ABD'de insansız ilk ameliyat gerçekleşti

ABD'deki Johns Hopkins Üniversitesi bir ilke imza attı. Bir robot insan yardımı olmadan anahtar deliği cerrahisi yöntemiyle 4 domuza ince bağırsak operasyonunu başarıyla gerçekleştirdi. Araştırmacılara göre 5 yıl içinde tek başına insanı ameliyat edebilecek.

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte artık robotlar hayatımızın her alanında yer almaya başladı. ABD'de bir ilk oldu; John Hopkins Üniversitesi'nde Star isimli robot, anahtar deliği cerrahisi yöntemiyle 4 domuzda ince bağırsak operasyonunu başarıyla gerçekleştirdi.

Operasyonda robot, domuzların karnında açılan 1-3 santimetrelik kesiler sayesinde görevini tamamlamış oldu.

5 YIL İÇERİSİNDE TEK BAŞINA İNSANLARI AMELİYAT EDEBİLECEK

Ameliyatı yöneten ABD'nin Johns Hopkins Üniversitesi'nden Dr. Axel Krieger, robotun 5 yıl içerisinde tek başına insanlara yönelik ameliyat gerçekleştirebileceğini ve yapay zeka sayesinde robotun planlama ve uygulama yeteneğine kavuştuğunu belirtti.

Araştırmacılar, robotların insanlar üzerindeki farklı ameliyat türlerinde de kullanılabilmesi için geliştirildiği bilgisini paylaştı.

DOKTORLARDAN DAHA BAŞARILI DİKİŞLER

Robota entegre edilen yapay zeka ve kamera ile robotun domuzun nefes alışverişi ve hareketine göre kollarını eş zamanlı olarak ayarlamasına yardımcı olduğuna işaret edilirken, robotun doktorlardan daha düzgün bir yara dikişi yaptığı ve daha başarılı sonuçlar elde ettiği görüldü.

Kısıtlı hareket ve görüş alanına rağmen robotun ameliyatı başarıyla yapması takdir topladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Teknoloji Haberleri