ABD, Çin’in ‘casus balonu’nu düşürmüştü: Ordu enkazını arıyor

ABD, Çin’in ‘casus balonu’nu düşürmüştü: Ordu enkazını arıyor

ABD ve Çin arasındaki balon krizi günlerdir sürüyor. Son olarak balonu düşüren ABD güçleri, enkazını bularak Çin’in casusluk yetenekleri hakkında bilgi toplamayı planlıyor. Çin tarafı ise, ABD’nin sivil bir balon için ‘aşırı tepki’ verdiğini savunuyor.

ABD ve Çin arasındaki ‘balon’ krizi yeni bir safhaya geçti. Çinli yetkililer, balonun sivil olduğunu ve rotasından çıktığını söylerken, ABD tarafı, balonun casusluk için gönderildiğini savunuyor. Son gelişmede, ABD ordusu, ABD-Çin ilişkilerini daha da geren ‘casus balon’un kalıntılarını aradığını açıkladı.

ÜST DÜZEY İSİM AÇIKLADI

Kuzey Amerika Havacılık Savunma Komutanlığı’nın başındaki General Glen VanHerck, ABD donanmasının balonu ve içindekileri kurtarmak için çalıştığını ve sahil güvenliğin operasyonun güvenliğini sağladığını söyledi.

Enkaz arama işlemleri başarılı olursa, ABD'ye Çin'in casusluk yetenekleri hakkında fikir verebilir, ancak ABD'li yetkililer balonun ulusal güvenlik üzerindeki etkisinin pek olmadığını düşünüyor.

Üst düzey bir savunma yetkilisi gazetecilere, enkazın hala değerlendirildiğini ve ekiplerin "tüm enkazı ve istihbarat değeri olan herhangi bir materyali kurtarmaya çalışacağını" söyledi.

‘AŞIRI TEPKİ’ PROTESTOSU

Çin, ABD’nin hamlelerini ‘bariz bir aşırı tepki’ olarak protesto etti, ancak analistler, Pekin'in herhangi bir karşı hareketinin, ilişkilerin kötüleşmesini önlemek için büyük olasılıkla hassas bir şekilde ayarlanacağını söyledi.

Çin'in Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng, Çin'deki ABD büyükelçiliğine yaptığı konuşmada, "Çin buna kesin bir şekilde karşı çıkıyor ve şiddetle protesto ediyor. Çin hükümeti durumun gelişimini yakından takip ediyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN