İsrailliler saldırılara aldırış etmiyor: Yargı reformu protestoları tam gaz

İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınının ardından gerilen bölgede, Başbakan Netanyahu’nun askıya aldığı yargı reformuna karşı kitlesel gösteriler 14. haftasında devam etti.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı iktidarın yargının yetkilerini sınırlandırmaya yönelik reforma karşı çıkan on binlerce İsraillinin katıldığı gösteriler, işgal altındaki Filistin’de Mescid-i Aksa’ya yapılan baskının ardından bölgenin gerilmesine rağmen devam etti.

YARIM MİLYON İSRAİLLİ MEYDANLARDA

Başta Tel Aviv ve Batı Kudüs olmak üzere Hayfa, Birüssebi, Nes Ziona ve Rehovot gibi kentlerdeki gösterileri organize eden gruplardan "Şemsiye Hareketi" yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunu desteklemeye devam edeceklerini ama aynı zamanda diktatörlüğe karşı protestoları sürdüreceklerini bildirdi.

Açıklamada, İsrail'in dört bir yanında düzenlenen gösterilerin 14. haftasında 450 binden fazla kişinin sokağa indiği bildirildi.

ŞİDDET SARMALI

Protestolar, İsrail güçlerinin ramazan ayında Mescid-i Aksa'ya ve burada ibadet eden Müslümanlara karşı saldırılarda bulunmasıyla bölgenin şiddet sarmalına girmesinin gölgesinde düzenlendi.

Bölgede bu hafta, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa baskınlarına karşı Lübnan'dan İsrail'e roketler atılması, İsrail ordusunun Gazze'ye hava saldırıları düzenlemesi gibi gerilimi yükselten olaylar meydana geldi.

Protestocu gruplar, İsraillilere yönelik saldırıları kınarken, ülkedeki mevcut güvenlik krizinin sorumlusunun Netanyahu ve öncülük ettiği koalisyon hükümeti olduğunu savunuyor.

DÜZENLEME ASKIYA ALINDI

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta açıkladığı ‘yargı reformu’, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını sağlayan düzenlemeler içeriyor.

Netanyahu, 27 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurmuştu. Erteleme kararına rağmen geri adım atmayan Netanyahu hükümeti, tartışmalı düzenlemeyi mayıs başında yeniden meclise getireceğini bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

İlgili Haberler

Muhalefetin çözümü kitlesel protestolar olacak: İsrail’de yargı reformu yeniden meclis yolunda
İsrail’de halk meydanlardan inmiyor: Yargı düzenlemesine karşı protestolar 18. haftasında
İsrail’de 100 bin kişi sokağa indi: Bu kez yargı reformu destekçileri

Dünya Haberleri