene yapılması bekleniyor.

KPSS ÖNLİSANS VE ORTAÖĞRETİM SINAVLARI HANGİ YILLAR, NE ZAMAN YAPILIYOR?

Şu anda yürürlükte olan sistemde, KPSS önlisans ve ortaöğretim sınavları 2 yılda bir yapılıyor. 2018 senesinde yapılan sınavlar, bu sene de yapıldı. Bir sonraki önlisans ve ortaöğretim sınavları ise 2022'de yapılacak. 

KPSS B GRUBU NEDİR?

KPSS B grubu, kamu kurumlarındaki kadro ayrımını ifade etmektedir. Bu kadrolar, KPSS sonrasında ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka herhangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır.

B GRUBU KADROLAR NERELERDE GÖREV ALIR?

190 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki listelerde yer alan, genel ve özel bütçeli kurumlarla bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunlar ile kurulan fonlar ve kefalet sandıkları, il özel idareleri ve belediyeler, il özel idareleri ve belediyelerin kurdukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yukarıda (a) bendinde belirtilmiş olan meslekler dışında, ilk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak kadro ve görevlere atanacaklar içindir.

A GRUBU KADROLAR NERELERDE GÖREV ALIR?

Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, bunların müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlük düzeyindeki bağlı ve ilgili kuruluşları ile bağlı ortaklıklarındaki, özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler ile il özel idareleri ve belediyelerin teftiş kurullarına atanacak kadrolar içindir.

KPSS NEDİR?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), 18.3.2002 tarih ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden ilk olarak 2002 yılında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlanıp, uygulanmaya konmuştur. Türkiye'de bazı devlet kurumlarına personel alımı için yapılır. Sınava lise, önlisans veya lisans mezunları girebilmektedir. Lisans KPSS her yıl, önlisans ve ortaöğretim KPSS ise 2 yılda bir yapılmaktadır. Sınava başvuru sayısı sınırı yoktur.

KPSS SINAVLARI BU YIL NE ZAMAN YAPILACAK?

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (42)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

ÖSYM sınavları ne zaman? İşte 2021 ÖSYM sınav takvimi
KPSS önlisans tercih robotu | İşte branş bazında sıralamalar
KPSS tercihleri ne zaman bitecek? İşte KPSS 2020/2 tercih kılavuzu

Güncel Haberleri