Merkel'den Rusya itirafı: Daha tutkulu olmalıydık

2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı işgal ettiğinde daha güçlü ve tutkulu tepki göstermeleri gerektiğini dile getirerek özeleştiride bulunan eski Almanya Başbakanı Merkel, savaşların ancak müzakere masasında biteceğini ve Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerde daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, Die Zeit gazetesinde yayımlanan röportajında, Rusya-Ukrayna savaşı ve Almanya'nın savunma harcamalarını artırmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

"DAHA HIZLI TEPKİ VERMELİYDİK"

Rusya'nın Kırım'ı 2014 yılındaki yasa dışı ilhakı ve NATO'nun Baltık ülkelerinde konuşlanmış askerleri olması sonrası Rusya'nın G8'den çıkarıldığını hatırlatan Merkel, "Ancak Rusya'nın saldırganlığına biz de daha hızlı tepki vermeliydik" dedi.

Merkel, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin (Bundeswehr) 2014 yılından sonra daha iyi silahlarla donatılması konusunda kendisini yeterince zorlamadığı konusunda öz eleştiride bulundu.

"DAHA TUTKULU KONUŞMALIYDIM"

NATO'nun GSYH'nin yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırma hedefini Alman hükümetinin programına aldıklarını ancak Almanya'nın artışa rağmen yüzde 2 hedefine ulaşamadığını belirten Merkel, "Ben de her gün bu konuda tutkulu bir konuşma yapmadım" dedi.

"MİNSK ANLAŞMASI TAM DA BU SAVAŞIN ENGELLENMESİ İÇİNDİ"

Merkel, 2015'te Minsk Barış Anlaşması'nın imzalanması gibi Rusya ve Ukrayna'ya yönelik kararlarını bir kez daha savunarak, "Tam olarak böyle bir savaşı (Rusya'nın Ukrayna savaşı) engelleme girişimiydi" ifadesini kullandı.

Ukrayna'dan gelen eleştirilere karşı Merkel, "İşe (Minsk Barış Anlaşması) yaramaması, girişimlerin yanlış olduğu anlamına gelmez" dedi.

"SAVAŞLAR MÜZAKERE MASASINDA BİTER"

Rusya-Ukrayna savaşının nasıl biteceği sorusu üzerine Merkel, "Savaşlar müzakere masasında biter" ifadesini kullandı. Merkel, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

Rusya-Ukrayna savaşı, Almanya'yı, askeri yaklaşımında tarihi bir dönüşüme iterken, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, savaşın başlamasından sonra ülkesinin NATO'nun GSYH'nin yüzde 2'sinin savunma giderlerine harcanması hedefine uyacaklarını açıklamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaşını 'dönüm noktası' olarak nitelendiren Scholz, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin modern silahlarla yeterince donatılması için 100 milyar avroluk ek fon açıklamıştı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Moskova'dan şaşırtan açıklama: Sadece beyni olmayan biri SSCB'nin tekrar kurulmasını isteyebilir
Rus üsleri üç günde üçüncü kez vuruldu
ABD'den Türkiye'ye Suriye uyarısı: Personelimizin güvenliği tehdit altında

Dünya Haberleri