Zafer Havalimanı vakumlamaya devam ediyor! 8 aylık israf bilançosu 4 milyon 650 bin Euro'ya dayandı

Garanti edilen yolcu kapasitesine bir türlü ulaşamadığı için devletin kasasına zarar olarak yansıyan Zafer Havalimanı'nın israf bilançosu 8 ayda 4 milyon 650 bin Avro'ya dayandı. Zafer Havalimanı için Kütahya, Afyon ve Uşak'ın toplan nüfusu kadar yolcu garantisi verildiği ortaya çıktı.

Kütahya, Afyon ve Uşak illerine hizmet vermek üzere 2012 yılında Yap-İşlet-devret modeliyle hizmete açılan Zafer Havalimanı’nda, şirkete verilen garanti yolcu sayısının yine tutmadı.

YOLCU GARANTİSİ GEÇEN YIL DA TUTMAMIŞTI

Hazineye yük olmaya devam eden havalimanını işleten IC İçtaş İnşaat şirketine verilen 1 milyon yolcu garantisi geçen yılda tutmamış ve sadece yaklaşık 16 bin 645 yolcu kullanmıştı. Yüzde 99 hata payı karşılığında da şirkete geçmeyen yolcunun garanti ödemesi olarak 6 milyon 738 bin Avro ödemesi yapılmıştı.

Havalimanı’nı 2016 yılında 86 bin, 2017 yılında 102 bin, 2018 yılında 99 bin, 2019 yılında 82 bin yolcu kullanmıştı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz

CHP'Lİ YAVUZYILMAZ: BU PARA İLE 5 HAVALİMANI YAPILIRDI

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zafer Havalimanı’nın yılın ilk 8 ayında 5 bin 725 yolcu kullandığını açıkladı.

Yavuzyılmaz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 2021 yılının ilk 8 ayında havalimanını kullanan yolcu sayısının 5 bin 725 olduğunu ve garanti edilen yolcu sayısının 878 bin 488 olduğunu kaydetti. Yavuzyılmaz, garanti edilen yolcu ile kullanan yolcu sayısında hata payının yüzde 99 olduğunu vurguladı. Yılmaz ayrıca, havalimanını yapan şirkete devletin 4 milyon 650 bin Avro ödeme yapacağını ifade etti.

Yılın ilk yedi ayında ise havalimanını kullanan yolcu sayısı sadece 2 bin 937 olmuştu. İlk yedi ay için ödenen miktar ise 4 milyon 60 bin Avro olmuştu.

Yavuzyılmaz daha önce yaptığı paylaşımlarda 'Bu sapmalar sürerse, IC İçtaş 29 yıl 11 aylık garanti süresinin sona ereceği 2044'e kadar yapılacak ödemeden 208 milyon 131 bin 332 Euro da kazanacak. Cebimizden 5 kuruş çıkmayacak diyorlardı, 208 milyon Euro çıkacak. Bu para ile 5 havalimanı yapılırdı.' demişti

DEVLETİN KESESİNDEN 2044'E KADAR PARA ÇIKACAK

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, ocak, şubat, nisan aylarında havalimanında ticari sefer gerçekleşmedi. Mart ayında sadece dış hatlarda, mayıs ve haziran aylarında ise sadece iç hatlarda ticari seferler düzenlendi. Havalimanını işleten şirkete yolcu başına iç hatlarda 2 Euro, dış hatlarda 10 Euro ödeniyor. İşletme süresi 29 yıl 11 ay olan havalimanı için devlet kesesinden uçmayan yolcular nedeniyle 2044 yılına kadar para çıkacak. Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak'ın toplam nüfusu ise 1 milyon 678 bin kişi. Yani havalimanı için neredeyse 3 ilin nüfusu kadar yıllık yolcu garantisi verildi

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Zafer Havalimanı'nda tablo yine aynı: 10 ayda 238 bin kişi kullandı
Kendi rekorunu kırdı: Zafer havalimanı zarar etmeye devam ediyor
Zafer Havalimanı el değiştiriyor
Balıkesir Merkez Havalimanı'na 18 aydır uçak inmiyor

Ekonomi Haberleri