Müzik-Sen: Pandemi sanatçıları bitirdi

Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit, koronavirüsün ülkemizde görülmeye başladığı mart ayından bu yana mağdur olan sanatçılara verilmesi kararlaştırılan destek için çok geç kalındığını belirterek, 'Pandemi sanatçıları bitirdi' dedi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin en fazla etkilediği kesimlerden olan sanatçılar, zor günler geçirirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı “Müzik Susmasın” projesi ile sanatçılara üç ay boyunca sağlanacak bin liralık yardım, hem miktar olarak hem de yardım şekli olarak tartışılmaya devam ediyor.

Müzik-Sen Genel Başkanı İpek Koçyiğit, “Çok geç kalındı. Türkiye’de her zaman bu süreçler son dakika... Böyle iyice yıpranırsınız, artık dayanamaz hale gelirsiniz, o süreci yaşıyoruz” diye konuşuyor.

'SEKTÖRDEKİ KAOSLA BİRLİKTE PANDEMİ SANATÇILARI BİTİRDİ'

Koçyiğit, eğlence sektörü ile sanatçıların halen sorunlarla boğuştuğu bir dönemde pandeminin yaşanmasının sorunları daha da büyüttüğüne dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:

“Sanatçılarımız pandemi öncesi de çok büyük problemler yaşıyorlardı. Seslerini fazla duyuramıyorlardı. Çünkü eğlence sektöründe bir kaos vardı. Alkol ve yüksek alkole ve gıdaya gelen zamlarla beraber işletmeler, müzisyenlerin sanatçıların performanslarını gösterecekleri her yerde bir sorun yaşanmaya başladı maddi anlamda. İşverenler büyük problemlerle karşılaştılar vergiler SGK’lar, kiralar, yani sanat camiasında ve eğlence sektöründe hali hazırda yaşanan bu kaosla birlikte bu pandemi döneminde sanatçılara dokundu. Ve sanatçılar bu pandemi süresince yani 10 ay boyunca sıkıntılarını ile getiremediler, getirmeye de çekindiler. Çünkü sanatçılar biliyorsunuz hassas, gururlu onurlu insanlardır ve sıkıntılarını da dillendirmeyi de sevmezler. Bu doğrultuda da son gelinen nokta bu yaşadığımız süreç.”

“EVİNE EKMEK GÖTÜREMEYEN ÇOK SAYIDA SANATÇI VAR”

Sayılarının milyonu aştığını tahmin ettikleri sanatçıların çok zor ekonomik koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini kaydeden Koçyiğit, “Şu anda ihtiyaç sahibi sanatçı sayısı milyonları bulacak gibi görünüyor. Ve kayıt dışı sanatçılar gündemde bu çalışmanın en azından kayıt dışı sanatçı emekçilerine açılacak yeni bir kapı olarak görüyorum” diyerek, yapılacak yardımın özellikle arka plandaki sanatçı emekçiler için önemli olduğunu söyledi.

Koçyiğit şöyle konuştu:

“Sonuçta biz bu bin liralarla 9 aydır yaşamadık ama son yaşadığımız bu süreç önünü göremediğimiz bir zaman doğrultusu içinde yoğurmaya bizi itti. Bir nebze de olsa belediyelerden yardımlar yapılıyordu. Tabi bu bin liralar – 2 bin liraların da çok da bir önemi yok aslında bin lira ile de büyümeyeceğiz, yücelmeyeceğiz. Ama son süreçte emekçilerin yaşadığı sadece öndekiler değil, özellikle önde ve arka planda çalışan sanat emekçilerinin bu zor durumlarda artık dayanacak şansı, gücü de kalmadı. Evine ekmek götüremiyor, kirasını ödeyemiyor, faturalarını ödeyemiyor sosyal güvencesi yok. Ne yapacaklar. Bunlar zorluyor tabi sanatçıları. “

Yardım konusunda sanatçılardan talep olduğunu da söyleyen Koçyiğit, “Yardım talebi var tabi. Ve bu da üzücü gerçekten. Nerelere geldiğimizin son noktası” dedi.

'YARDIM İÇİN BAKANLIK ÇOK GEÇ KALDI'

Yardım kararı konusunda da Bakanlığın geç kaldığını kaydeden Koçyiğit, sanatçıların artık tükendiğini şu sözlerle ifade etti;

“Çok geç kalındı. Türkiye’de her zaman bu süreçler son dakika böyle iyice yıpranırsınız artık dayanamaz hale gelirsiniz o süreci yaşıyoruz. Geç kalınmış bir yardım ama dilerim ümidim sendika olarak bu sürecin düşündüğümüz gibi konuştuğumuz gibi sanatçıların bütün haklarını kayıt altına alınması sosyal güvenesinin ekonomik güvencesinin verilmesi olur”

'ÇOK BOŞANMALAR OLDU'

Pandemi döneminde birçok sanatçının yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı boşanmaların bile yaşandığını dile getiren Koçyiğit, şunları söyledi:

“Süreçte kimi ailesinin yanına gitti. Çok boşanmalar oldu. Bunalıma giren iş meslek değiştiren. Mecbur yapmak zorunda bir şeyler. Farklı yollara arklı iş arayışlarına yöneldiler tabi… Amacın iyi niyetli olduğunu biliyorum. Amacın bütün emekçilerin kayıt altına alınma projesi kapsamında yer aldığı ve amaç böyle olunca bir nebze bu dönem rahatlatmak. Aslında daha yeni yeni sendikanın önemini de sanatçılar fark ediyor. Bu durum sanatçı emekçisi için de bir ders niteliğinde olması lazım. Bu bize biraz ders olsun.” 

'BAŞVURULAR NASIL DEĞERLENDİRİLECEK?'

Proje kapsamında yardımlardan faydalanmak isteyen sanatçı üye olduğu STK aracılığı ile başvurusunu yapacak. Herhangi bir STK’ya üye olmayanlar ise Yunus Emre Enstitüsü resmi internet sitesi üzerinden 25 Aralık’a kadar başvurularını ulaştıracak. Başvuruyu alan STK kendi değerlendirmesini yapıp onay verdiği sanatçı aylık bin TL’lik yardımdan faydalanabilecek.

Yardımdan faydalanabilecek sanatçıların belirlenmesine ilişkin olarak ise Koçyiğit, özellikle akademik bir eğitim kaygısına düşülmemesi konusunda uyararak, “Tabi ki illa bir eğitim almak gibi bir kaygıya kapılmasınlar sonuçta alaylısı çok bu işin bu konuda rahat davransınlar. Müzik bilgimize güveneceklerini ve bizim de tarafsız olabileceğimizi düşünsünler ve güvensinler diyorum” çağrısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN