Balon krizi dünyaya yayılıyor: Romanya’da tespit edildi, Moldova hava sahasını kapattı

Balon krizi dünyaya yayılıyor: Romanya’da tespit edildi, Moldova hava sahasını kapattı

Geçtiğimiz ay ABD ve Çin arasında krize neden olan balon krizi dünyaya yayılıyor. ABD’nin ‘casus balon’ olarak nitelendirdiği hava aracını 4 Şubat’ta vurmasından günler sonra Romanya ve Moldova, hava sahalarında balona benzer cisimler keşfedildiğini açıklarken, Moldovalı yetkililer hava sahasını kısa süreliğine kapattı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisini vuran balon krizi yeni bir boyuta ulaşıyor. Ocak ayında ABD semalarında tespit edilen, Çin’in ‘meteorolojide kullanılan sivil bir balon’ iddiasına rağmen ABD’nin ‘casus balon’ olarak nitelendirdiği balonu vurmasından günler sonra kriz derinleşiyor.

BİR SAATTEN FAZLA KAPALI KALDI

Moldova'nın sivil havacılık otoritesi, ülkenin kuzeyinde, Ukrayna sınırına yakın bir yerde meteoroloji balonuna benzeyen küçük bir cismin görüldüğüne dair bir rapor alındıktan sonra harekete geçtiğini belirtirken, açıklamada, "hava koşulları ve nesneyi ve uçuş yolunu gözlemlemenin ve tanımlamanın imkansızlığı göz önüne alındığında" hava sahasının kapatıldığı eklendi. Yetkililer vatandaşların güvenliğine yönelik herhangi bir tehdit bulunmadığını belirledikten sonra, bir saat 22 dakika sonra kapatmayı iptal etti.

ASKERİ JETLER OLAY YERİNDE

Romanya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hava kuvvetlerinin gözetleme sisteminin ülkenin hava sahasında uçan bir meteoroloji balonuna benzeyen bir hava cismi tespit ettiği bildirildi. Bakanlık, balonun 11 bin metre yükseklikte uçtuğunu da ekleyerek jetlerin hızlıca bölgeye gönderildiğini, ancak cismin varlığını teyit edilemediğini belirtti.

‘ÇİN ÜZERİNDEN 10 DEFA GEÇTİ'

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, "ABD'nin diğer ülkelerin hava sahasına yasa dışı olarak girmesi de alışılmadık bir durum değil. Yalnızca geçen yıldan bu yana ABD balonları, Çinli yetkililerin herhangi bir onayı olmaksızın yasadışı bir şekilde Çin üzerinde 10 defadan fazla uçtu" ifadelerinde bulundu.

Çin'in bu iddia edilen yasa dışı geçişlere nasıl yanıt verdiği sorulduğunda bakanlık sözcüsü Wang, Pekin'in “bu olayları ele almasının sorumlu ve profesyonel olduğunu" söyledi ve “ABD yüksek irtifa balonlarının Çin hava sahasına yasa dışı olarak girmesi hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, ABD tarafına başvurmanızı öneririm” diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN