Depremin 'kimsesizi' Harmanlı köyü: O gün sabah olmadı...

Adıyaman'ın Harmanlı Köyü sakinleri, deprem günü yaşadıklarını "O gün sabah olmadı. Niye olmadı? İnsanların her biri bir yerden bağırıyor; ‘beni kurtarın" şeklinde anlatarak kendi imkanlarıyla enkazdan cenazeleri çıkardıklarını anlattı. Köy sakinleri, arama kurtarma ekibinin de iki gün sonra geldiğini söyleyerek "Yollar berbattı. Devletten, siyasi partiden bir tanesi gelip yardım etmedi buraya. İnternete atmışlar, ‘kimsesiz köy’ diye. Kimsesiziz, kimimiz var bizim; kimimiz var bizim" isyan etti.

6 Şubat deprem felaketinde ağır yara alan illerden biri de Adıyaman'dı. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine bağlı Harmanlı köyü ise enkaz altında kalan yerlerden biriydi.

'Kimsesiz köy' şeklinde anılan köydeki evlerin çoğu ya yıkılmış ya da oturulamayacak haldeyken köy sakinleri de deprem gününü ve sonrasında yaşadıklarını anlattı. Harmanlı köyünde yaşayan ve depremde ağabeyini kaybettiğini söyleyen Kadir Diri, şunları söyledi:

'O GÜN SABAH OLMADI...'

İlk depremde yıkıldı. Evimizdeydik. Yiyecek ekmeğimiz varmış, Allah bizi korudu. Ev sağlam. Köy kalmadı. Kendi çabamızla, 4-5 kişiydik burada. Kış ayları olduğu için, köyde kalan… Üçte ikizi dışarılarda. Ellerimizle, kazma falan yok. O gün kar, fırtına… Sabah olmadı. Niye olmadı? İnsanların her biri bir yerden bağırıyor; ‘beni kurtarın.’ Sabah olmadı. O an anlatamam, o an ancak yaşanır. Yaşayacaksın ki bileceksin. Ulaşabildiğimize ulaştık, çıkarabildiğimizi çıkardık. Kurtaramadığımız oldu… Bir arkadaşımın anlattığına göre, vardığında hanımı ölmüştü. Adam kendisi söylemiş, eşi. Beni kurtarın demiş. Bağırarak gitti, öldü.

Arama-kurtarma ekibinin ilk gün gelmediğini belirten Diri, “İlk gün görmedik. Yollar yarım metre aşağı inmiş. Kayalar düşük. Her yer kapalı. Devlet buna ne yapsın. 11 tane il var. Buraya sıra gelene kadar, akşam olur. Kendi yapabildiğimiz kadarını yaptık” dedi.

'10 KİŞİ BERABER KALIYORUZ'

Harmanlı köylüsü depremin ardından yaraları da hem kendi imkanları hem de başka şehirde yaşayan köylülerinin yardımları ile sarıyor. Çadırın daha 4 gün önce geldiğini söyleyen köylülerin en büyük sorunu soğuk, barınacak yer, tuvalet ve banyo… Harmanlı köylüsü Cuma Oğuz, kendi imkanları ile yaptıkları çadırı göstererek, “Bu sobayı yakmadığımız zaman titriyoruz. Hasta olacağız. Depremin ikinci, üçüncü günü burada 13 kişi kaldık. Yine 8-10 kişi kalıyoruz. Gece yan yana oturuyoruz, uykusu gelen sıra ile yatıyor. Biri sobayı yakıyor. Odun getiriyor, sağdan soldan. Onun uykusu geldiği zaman o yatıyor” dedi.

Enkazdan kendi imkanları ile çıktıklarını aktaran Oğuz, “Tam biz çıktık, biz çıktıktan sonra çöktü. Şükür yakınımız yoktu. Yıkılan evlerden 41 cenaze çıkardık. 300 hane olan yer, yerle bir oldu. Yazın olsaydı, 200’ü geçerdi cenaze” dedi.

'KİMSESİZİZ'

Oğuz, arama- kurtarma ekipleri ile ilgili “Yollar berbattı. Gelenler 2 gün sonra geldi. Biz burada cenazeleri kendi imkanlarımız ile çıkardık. Hiçbir tane; devletten, siyasi partiden bir tanesi gelip yardım etmedi buraya. İnternete atmışlar, ‘kimsesiz köy’ diye. Bir de internete atmışlar. Kimsesiziz, kimimiz var bizim; kimimiz var bizim” diye konuştu.

'BESİ YERİNDE YAŞIYORUZ'

Mustafa Kemal Temel ise banyo ve tuvaletlerinin olmadığını ve yıkılan enkaza tuvaletlerini yapmak zorunda kaldıklarını dile getirerek, depremden bu yana banyo yapmadıklarını söyledi. Tuvalet yerlerini de gösteren depremzede, “Altımızdan yağmur yağsa su çıkar. Yaşadığımız yeri görüyorsun. Eskiden burası besi yeriydi. Büyük baş hayvan” dedi.

Oğuz, zengin köylüleri olmasa kendilerinin daha çok mağdur durumda kalacaklarını aktararak, “Gurur duyuyoruz, bizleri yalnız bırakmadılar. Hepsi için çok teşekkür ediyoruz. Buraya gelen yardımın 10’da 8’ini Harmanlı vatandaşı gönderdi. Mersin, İstanbul, Ankara’dan arkadaşlarımız bize elini uzattı” diye yardımları anlattı.

'BİR AN ÖNCE EVLERİMİZ YAPILSIN'

Semiha Oğuz ise sobanın üzerinde yemek yaptığını ve bu yemekten 10’un üzerinde kişinin yediğini dile getirerek, “Hem ısınıyorlar burada hem de üzerine yemeğimizi koyuyoruz, pişiyor. Suyumuz bol, hazır getirmişler. Onlardan kullanıyoruz… Talebimiz evimizin bir an önce yapılması. Evsizlik çok zor. Düşünün halimizi. Bir an önce evlerimizin yapılması, bir an önce evlerimize girmemiz” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Sadece bakarak karar veriyorlar! Tartışmalara neden olan hasar tespitinin nasıl yapıldığı ortaya çıktı
O ilde kent içi ulaşım ücretsiz oldu! Yıl sonuna kadar geçerli olacak
Tek bir hamleyle eviniz sıcacık olacak! Doğalgaz faturasını yarılayan o yöntem

Şehir Haberleri Haberleri