Pentagon açıkladı: Çin’in casus balonu ABD’nin stratejik bölgelerinde

Pentagon açıkladı: Çin’in casus balonu ABD’nin stratejik bölgelerinde

ABD'li yetkililer, ülke üzerinde uçan Çin’e ait bir casus balonun günlerdir takip edildiğini açıkladı. Güvenlik nedeniyle balonun düşürülmeyeceğini belirten yetkililer, balonu son olarak ABD'nin nükleer füzelerinin bulunduğu Montana eyaletinin üzerinden geçerken takip etti.

ABD'li yetkililerden yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pekin'e planladığı geziden sadece birkaç gün önce Çin’e ait bir casus balonun birkaç gündür ABD üzerinde uçtuğunu söyledi.

ABD'li yetkililer, savaş uçaklarının seferber edildiğini ancak askeri liderlerin, enkazın bir güvenlik tehdidi oluşturabileceği ihtimaliyle Başkan Biden'a balonu gökten vurmamasını tavsiye ettiğini ve Biden'ın tavsiyesini kabul ettiğini söyledi.

‘TEHDİT OLUŞTURMUYOR’

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder gazetecilere verdiği demeçte, "Amerika Birleşik Devletleri hükümeti şu anda ABD üzerinde yüksek irtifa gözetleme balonu tespit etti ve takip ediyor. Balon şu anda ticari hava trafiğinin çok üzerinde bir yükseklikte seyahat ediyor ve yerdeki insanlar için askeri veya fiziksel bir tehdit oluşturmuyor" dedi.

Casus balonu düşürmeme kararındaki bir diğer faktör ise, Montana'daki nükleer tesislerin üzerinden uçuyor olmasına rağmen, yalnızca uydulardan toplanabilecek miktarda istihbarat alabiliyor. Bu nedenle Çin’e pek bir faydası olmayacağına karar verildi.

KRİZ DÖNEMİ DEVAM EDİYOR

Çin ile ABD arasındaki ilişkiler son yıllarda, özellikle de dönemin Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos ayında Çin'in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan’ı ziyaretinin ardından krize girdi. O zamandan beri, Washington ve Pekin daha sık iletişim kurmaya ve bağların kötüye gitmesini engellemeye çalışıyor.

‘DÜŞÜK MALİYETLİ İSTİHBARAT YÖNTEMİ’

Reuters’a konuşan Foundation for Defence of Democracies'in Çin Uzmanı Craig Singleton, bu tür balonların Soğuk Savaş döneminde ABD ve Sovyetler Birliği tarafından yaygın olarak kullanıldığını ve düşük maliyetli bir istihbarat toplama yöntemi olduğunu söyledi. ABD'li yetkililerden biri, son yıllarda ABD üzerinde birkaç kez casus balonlar uçtu, ancak bu balonun önceki örneklere göre daha uzun süre havada kaldığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN