Berlin Film Festivali koronavirüs nedeniyle iptal edildi

Bu yıl fiziksel olarak yapılması planlanan Berlin Film Festivali’nin koronavirüsün etkili şekilde devam etmesi nedeniyle iptal edildiği açıklandı. Sinema ve dizi sektörünü buluşturan Avrupa Film Pazarı ise Mart ayında sanal formatta yapılacak.

Koronavirüs salgınından olumsuz etkilenenler kültür etkinlikleri listesine Berlin Film Festivali'ni de etkiledi. Her yıl geleneksel olarak Şubat ayında dünyaca ünlü isimlerin katılımıyla gerçekleşen festival, ‘iptal’ duyurusu yaptı.   

Festival yönetimi, her zaman olduğu fiziksel olarak gerçekleştirilmesi planlanan etkinliğin, salgının tüm şiddetiyle devam etmesi nedeniyle Şubat ayında yapılmasının imkansız olduğunu duyurdu. 

FİLM PAZARI BİR AY SONRA SANAL FORMATTA YAPILACAK 

Normal şartlar altında 11-21 Şubat 2021 tarihleri arasında yapılması düşünülen festivalin sadece sinema ve dizi sektörünü buluşturan Avrupa Film Pazarı'nın Mart ayında sanal formatta yapılacağı öğrenildi. Haziran ayındaysa koşulların elvermesi ve sinemaların yeniden açılması durumunda, bir dizi filmin dünya prömiyerinin fiziksel ortamda gerçekleşeceği bir "mini festival" planlandığı haber verildi. 

 ALTIN VE GÜMÜŞ AYI MUAMMASI  

Söz konusu festival kapsamında, Berlinale’nin geleneksel "Altın ve Gümüş Ayı" ödüllerinin dağıtılıp-dağıtılmayacağı da şu an için netleşmedi. 

EN PRESTİJLİ ÜÇÜNCÜ FESTİVAL  

Bu sene 71’nci kez yapılması düşünülen organizasyon, Cannes ve Venedik Film Festivalleri’yle birlikte dünyanın en prestijli kültürel etkinliklerinden biri olarak biliniyor. Türkiye’den de çok sayıda sinemasever ve eleştirmenin yerinde izlediği Berlinale’yi diğer iki dev festivalden ayıran en önemli özelliği, sinemaseverlere, yani seyircilere açık olması. 

Festival kapsamında geçen yıl yaklaşık 400 bin bilet satılmış ve toplamda, 4 bini gazeteci ve eleştirmen olmak üzere sinema profesyonellerine yapılan özel gösterimler ve basın gösterimleriyle birlikte 500 bin kişi festivale katılmıştı.   

CANNES DA İPTAL EDİLMİŞTİ  

Cannes Film Festivali Mayıs ayında Corona virüsü salgını nedeniyle iptal edilmiş ve festival programına seçilen bazı filmler, sinemalarda "Cannes 2020" etiketiyle gösterilmişti. 

Venedik Film Festivali de Eylül ayında, salgın nedeniyle kısıtlayıcı önlemler çerçevesinde ve çok az sayıda yıldızın katılımıyla ve neredeyse sadece Avrupa kaynaklı filmlerle düzenlendi. 

Almanya’da sinema salonları Mart ayında, salgının ilk dalgasında kapatıldı. Mayıs ayında ise normalleşme sürecinde salonlarda izleyiciler arasında en az 1,5 metre mesafe olması koşuluyla yeniden açıldı. Ancak Almanya’yı sert vuran ikinci salgın dalgasına karşı alınan önlemler kapsamında ve salgın endişesi nedeniyle 2 Kasım’da yeniden kapatıldı. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Kovid’in yan etkisine ‘stüdyo pandemi’ ilacı
Kovid-19 meslek hastalığı sayılacak
Müzik-Sen: Pandemi sanatçıları bitirdi

Kültür Sanat Haberleri