Müzisyene Kovid desteği kişi başı bin lira

Müzisyene Kovid desteği kişi başı bin lira

Pandemi önlemleri nedeniyle sıkıntılı sürece giren müzik emekçileri destek çağrısında bulunmuştu. Bu kapsamda bir paket oluşturduklarını açıklayan Bakan Ersoy, müzisyenlere kişi başı bin lira ödeme yapılacağını belirtti.

SALİHA SULTAN / KARAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı, pandemi sürecinde getirilen yasaklarla büyük bir mağduriyet yaşayan müzisyenlere bin lira destek vereceğini açıkladı. Ödemelerin ocakta başlayacağını söyleyen Bakan Ersoy “Proje maliyetinin 20-30 milyon civarında olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Ancak 
30 bin müzisyene ulaşacak destek haberinin ardından müzik dünyasında geriye kalan 600 bin müzisyen ne yapacak sorusunu akıllara getirdi.  

Yaklaşık dokuz aydır devam eden pandemi sürecinin yarattığı ekonomik krizin en büyük mağdurları arasında müzik emekçileri yer aldı. Müzik ve Sahne Sanatçıları Sendikası (Müzik-Sen) verilerine göre getirilen konser yasakları ve kısıtlamalarla birlikte yaklaşık 700 bin müzisyen işsiz kaldı, 100’ü aşkın müzisyen intihar etti.  

Süreç boyunca destek göremeyen müzisyenler seslerini duyurmak için birçok ‘müzik susmasın’ kampanyaları düzenledi, hükümete destek çağrılarında bulundu.  

26 Kasım’da ilk kez KARAR’ın gündeme getirdiği ‘Müzisyenlere destek geliyor’ haberinin ardından, dün müzik meslek birlikleriyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, pandemi mağduru müzisyenlere 1.000 TL destek vereceklerini açıkladı. Bakan Ersoy, “Pandemi döneminde geliri olmayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerini kapsayan bir proje planladık” dedi.  

30 BİN KİŞİ FAYDALANABİLECEK 

Ersoy, 11 Aralık’ta Yunus Emre Enstitüsü web sitesinde müzisyenlere destek projesi adına başvuru yöntemini, başvuruyu yapan birlik, dernek ve sendika isimlerini ilan edeceklerini kaydederek,  başvuruların 23 Aralık’a kadar devam edeceğini, 30 Aralık’ta değerlendirilmek üzere bakanlığa iletileceğini belirtti. “Ocak ayı itibariyle de projede yer alan müzisyen, müzik emekçileri, yorumcu ve eser sahiplerine ödemelerini yapmaya başlayacağız” bilgisini veren Ersoy, “Toplamda 20, 30 milyon civarında bir proje bedeli olacak diye tahmin ediyoruz açıklamasını yaptı.  

Toplantıya katılan sanatçı Candan Erçetin de “Biz onlara proje üreteceğiz, onlar da bize projenin bedelini ödeyecek. Burada üç meslek birliği olarak toplantı yaptık. Hepimizin farklı farklı projeleri var. En önemlisi kayıt dışı müzisyenleri kayıt altına alabilmek. Türkiye’de kaç müzisyen olduğunu sayısını bulabilmek bizim için çok önemli” ifadelerini kullandı.  

Açıklanan kişi başına 1.000 TL destekten projenin toplam maliyetine göre Ocak ayında yaklaşık 30 bin müzisyen faydalanabilecek.  

Destek açıklaması müzik dünyasında çeşitli tepkilere neden oldu. Birçok müzisyen dokuz ayın sonunda 1.000 TL tek seferlik desteği az bulup, geriye kalan 600 bin kadar müzisyenin destekten faydalanamayacağını dile getirirken, bir kısmı da proje detayları belli olmadığı için desteklerin kimlere , hangi şartlara göre verileceği konusunda endişelerini dile getirdi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN