Casus balon hakkında çarpıcı rapor: 2019 yılında da gördük

Casus balon hakkında çarpıcı rapor: 2019 yılında da gördük

ABD ve Çin arasındaki casus balon krizi günlerdir dinmiyor. ABD istihbaratının bir medya devi tarafından incelenmesinden sonra ortaya çıkan bir iddiaya göre, 2019 yılında Çin’e ait üç casus balon ABD üzerinden geçti.

CNN tarafından incelenen ABD hava kuvvetleri istihbarat raporuna göre, 2019 yılında Çin’e ait başka bir casus balon, dünyanın etrafını dolaşırken Hawaii'yi ve Florida eyaletlerini boydan boya geçti.

‘KABUL EDİLEMEZ’

İstihbarat raporuyla ilgili haberler, ABD ile Çin arasındaki artan gerilim ve ABD'li politikacılar arasında tartışmalardan önce ABD'yi kat eden Çin’in casus balonu konusunda çekişmelerin ortasında geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, balonun görülmesinin ardından Pekin'e planladığı geziyi erteledi. Balonun hava durumu gözlemi yaptığını ve rotasından saptığını iddia eden Çin, ABD'nin tepkisini "kabul edilemez ve sorumsuzca" olarak nitelendirdi.

ÇİN GÖRÜŞMEK İSTEMİYOR

ABD Savunma Bakanlığı, balonun düşürülmesi üzerine Pentagon şefi Lloyd Austin ile Çinli meslektaşı arasındaki güvenli görüşme talebinin Pekin tarafından reddedildiğini açıkladı. Pentagon Basın Sekreteri Pat Ryder, "4 Şubat Cumartesi günü, Çin balonunu düşürmek için harekete geçtikten hemen sonra, Savunma Bakanlığı, Bakan Austin ile Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe arasında görüşme talebinde bulundu. Maalesef Çin talebimizi reddetti” dedi.

İÇ SİYASET KIZIŞTI

Bu arada, Çin’in casus balonlarına ilişkin tartışmalar ABD’nin iç siyasetini kızıştırdı. Cumhuriyetçi politikacıların Başkan Biden’ı balonu hemen düşürmemekle eleştirmelerinin ardından Pentagon yetkilileri, Çin'in Donald Trump'ın yönetimde bulunduğu süre boyunca ABD toprakları üzerinden üç balon gönderdiğini söyledi. Trump ve eski savunma sekreteri olan Mark Esper, iddialarla ilgili bilgi sahibi olduklarını yalanladı ve Biden yönetiminden bir yetkili, CNN'e olayların ancak Biden göreve geldikten sonra keşfedildiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN