‘Sanatın tılsımı yoksa salonların anlamı yok’

‘Sanatın tılsımı yoksa salonların anlamı yok’

İBB Başkanı, Çağdaş İstanbul Vakfı’nın düzenlediği İstanbul The Lights etkinliğinin tanıtım toplantısında KARAR’ın sorularını yanıtladı. İmamoğlu Pandemi sürecinin başından bu yana sanatçılara destek olduklarını belirtti.

SALİHA SULTAN | KARAR

Çağdaş İstanbul Vakfı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mecra desteğiyle düzenlediği ‘İstanbul the Lights’ etkinliği dün online düzenlenen toplantıyla basına tanıtıldı. Toplantıya katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, pandemi nedeniyle sanatın durağanlaştığı günlerde ‘İstanbul the Lights’ etkinliğine destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek “Projeyi bana sunduklarında gerçekten heyecan duydum, tek başına bile sanatın simgesi olabilecek ve dünyanın önde gelen sanat merkezi olduğunu bildiğim İstanbul’a bu etkinliğin çok yakıştığını hissettim” dedi. 

‘ÖZGÜRLÜK SU VE OKSİJEN GİBİ’

İstanbul’un uzun yıllar hak ettiği sanatsal işlerden uzak kaldığı düşüncesini dile getiren İmamoğlu, şu görüşlerini kaydetti: “Bu kuraklığa ve yoksulluğa son vermeliyiz. Yeni ve sanatın en güçlü şekilde yansıtıldığı işler yapmalıyız. Büyük salonlar yapabilirsiniz, bazı insanları çok yüksek mevkilere de çıkarabilirsiniz ama sanatın gerçek ihtiyaçları ve tılsımları yoksa bunların benim için bir anlamı yok. Özgürlük olmadığı zaman sanatın ifade biçimi ve varlığı mümkün olmuyor. Sanat ve sanatçı için özgürlük su ve oksijen gibi. Sanatçının bir kesime bağlı olarak dünyaya bakması mümkün değil. ‘Sanat demokrasiyi sever’ diye bir söz vardır, ben de sanat demokrasisiz yaşayamaz diye bu sözü tamamlamak isterim. Sesi kısılan bir sanatçı ya da bir kalıba hapsedilen bir sanatçı sanat adına bize istediğimiz atmosferi yaratamaz. Bu sadece benim kanaatim değil biliyorum. Biz İstanbul’un sanat atmosferini geliştirmek ve özgürlük mecburiyetini bu kente yeniden hakim kılmak arzusundayız.” 

İBB Başkanı İmamoğlu, KARAR’ın yönelttiği “Sanatçılar pandemi sürecinde maddi olarak büyük bir kriz yaşıyor. İBB’nin tiyatrocular gibi sanat çevrelerine desteklerini gördük. Yeni kısıtlamalarla birlikte daha zor günler onları bekliyor. İstanbul’daki sanat dünyası için yeni destekleriniz olacak mı?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Sanatçılara marttan beri destek yapıyoruz, bu destek hiç durmadı, devam da ediyor. Seyirci olmamasına rağmen tiyatrocularla ya da sanatın başka alanlarında çok iş birlikleri yaptık. Biz bu durumda, günün koşullarına göre konulara anında dokunma konusunda pragmatik davranıyoruz. Bu destek rakamlarımızı zamanla paylaşacağız elbette. Ama şunu bilin, özellikle danışma kurulumuzun sahadan mağduriyet yaşayan sanatçılarla ilgili topladığı bilgilerle hareket ediyoruz. Birebir irtibatlarımız, dokunuşlarımız söz konusu. Sanatçıları rencide etmemek adına bunları tanıtmıyor, aktarmıyoruz ama bütünüyle sanatın ve sanatçının yanındayız.”

İLK DİJİTAL ŞÖLEN

Toplantıda etkinlik hakkında bilgi veren Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ise, pandemi nedeniyle bütün dünyada etkinliklerin iptal edildiğini ya da ertelendiğini hatırlatarak “Vakfımızın ilk projelerinden biri olan İstanbul The Lights, ışık sanatının, dijital sanatın şehir genelinde sunulduğu İstanbul’daki ilk ışık sanatı şöleni olacak. Çıkış noktamız, CI içinde yer alan Plugin, yeni medya, dijital sanatlardaki 8 yıllık deneyimimizdir. Dünyadaki tek ışık sanatının fuarda ayrı şekilde tanıtıldığı fuardır Contemporary Istanbul. Etkinlikle tüm dünyaya pozitif, umut dolu mesajlar vermeyi de hedefliyoruz, umarım 2021 İstanbul ve Türk turizmi için de yaraların sarıldığı bir yıl olur” dedi.

PANDEMİ KASVETİNE SANAT PROJEKSİYONU

Çağdaş İstanbul Vakfı’nın, İstanbul’un adını sanatla tüm dünyaya duyurmak hedefiyle Akbank sponsorluğu ve İBB mecra desteğiyle düzenlediği İstanbul The Lights etkinliği 7 Aralık 2020-9 Ocak 2021 tarihleri arasında, 53 sanatçının katılımıyla, İstanbul’un 52 kamusal alanında gerçekleşecek. Etkinlik boyunca 7 LED ışık enstalasyonu, 2 dev ölçekli led heykel, kamusal ve özel alanlarda Maçka Parkı, Maçka Sanat Parkı, Taksim Meydanı ve IGA, The Marmara Taksim Otel ve dev LED ekranlarda sanatseverlerle buluşacak. Proje dahilinde 30 yeni medya sanatçısının dijital videoları şehrin 52 farklı noktasındaki şehir ekranı, metro ve AVM dev ekranlarında olacak. Augmented Reality tekniği ile üretilmiş 15 sanatçının heykel ve duvar resimleri-eserlerini, İstanbullular mobil cihazları ile de deneyimleyebilecekler. Etkinlik kapsamında tarihi sonra duyurulacak bir de mapping gösterisi de yapılacak. 

CONTEMPORARY ISTANBUL’UN FİZİKİ FUARI NİSAN’A ERTELENDİ

Çağdaş İstanbul Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli toplantıda Akbank desteğiyle bu yıl 15’incisi düzenlenen Contemporary Istanbul fuarı hakkında da yeni bilgiler verdi. Daha önce Contemporary Istanbul’un 19 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında hem çevrimiçi hem de fiziki yapacaklarını açıkladıklarını hatırlatan Güreli “Fiziki fuarımızı umutların tekrar yeşerdiği bir ilkbaharda yapacağız. Fuarımızı 27 Nisan ile 2 Mayıs 2021’e taşıdık” dedi.

IRÇILIĞA KARŞI RENKLERE SARILMALI

Toplantıda dünyada son günlerde yükselen ırkçılık konusuna da değinen İBB Başkanı İmamoğlu, sanatın bu konudaki rolüne dair şu görüşlerini paylaştı: “Pandeminin de zemin yarattığı, gözden kaçan, dünyada yükselen ve canımızı sıkan bir ırkçılık atmosferi var. Ülkemizde de bazen bu anlamda kulaklarımızı tırmalayan kesimler oluyor. Biz duyarlı bir toplum olmalı, birbirimizi sevmeli, kucaklamalı ve can sıkan ortamları tam de tersine çevirmek adına birbirimizi sevmeliyiz. Sanat bazen toplumun yüzleşmesine de imkan tanıyan, bizi birleştiren muazzam bir unsur. Toplumun hafızasını yansıtan eserlerde herkes kendinden bir şeyler bulabiliyor. Bir renk, bir ifade ve bir üslup bizi içine çekiyor ve aslında birbirimizden farkımız olmadığını, var olan farkların da aslında bize birbirimize bağlayan unsurlar olduğunu görüyoruz. Bu etkinliğin tam da bu ortamda, zor günlerde bunu sağlayacak bir 
etkinlik olacağını düşünüyorum.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN