Gazze'de İsrail'in sürgün politikası sağ kalanları da hasta ediyor. Yardım kuruluşları, İsrail'in elektrik, temiz su ve yakıt tedarikini kestiği ve abluka altında tuttuğu Gazze'deki sağlık krizi konusunda art arda uyarılar yapıyordu.
Gazze'ye sadece Birleşmiş Milletler'in küçük konvoylarının gıda ve ilaç sokmasına izin veriliyor. Gazze'de doktorlar, 1 milyon 400 binden fazla Filistinli'nin İsrail bombardımanından kaçarak geçici barınaklara sığınması sonrasında, hastanelere başvuranların aşırı kalabalık ve kötü hijyen şartlarının neden olduğu hastalıkların belirtilerini gösterdiklerini bildirdi.
Han Yunus'ta bulunan Nasır Hastanesi'nden Doktor Nahid Ebu Taima, “Sivillerin kalabalıklar halinde birarada olması ve çoğu okulun barınak olarak kullanılması, hastalıkların yayılması için uygun ortam yaratıyor” dedi. Reuters'in aktardığına göre doktorlar, hastanelere elektrik enerjisi sağlayan jeneratörlerin yakıtının tükenmeye başlaması nedeniyle yenidoğan ünitelerindeki kuvözler gibi kritik tıbbi ekipmanların durma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıyor.
'İNSANİ OPERASYONLAR İÇİN DİZ ÇÖKÜP YALVARIYORUZ'
Hamas yönetimindeki Gazze'de bulunan sağlık yetkilileri, bombardımanın ve bölge halkının yer değiştirmesinin sağlık sistemi üzerindeki baskıyı arttırdığı son dönemde, 40 sağlık merkezinin faaliyetlerini askıya aldığını söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de Gazze'deki hastanelerin üçte birinin faaliyette olmadığını kaydetti. WHO Bölgesel Acil Durumlar Direktörü Rick Brennan “Sürdürülebilir, arttırılmış ve korunmalı insani operasyonlar için diz çöküp yalvarıyoruz” ifadesini kullandı.
Gazze'nin kuzeyinde bulunan özel Endonezya Hastanesi'nden dün yapılan açıklamada, yoğun bakım ünitesi gibi hayati önem taşıyan bölümler dışında tüm faaliyetlerin durdurulduğu kaydedildi. Gazze'nin kuzeyinde hastalara halen hizmet veren diğer tek hastane olan Beyt Hanun Hastanesi'nin ise, kasabanın yoğun bombardımana maruz kalması üzerine faaliyetlerini durdurduğu bildirildi.
Hastanenin direktörü Atıf El Kahlut, “Eğer hastaneye yakıt tedarik edilmezse bu, Gazze'nin kuzeyindeki hastalar için ölüm fermanı olacak” dedi.
'ÇOCUKLARIN HEPSİ HASTA'
Nasır Hastanesi'nden Ebu Teyma, bulundukları yerleri terk eden Filistinliler'in bombardımandan korunmak için aileleriyle sığındığı kalabalık geçici barınaklarda mide rahatsızlıklarının, akciğer enfeksiyonlarının ve cilt döküntülerinin baş gösterdiğini söyledi.
Birleşmiş Milletler'a ait bir barınakta kalan Sücut Necm adlı kadın, “Öğlen sıcağında çadırın içi bunaltıcı oluyor, böcekler ve sinekler var. Gece soğuğundaysa herkese yetecek kadar battaniye yok. Çocukların hepsi hasta. Kimi öksürüyor, kiminin burnu akıyor, bazıları gece ateşleniyor” dedi.
Gazze'deki evini eşi ve üç çocuğuyla terk eden Necm, dokuz gündür çadırda yaşadıklarını, banyo yapamadıklarını söyledi.
Bir eczacı ise insanların reçetesiz ilaç stokladığını, ancak kronik rahatsızlıklarda kullanılan ilaçların bitme riskinin kaygı yarattığını belirtti. Abdullah Ebu el Atta adlı bir Gazzeli de elektrik kesintisi nedeniyle insanların güneş paneli donanımı olan bir benzin istasyonunda toplanarak telefonlarını şarj etmeye çalıştığını ancak istasyonun gece hava saldırısında vurulduğunu ve birkaç kişinin öldüğünü aktardı.
45 KİLOMETRELİK HAT ÖLÜM KARASI
Filistinli yetkililer, 7 Ekim'de Hamas militanlarının İsrail'e saldırarak 1400'den fazla kişiyi öldürmesi ve 200'den fazla kişiyi rehin alması sonrasında İsrail'in başlattığı hava ve topçu saldırılarında yaklaşık 5 bin 800 Filistinli'nin öldürüldüğünü bildiriyor. İsrail, 45 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin kuzey yarısında yaşayanlara güneye inmeleri talimatı verdi. İsrail saldırıları, Gazze'de çok sayıda mahalleyi yerle bir etti. Enkazlar altında hala onlarca kişinin olduğu belirtiliyor.