Kovid-19 meslek hastalığı sayılacak

Kovid-19 meslek hastalığı sayılacak

Sağlık çalışanları, Kovid-19'un meslek hastalığı sayılması konusundaki mücadelede önemli bir viraj dönüldü. Sağlık Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları için genelge yayınladı.

Sağlık çalışanlarının haftalardır sürdürdüğü, Kovid-19'un meslek hastalığı sayılması konusundaki mücadelesinin sonucunda Sağlık Bakanlığı önemli bir adım attı.

ERDOĞAN'DAN TALİMAT GELDİ

14 Aralık'taki Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işaret ettiği adım atıldı. Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile bir genelge gönderildi. Sağlık çalışanlarının meslek hastalığı ve vazife malullüğü’yle ilgili mevzuattan yararlanabileceği belirtilen genelgede ilgililerin başvuruda bulunmaları istendi.

Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 5510 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda, Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK tarafından "malul" olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden "meslek hastalığı" veya "Vazife Malulü" hükümlerinden yararlanmaları için gereken kuralları 81 ile genelge ile bildirdi. 

Genelgede şu ifadelere yer verildi:

“Sağlık çalışanlarından görevlerini yapmakta iken, görevlerinin çeşitli sebep ve tesiri ile Kovid-19 tanısı ile tedavi alıp tedavi sonucu SGK Sağlık Kurulunca “malul” olduğuna karar verilenler ile hayatını kaybedenlerin kendilerinin veya yakınlarının başvurularına istinaden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 14'üncü ve 47'nci maddelerine göre “meslek hastalığı” veya “vazife malullüğü” hükümlerinden yararlandırılmaları söz konusu olabilecektir.”

BAKAN YARDIMCISINDAN AÇIKLAMA

Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın imzalı genelgede, “Kovid-19 nedeniyle meslek hastalığı veya vazife malullüğüne ilişkin tüm iş ve işlemlerin ivedi şekilde yürütülmesi için Merkez ve Taşra ilgili hizmet birimlerimizce gereken tüm tedbirlerin alınmasını önemle rica ederim” denildi.

"GENELGE NET DEĞİL"

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Osman  Küçükosman, genelgenin sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamadığını belirterek şunları söyledi: “Sadece SGK’ye nasıl başvuru yapılacağı düzenlenmiş. Sağlık Bakanlığı dışında çalışanlar dışındakiler için başvuru nasıl yapılacak net değil. Kendi hesabına çalışan veya özel hastanelerde taşerona bağlı çalışanlar için düzenleme yok. SGK’ye yönelik bir genelge ile bu başvuruların kabul edilmesi sağlanmalı ve meslek hastalığı kapsamı tüm sağlık çalışanlarını içerecek şekilde açık olarak tarif edilmelidir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN