Kolay Yılbaşı menüsü ve yemek tarifleri

Yılbaşı yemek tarifleri ve hazırlanışı ve videolu anlatımı haberimizde. Kolay yılbaşı menüsü özellikle çalışan hanımların hayatını kurtaracak. Yılbaşının yaklaşması ile birlikte evde yapımı kolay yılbaşı yemeği ve en güzel pratik yılbaşı yemekleri en çok aranan oldu. Yılbaşı masası nasıl hazırlanır, yılbaşı sofrasında neler olmalı? En kolay ve pratik yılbaşı yemekleri nelerdir? Haberimizde çorba, başlangıç, ara sıcak, ana yemek ve tatlı tarifleri olmak üzere evde yılbaşı menüsü için tüm önerileri bulabilirsiniz. Yeni yılın olmazsa olmazı yılbaşı hindisi, yılbaşı mezeleri ve yılbaşı pastaları da yazımızda. İşte merak ettiğiniz en güzel yılbaşı yemekleri ve yılbaşında yapılabilecek pratik yemekler hakkındaki her şey....

Haberimizden merak ettiğiniz en güzel yılbaşı yemeklerine ulaşabilir sizde evinizde en beğendiğiniz hoşunuza giden yılbaşı yemeğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Yılbaşı yemek tarifleri ve hazırlanışı videolu anlatım ile kolay Yılbaşı menüsünü hazırlayabilirsiniz.

Yılbaşının yaklaşması ile birlikte çalışan kadınlar en kolay yılbaşı menüsü ve yapımı kolay Yılbaşı yemek tariflerini videolu anlatımları merakla araştırıyorlar. İşte tüm ayrıntılarıyla evde en güzel ve kolay Yılbaşı menüsü, pratik Yılbaşı yemek tarifleri ve hazırlanışı hakkındaki her şey...

YILBAŞI GECESİNİN OLMAZSA OLMAZI YILBAŞI HİNDİSİ

HİNDİ NASIL MARİNE EDİLİR?

Hindiyi işlemeden önce buzunun çözülmesini beklemelisiniz. Buzu çözülen hindinin içini kanı tamamen arınana kadar bol suyla defalarca yıkayın. Ardından kağıt havluyla iyice kurulayın. Hindinizin iyice temizlendiğinden ve yenebilir hale geldiğinden emin olduğunuzda marinasyon ve lezzetlendirme işlemine geçebilirsiniz. Bu işlem tüm et yemeklerinde olduğu gibi yılbaşı hindisinin de daha kısa sürede pişmesi, daha yumuşak olması ve derisinin nar gibi kızarması için gereklidir. Hindinizi 4 ila 12 saat boyunca tamamı suyun içinde kalacak şekilde tuzlu suda bekleterek marine edebileceğiniz gibi baharatlardan bir sos da hazırlayabilirsiniz.

Bunun için defne yaprağı gibi aromatik otlar ve tane karabiber gibi baharatlara zeytinyağı ile limon suyu ya da sirke gibi asitli bir malzeme ekleyip üzerini bolca suyla tamamlayın. Hindinizi bir gün boyunca bu yağlı ve baharatlı suda bekletin. Bütün bu işlemler derinin gerilmesini, baharatların lezzetinin ete işlemesini ve etin dağılmadan kolayca dilimlenmesini sağlayacak.

Ancak marinasyon sadece hazırlık aşamasıyla kalmıyor. Hindiyi pişirirken de bal, hardal, limon suyu, domates salçası, zeytinyağı, tereyağı gibi malzemelerden elde edeceğiniz sosu da ete iyice yedirerek sürmeniz gerekiyor. Bu da tamamsa pişirmeye geçebilirsiniz.

HİNDİ NASIL KIZARTILIR?

Bütün bir hindi aşağı yukarı 4-5 kilogram civarında olur ve pişerken suyunu salar. Bunları düşünerek fırınınızın ve tepsinizin uygun büyüklükte ve derinlikte olmasına dikkat edin. Tepsiye yerleştirdiğiniz hindinin ayaklarını, mutfak ipi kullanarak birbirine bağlayın. Kanatlarına da çöp şişler batırıp gövdeye yapışmasını, pişerken havaya kalkmamasını sağlayın.

Geldik en son aşamaya: Hindi pişerken kurumamalı, nemini kaybetmemelidir. Bunun için fırına vermeden önce her yerini alüminyum folyoyla iyice kapatmalısınız. Ancak aynı zamanda hindinin kızarmasına, derisinin çıtır çıtır olmasına da ihtiyacınız var. Bunun için alüminyum folyoyu son yarım saatte çıkarmanız ve hindinin derisinin kızarmasına izin vermeniz gerekiyor.
 
Hindinizi fırınınızın gücüne göre, 160-175 derecede pişirmeniz uygun olur. Bütün bir hindi bu sıcaklıkta 3-3,5 saat gibi bir sürede pişecektir. Hindi pişirirken mutfak termometresi işinizi çok kolaylaştıracaktır. Hindinin iç sıcaklığını ölçtüğünüzde termometre 75 dereceyi gösterdiğinde hindiniz pişmiş demektir.
Hindiyi fırından çıkardıktan sonra servis etmeden önce 10-15 dakika dinlendirmeyi de unutmayın. Aksi takdirde hemen dilimlemeye başladığınızda etin suyu akar ve lezzetinde kayıplar yaşanabilir.

PİLAVLI HİNDİ DOLMASI NASIL YAPILIR?

Dondurulmuş hindiyle birlikte hayvanın boynu ile ciğer gibi iç organları da ayrı paketlere sarılmış halde satılır. Bu parçaları kesinlikle atmayın. Hindinin ciğerinin tadı kuzu ciğerine yakındır. Bu malzemeyle sote, iç pilav gibi birçok nefis tarif hazırlayabilirsiniz. Hindinin boynu da yağlı bir bölümdür. Haşlayıp suyundan pilav, çorba ya da et sosu yapabilirsiniz.

Fırına atmadan önce hindinizi önce derin bir tencerede haşlayıp suyunu yine çorba ya da pilav gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Haşlanmış hindi fırında daha kısa sürede pişecektir.

Hindinin içini irice doğradığınız havuç, patates gibi sebzelerle ya da kestaneli iç pilavla doldurup pilav ve hindinin aynı anda pişmesini sağlamak da mümkün. Eğer içine pilav da koyacaksanız, pişme derecesini 175’e ayarlamanız, süreyi 30 dakika daha uzatmanız ve termometredeki sıcaklığın 80 dereceyi göstermesini beklemeniz gerektiğini unutmayın.

BALKABAĞI ÇORBASI TARİFİ

Balkabağı çorbası Malzemeler:

-3 dilim Balkabağı
-1 adet Havuç
-1 adet Patates
-1 adet Soğan
-3 diş sarımsak
-Sıvı yağ
-Tuz, pul biber, karabiber, zerdeçal
-2 litre su
-1 su bardağa süt
-1 su bardağa et suyu veya 2 adet et suyu tablet

Balkabağı çorbası nasıl yapılır?

-Öncelikle kabakları temizleyip küp şeklinde doğruyoruz ve yıkıyoruz.
-Tencereye su ile birlikte koyup rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz ve kaynatıyoruz.
-Rendelenmiş havuç, küp küp doğradığımız soğan ve sarımsağı tavada sıvı yağı ile kavuruyoruz ve tencereye ilave ediyoruz.
-Bir bardak et suyunu ve tuz da ilave ediyoruz ve sebzeler yumuşayana kadar kaynatıyoruz.
-Blendırdan geçirin ve süt, pul biber, yarım çay kaşığı zerdeçal ilave edin.
-Kısık ateşte beş dakika daha kaynatın ve karabiber ilave edip altını kapatın.

 ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI

Zeytinyağlı yaprak sarması malzemeler:

-4-5 soğan
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1.5-2 yemek kaşığı çam fıstığı
-2 su bardağı pirinç
-1 yemek kaşığı kuru nane
-1.5 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı tarçın
-2 kesme şeker
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 su bardağı kıyılmış maydanoz
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay bardağı kaynamış su
-500 gr salamura asma yaprağı
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-2 su bardağı kaynar su
-Yarım limonun suyu

Zeytinyağlı yaprak sarması nasıl yapılır? 

-Salamura asma yapraklarını akan su altında yıkayıp suyunu süzün. Soğanların kabuğunu soyup yemeklik doğrayın.
-1 çay bardağı zeytinyağı ve 1.5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstıkla birlikte tencereye alıp kısık ateşte kavurun. 
-2 su bardağı pirinci yıkayıp soğana ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. 
-1 yemek kaşığı kuru nane, 1.5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. 
-Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Pirinçler suyu çekince ocağı kapatıp iç harcı soğutun. 
-Harcı sapları koparılmış asma yapraklarına paylaştırıp ince sarın. Üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı ve kaynar suyu ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin. Ilık olarak servis yapın. 

ŞUBA SALATASI TARİFİ

Şuba Salatası  malzemeler 

-6 orta boy patates
-3 tane havuç
-4 tane kırmızı pancar
-Mayonez
-1 demet maydanoz
-1 demet dereotu
-Tuz, karabiber
-Ceviz
-Turşu

Şuba Salatası nasıl yapılır?

-Patates, havuç, pancar haşlanır yalnız patatesi çok haşlamayın.
-Haşlandıktan sonra patates, havuç, pancar rendelenir. Maydanoz, dereotu doğranır. 
-Patatese tuz ve karabiber döküp karıştırılır.
-İsterseniz her kata tuz ve karabiber kullanabilirsiniz. Kelepçeli kalıba patatesin yarısı alınıp yayarak düzeltilir.
-Mayonezden biraz sürülür ve bu işlemden sonra havucun yarısı alınır, patatesin üstüne güzelce yayılır ve tekrar mayonezden sürülür.
-Yeşillikler havucun üzerine alınır ve yayılır. Pancarın bir bölümü yeşilliklerin üzerinde alınır ve üstüne mayonez sürülür ve tekrar yeşillik dökülür ardından kornişon turşu ufak ufak doğranarak yeşilliklerin üstüne alınır.
-Tekrar patatesten başlayarak aynı işlem uygulanır. En son katı kalan pancarla kapatılır. Üzerini ise istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
-Kelepçeli kalıbı streçle kapatıp buzdolabında 5 saat beklettikten sonra servis edebilirsiniz.

DÜŞEŞ PATATES TARİFİ

Düşeş Patates malzemeler 

-4 adet büyük boy patates
-2 adet yumurta sarısı
-3 yemek kaşığı toz parmesan peyniri
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1/2 çay kaşığı tuz
-1/2 çay kaşığı taze çekilmiş renkli tane karabiber
-1/4 çay kaşığı toz sarımsak (arzuya göre)

Düşeş Patates nasıl yapılır?

-Bol suda yıkadığınız büyük boy kabuklu patatesleri, kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın.
-Haşlama suyunu süzüp kabuklarını soyduğunuz patatesleri sıcağı sıcağına, bekletmeden püre haline getirin.
-Tereyağı katıp patateslerin sıcaklığı ile erimesini sağlayın. Yumurta sarıları ve toz parmesan peynirini ekleyip karıştırma işlemini sürdürün.
-Taze çekilmiş renkli tane karabiber, rendelenmiş muskat cevizi ve toz sarımsak ilavesiyle tatlandırın.
-Pürüzsüz bir kıvama gelen püreyi, krema sıkma poşetine doldurup arzu ettiğiniz duy ile şekil vererek yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın.
-Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, patatesler hafif bir renk alana kadar 20-25 dakika pişirin.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kısa yeni yıl mesajları ile sevdiklerinizi mutlu edin
31 Aralık pazartesi resmi tatil mi? Okullar tatil mi?
Yılbaşı için en anlamlı ve kısa yılbaşı şiirleri

Güncel Haberleri