Uzmanından ofis çalışanlarına uyarı: Kör olmadan önleminizi alın!

Sağlıklı ve güçlü gözler için günlük yaşamda da bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle uzun süre bilgisayar başında vakit geçiren ofis çalışanları, göz kuruluğu sorunuyla karşı karşıya kalıyor. Gözlerde batma, yanma, yabancı cisim hissi olması, göz kuruluğuna işaret ediyor. Çözümü oldukça kolay...

Ünlülerin göz doktoru olarak tanınan Dr. Tuncay Sezgin, genellikle ofis çalışanları ve bilgisayar başında uzun zaman geçiren kişilerin sıklıkla yakalandığı göz kuruluğu hastalığı hakkında uyardı.

Göz kuruluğunun gözün önünü koruyan, onu ıslak tutan tabakanın eksik ya da düzensiz olması hali olduğunu belirten Sezgin, "Bu tabaka gözün hem çeşitli dış etkenlerden (toz, rüzgar gibi), hem de bazı mikroorganizmalardan korunmasını sağlayan bir tabakadır. Bu tabakadaki sorunlar nedeniyle gözde kuruluk semptomları ortaya çıkar" dedi.

GÖZLERİNİZ YANIYORSA DİKKAT!

Göz kuruluğunun bir çok nedeni olmakla birlikte son yıllarda buna en çok sebep olan faktörün yoğun bilgisayar kullanımı olduğunu hatırlatan Sezgin, "Gözlerde batma, yanma ve yabancı cisim olma hissi varsa bunlar göz kuruluğu belirtileridir. Bunlara ek olarak göz ağrısı, kaşınma ve gözlerin kızarması gibi şikayetler de olabilir. Hastalar kuru gözlere sahipse daha önce yaptıkları aktivitelerde zorlanabilirler. Örneğin bilgisayar başında eskisi kadar rahat olamadıklarını ya da gözlerinin çabuk yorulduğunu ifade ederler" diye konuştu.

SUNİ GÖZYAŞI TAKVİYESİ

Göz kuruluğunda en sık uygulanan tedaviler suni gözyaşı damlaları ve jelleri olduğunu dile getiren Sezgin, hastanın hekim tarafından değerlendirilmesi sonucu hastaya en uygun bulunan suni gözyaşı solüsyonunun verildiğini açıkladı.

İlaç kullanımının yanı sıra hastanın yaşam koşullarında önemli faktörlere dikkat emesi gerektiğini söyleyen Sezgin, "Nemsiz ortamda sık bulunan bir hasta bulunduğu ortamı daha nemli hale getirerek kuru göz şikayetini azaltabilir. Kontakt lens kullanımına çok dikkat etmeyen bir hasta, geceleri lenslerle uyuyan bir hasta ya da kullanım süresini aşan bir hasta bunlara dikkat ederek kuru göz şikayetlerini azaltabilir" dedi.


Dr. Tuncay Sezgin

GÖZ KURULUĞU NEDEN OLUR?

Göz kuruluğu, gözyaşlarının gözler için gerekli nemlendirmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durum. Gözyaşları birçok nedenden dolayı gözleri nemlendirmede yetersiz kalabilir.

Yetersiz gözyaşları göz kuruluğuna neden olabilirken, göz yaşının kalitesiz olması da yine kuruluğa neden olur. Bu durumun geçici veya kronik olma ihtimali var.

Göz kuruluğunun kronik olması, bu sorunun uzun süredir devam ettiği anlamına gelir. Kronik olması durumunda belirtiler zaman zaman iyileşme gösterebilir, fakat göz kuruluğu tamamen ortadan kalkmaz. Göz kuruluğunun kronik olması çoğunlukla yeterli gözyaşı üretilemediğinde ortaya çıkar. Bunun nedeni gözyaşlarının çok hızlı buharlaşması olabilir. Ayrıca gözün içinde veya göz çevresinde iltihaplanma olmuş olma ihtimali de var.

Geçici göz kuruluğu ise genellikle çevresel faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Kontakt lens kullanımından dolayı veya kuru bir ortamda uzun süre bulunmak nedeniyle semptomlar ortaya çıkar.

GÖZ KURULUĞUNU ÖNLEMEK İÇİN NE YAPILMALI?

Özellikle yaz aylarında kullanılan klima ve vantilatörden kaynaklanan hava akımlarından kaçınmak göz kuruluğu oluşmasını önler. Yine yaz aylarında güneş gözlüğü kullanmak da bunu önlemek için etkili bir yoldur.

Kış aylarında ise evlerde doğal olmayan ısıtma yöntemleri havanın kurumasına neden olur. Bu nedenle gözler daha fazla kurur. Bunun önlenebilmesi için evin havasının özel cihazlarla nemlendirilmesi veya kalorifer peteklerinin üzerine buharlaşarak havayı nemlendirecek su koyulması gerekir.

Sık kitap okuma, uzun süre bilgisayar kullanımı ve uzun süre TV seyretme gözleri yoran ve kuruluğa neden olan etkenler arasındadır. Bu aktiviteler devam ederken ara verip gözlerin birkaç dakika dinlendirilmesi göz kuruluğunun oluşmasını engeller.

Bunun dışında göz kuruluğunun altında yatan göz kapağı iltihabı için doktor bir antibiyotik içeren damla veya oral antibiyotik önerebilir. Yine kornea iltihabından kaynaklanan göz kuruluğu için de antibiyotik tedavisi uygulanır.

Yapay göz yaşları da birçok doktor tarafından tavsiye edilebilir. Genellikle kronik olmayan göz kuruluğu tedavisinde kullanılır.

İlgili Haberler

Herkes hasta... Bu kışı hasta olmadan geçirmek için bunlara dikkat!
Kronik baş ağrısı için evde bunları mutlaka yapın! Uzmanından altın değerinde pratik tavsiyeler
İkisi bir araya gelince çakı gibi yapıyor! Hastalıklara karşı birebir! İbn-i Sina'nın yüzyıllar önce verdiği mucize karışım

Sağlık Haberleri