ABD ile Çin arasında 'casus balon' krizi! Pekin ziyareti ertelendi

"Casus balon" krizine ilişkin Pekin'den açıklama geldi. ABD askeri bölgelerinde gözetleme yaptığından şüphelenilen büyük bir Çin balonunun diplomatik ilişkileri bozmasının ardından Pekin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ülkeye yarın yapacağı ziyaretin iptal edilmesini hafife alarak iki tarafın da böyle bir planı resmi olarak açıklamadığını söyledi.

SELMAN CÖMERT

Balon krizine dair açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı, "Aslında ABD ve Çin hiçbir zaman herhangi bir ziyaret yapılacağında dair bir duyuru yapmadı, ABD'nin böyle bir açıklama yapması kendilerini ilgilendirir ve buna saygı duyuyoruz" dedi.

Associated Press'te yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD-Çin gerilimini azaltmayı amaçlayan müzakereler gerçekleştirmek için yarın Pekin'i ziyaret edecekti. Ancak ABD, Çin'in yalnızca bir hava araştırma "aracı" olduğunu iddia ettiği devasa balonun tespit edilmesinden sonra geziyi aniden iptal etti.

Pentagon, balonun gözetleme için kullanılmadığı, kontrolden çıktığı için bölgeye sürüklendiği ve sınırlı kabiliyetlere sahip olduğuyla ilgili Çin iddialarını reddetti.

"ABD YAPTIRIMLARI NEDENİYLE BALONU KONTROL EDEMEDİK"

Çin'deki birçok sosyal medya kullanıcısı balonun yarattığı gerilimi alaya aldı. Bazı kullanıcılar, ABD'nin Çin teknoloji endüstrisini zayıflatmak adına Çin'in satın alabileceği teknolojiye kısıtlamalar getirdiği için balonu kontrol edemediklerini söyledi.

"CASUS BALON, ABD TEHDİTLERİNİN YANINDA BİR HİÇ"

Taihe Enstitüsü'nden Çinli askeri uzman Chen Haoyang, önde gelen ulusal televizyon kanallarından biri olan Phoenix TV'de yaptığı açıklamada, "ABD bunu, Çin'in ABD'ye yönelik bir ulusal güvenlik tehdidi diyerek abartıyor. Bu tür bir askeri tehdidi aslında biz yapmadık. (Yapmış olsaydık bile) normalde bizi hedef alan ABD askeri tehdidiyle karşılaştırıldığında, bu pek bir şey ifade etmezdi. Onların gözetleme uçakları, denizaltıları, donanma gemilerinin hepsi sınırlarımıza yaklaşıyor" dedi.

Pentagon, balonun daha önce Amerika'nın Malmstrom Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki üç nükleer füze silosu alanından birine ev sahipliği yapan Montana üzerinde tespit edildiğini bildirdi.

Başkan Joe Biden, enkazın aşağıdaki insanlara zarar verebileceğinden endişe eden savunma yetkililerinin tavsiyesi üzerine balonu düşürmeyi reddetmişti. Bu arada, dürbün ve telefoto lensleri olan insanlar, 18 bin 300 metre yükseklikte bulunan ve Kansas ve Missouri üzerinden güneydoğuya doğru ilerleyen "casus balonu" bulmaya çalıştı.

İKİNCİ BALON LATİN AMERİKA'DA

Pentagon, Latin Amerika üzerinde uçan ikinci bir balonun olduğuna dair haberleri doğruladı. Pentagon basın sekreteri Tuğgeneral Pat Ryder, "Bunun ikinci bir Çin gözetleme balonu olduğunu düşünüyoruz" dedi. Ryder, ikinci balonun nerede görüldüğü gibi ek ayrıntılar vermeyi reddetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

İki ülke arasında krize yol açan olaya ilişkin çarpıcı iddia: Çin'in casus balonu ABD kaynaklı internet kullandı
‘Casus balon’ krizi büyüyor: Çinli yetkili ‘ABD bizim hava sahamıza 10’dan fazla gönderdi’ dedi
Casus balon hakkında çarpıcı rapor: 2019 yılında da gördük

Dünya Haberleri