Bildiri soruşturmasını hukukçular değerlendirdi: Kanıt yok niyet okuma var

Emekli amirallerin yayımladığı 'Montrö bildirisi'nin ardından imzacı 10 emekli amiralin gözaltına alınmasına ilişkin konuşan eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan, "Açıklamanın gece geç vakitte yapılmış olması bunun suç oluşturduğu anlamına gelmez" dedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan emekli 104 amiralin yayımladığı 'Montrö bildirisi'nin ardından imzacı emekli amiraller hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 316/1 maddesinde yazılı "Devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma" suçundan re'sen soruşturma başlatılmıştı. 10 emekli amiral gözaltına alınmış ve haklarında 4 gün gözaltı süresi verilmişti. Emekli amirallerin avukatı Şule Nazlıoğlu, gözaltındaki emekli amirallerin ifade işlemlerinin henüz başlamadığını belirtti.

Avukat Nazlıoğlu, polis ifadesinin yarın sabah başlayarak tüm gün süreceğini ve Perşembe sabahı itibariyle de savcılık karşısına çıkacaklarını ifade etti.

'BİLDİRİ DEĞİL AÇIKLAMA'

Basına yansıyan haberlerde emekli amirallerin polise ifade verdikleri ve metni emekli Amiral Ergün Mengi'nin hazırladığı ileri sürülmüştü. Avukat Nazlıoğlu bu iddianın doğru olmadığını söyledi.

Avukat Nazlıoğlu "Bu bir bildiri değil, açıklama. İçeriğinde hiçbir suç unsuru içermeyen sıradan bir açıklama yüzünden sabahın köründe gözaltına alınarak 4 gün gözaltı süresi verilmesi adil yargılanma hakkının çok açık çiğnenmesi demektir" açıklamasında bulundu.

'BU NİYET OKUMADIR'

Eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan ise konuya ilişkin olarak konuşmasında "Bu bir niyet okumadır. 104 kişinin hangi suç ya da suçları işleyecekleri konusunda anlaştıklarını ve bu suçları işleyebilmek için gerekli vasıtalarda da anlaştıklarını ortaya koymanız gerekiyor ancak bildiride bunların hiçbiri yer almıyor" dedi ve "Açıklamanın gece geç vakitte yapılmış olması bunun suç oluşturduğu anlamına gelmez" ifadelerine yer verdi.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR'

Yaşar Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Timur Demirbaş da, "Anayasa'nın 26. Maddesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. Maddesi gereği tamamen ifade özgürlüğüdür. O bildiride darbe çağrısı yok, kaldı ki bunlar emekli insanlar. İnsan hukuk devleti adına üzülüyor, Türkiye bunları hak etmiyor" dedi.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (6)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Ergun Mengi kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte biyografisi
Emekli Amiral Semih Çetin: Açıklama metninde 'Yüce Türk milletine' diye bir ifade yoktu
Emekli amirallerin avukatı konuştu: Gözaltı süresi bugün doluyor ama...

Güncel Haberleri