Herson’a ‘zafer treni’

Başkent Kiev’den Herson’a yaklaşık dokuz ay sonra ilk tren seferi düzenlendi. Ülkede süren işgale karşı mücadelede çok büyük sembolik önemi olan tren tezahürat ve alkışlarla gardan hareket etti. Herson, Şubat ayındaki işgalden sonra Moskova güçleri tarafından alınan ilk büyük şehirdi.

Rus işgalinden kurtarılan stratejik Herson kentine başkent Kiev’den ilk tren yaklaşık dokuz ay sonra dün ulaştı. Savaşta çok önemli bir sembolik önemi olan tren seferinde, Ukrayna birliklerinin kentte kontrolü geri almasından bir hafta sonra 200 yolcu taşıdı. Ukraynalı yetkililer tarafından sosyal medyada yayınlanan videolarda, hoparlörlerden muzaffer rock müziği çalınırken trenin, platformdaki insanlardan tezahürat ve alkışlarla ayrıldığı görüldü.

Tren için Kiev istasyonunda düzenlenen törene, Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk ile Kiev’de resmi temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis katıldı. Evlerine dönen Herson sakinleri, basın mensupları ve güvenlik yetkililerin bulunduğu trene, Bakan Kubrakov da bindi. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kiril Timoşenko sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Herson’a ilk tren gitti. Bu bizim zafer trenimiz. Vagonlarda ’zafer’ bileti alan 200 yolcu var. Bu tren gibi normal bir yaşam için her şeyiyle Herson’a döneceğiz” ifadelerini kullandı.

Herson, Şubat ayındaki işgalden sonra Moskova güçleri tarafından alınan ilk büyük şehirdi. 11 Kasım’a kadar Rus kontrolünde kaldı. Rusya’nın Dnipro nehri boyunca şehirden çekilmesi, elindeki tek bölgesel başkenti bırakması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için büyük bir darbe oldu. İşgal aylarında şehir sakinleri Rusya’nın asimilasyon ve Ukrayna kimliğini bastırma kampanyasına maruz kaldı. Rusya’nın geri çekilmesinden sonraki günlerde Rus askerlerinin sert sorgulamaları, işkenceleri ve tacizleri ortaya çıktı. Herson bölgesinin sürgündeki vali yardımcısı Serhii Khlan’a göre, trenin varışından önce kentteki tren istasyonuna elektrik ve su yeniden verildi.

Yetkililer, trenin Kiev’den Herson’a çift sayılı tarihlerde, Herson’dan Kiev’e ise tek sayılı tarihlerde seyahat edeceğini söyledi. Kiev’den Herson yakınlarındaki hırpalanmış bir Karadeniz liman kenti olan Mikolaiv’e ise tren seferleri de birkaç gün önce yeniden başladı. Demiryolu yetkilileri, o sırada Herson’a bağlantıyı yeniden bağlamanın zor olduğunu, çünkü geri çekilen Rus kuvvetlerinin rayları kapsamlı bir şekilde çıkardığını ve son günlerde en az dokuz demiryolu işçisinin yaralanmasına neden olan patlamalar meydana geldiğini söyledi.

KATLEDİLEN UKRAYNALI ÇOCUK SAYISI 400’Ü GEÇTİ

Rusya’nın işgale başladığı 24 Şubat’tan bu yana 437 Ukraynalı çocuğun öldürüldüğü, 837 çocuğun da yaralandığı açıklandı. Ukrayna Başsavcılığı, Rusya’nın işgale başladığı tarihten bugüne kadar olan çocuk can kaybına ilişkin açıklama yaptı. Başsavcılık, açıklanan verilerin son olmadığını, Rus işgalinden kurtarılan bölgeler ile çatışma alanlarından gelen bilgilerin doğrulanması çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Birleşmiş Milletler ise Ukrayna’da savaş başlangıcından beri öldürülen sivil sayısının 16 bin 295 olduğunu açıkladı. Kiev ve Batılı ülkelerin savaş nedeniyle suçladığı Rusya, sivilleri hedef aldığı ithamlarını reddediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Ukrayna'dan elektrik kesintilerine karşı yeni hamle: Yenilmezlik Noktaları devreye girecek
Kherson’u ziyaret eden Kırım Tatarları Lideri Kırımoğlu: Ukrayna halkının kahramanlığına tanık oldum
Ukrayna'da savaşın başlangıcından beri 437 çocuk öldürüldü

Dünya Haberleri