Cemal Kaşıkçı dosyasının kapanmasına insan hakları örgütlerinden tepki: Türkiye'nin kararlılığına ne oldu?

İstanbul'da katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın dava dosyasının Suudi Arabistan'a devredilerek kapatılmasına insan hakları örgütleri tepki gösterdi. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, "Türkiye'nin kararlılığına ne oldu?" diyerek şaşkınlığını ifade etti. Öte yandan Kaşıkçı'nın yakın arkadaşı, AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay'ın davanın kapatılmasıyla ilgili, "4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorum; belki de benim bilmediğim bir şeyler vardır" demesi dikkat çekti.

Suud yönetimine muhalif olan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de İstanbul Başkonsolosluğu'nda katledilmesi tüm dünyada büyük tepki yaratmıştı. Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili dava dosyasının, Adalet Bakanlığı'nın da olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistan adli makamlarına devredilmesi kararına insan hakları örgütlerinden tepki geldi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Yasin Aktay ise "4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorduk. Çok üzgünüm" ifadelerini kullandı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018 yılında İstanbul'da öldürülmesine ilişkin davanın 31 Mart'ta yapılan duruşmasında, savcı yargılamanın durmasını ve dosyanın Suudi Arabistan makamlarına devrini talep etmişti.

Mahkeme heyeti, savcının talebi hakkında Adalet Bakanlığı'ndan yazılı olarak görüş istenmesine karar vermişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dosyanın Suudi Arabistan'a devri için İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne olumlu görüş bildireceklerini söylemişti.

Davanın, haklarında yakalama kararı bulunan ve teammüden adam öldürme ve delilleri yok etmekle suçlanan 26 firari sanığının hiçbiri 31 Mart'taki duruşmaya katılmamıştı. Suudi yetkililer daha önce Türkiye'nin davayı devretmesini istemişlerdi.

TÜRKİYE'NİN KARARLILIĞINA NE OLDU?

Kararın ardından Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) Genel Sekreteri Agnes Callamard, Türkiye'yi sert bir dille eleştirdi:

"Kendi topraklarında işlenen bir cinayetin davasını devretmekle Türkiye, suçun sorumlularına davayı bilerek ve isteyerek geri göndermiş oldu. Aslında Suudi sistemi Türkiye'deki savcılarla işbirliği yapma konusunda defalarca yetersiz kaldığı için adaletin bir Suudi mahkemesinde sağlanamayacağı çok açık."

2019'da Birleşmiş Milletler tarafından konuyu araştırmakla görevlendirilen Agnès Callamard, Veliaht Prens Muhammed bin Salman da dahil üst düzey Suudi yetkililerin olayda rolü olduğuna dair ikna edici kanıtlar bulunduğunu söylemişti. Bu raporda Callamard, Türk yetkililerin verdiği ses kayıtlarından ve istihbarat bilgilerinden de faydalanmıştı.

Callamard, kararın ardından "Türkiye'nin bu korkunç cinayette adaletin sağlanmasına ve bu davanın asla siyasi hesaplara ve çıkarlara kurban gitmeyeceğine yönelik kararlılığına ne oldu?" diye sordu.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü de (Human Rights Watch) konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan'da yargı bağımsızlığının kesinlikle var olmadığını, adalet sisteminin adaletin temel standartlarını bile sağlamadaki başarısızlığını, adaleti yanıltma çabalarını ve Kaşıkçı cinayetinde Suudi yönetiminin rolünü düşünecek olursak Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'da adil bir şekilde görülmesi şansı sıfıra yakın" ifadelerini kullandı.

KAŞIKÇI'NIN NİŞANLISI: SİYASİ BİR KARAR, İTİRAZ EDECEĞİZ

Davayı yakından takip eden Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz de, mahkemenin kararına itiraz edeceklerini söyledi.

Halk TV'ye konuşan Cengiz, "Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Alınan karar siyasi bir karardır. Hukuki sürece aykırıdır. Bizler her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Tüm bu yaşananlar hukuki süreçle özdeşleşmiyor. Kabul etmeyeceğiz" dedi ve Türkiye'yi "180 derece dönmekle" suçladı:

"Türkiye hükümeti başta bu davayı çok iyi savunuyormuş gibi davrandı. Ben hükümet değilim. Onlar adalet arayışından vazgeçmiş olabilir ama ben vazgeçmeyeceğim. Türkiye'nin bu davadan 180 derece dönmesi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Çok üzgünüm."

AK PARTİ GENEL BAŞKAN DANIŞMANI AKTAY: ÇOK ÜZGÜNÜM

Davayı Cengiz'le birlikte en başından itibaren yakından takip eden eski AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski milletvekili Yasin Aktay da "4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorduk. Çok üzgünüm" dedi.

Kaşıkçı, öldürüldüğü Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğu'na evlilik için evrak almak üzere girerken kapıda bekleyen nişanlısı Cengiz'e, bir sorun olması durumunda Yasin Aktay'ı aramasını söylemişti.

Halk TV'ye konuşan ve hâlen AK Parti Genel Başkan Danışmanı olan Aktay, kararı eleştirmekten kaçındı ve "Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum. 4 yıldır bu dava ile yatıp kalkıyorum. Çok üzgünüm. Belki de benim bilmediğim bir şeyler vardır" dedi.

Suudi Arabistan'da Kaşıkçı davası çoktan sonuçlanmış olduğu için Türkiye'den devredilen dava için yeniden yargılama yapılıp yapılmayacağı, yeni bir duruşma olup olmayacağı henüz bilinmiyor.

NE OLMUŞTU?

2017 yılında ABD'ye yerleşen Suudi yönetimine muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda öldürülmüştü.

Suudi yetkililer Kaşıkçı'yı ülkeye dönmeye ikna etmek için gönderilen görevli ekibin onu "kendi başlarına hareket ederek" öldürdüğünü, yukarıdan böyle bir emir almadıklarını söylemişlerdi.

Fakat Birleşmiş Milletler tarafından konuyu araştırmakla görevlendirilen Agnès Callamard, Kaşıkçı'nın "önceden ayrıntılarıyla planlanmış bir cinayete kurban gittiği" sonucuna vardı.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (67)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Kaşıkçı davasının Suudi Arabistan'a devrinin ardından dikkat çeken gelişme: Türk ürünlerine ambargo kalkıyor
Kaşıkçı'nın iade belgesi ortaya çıktı! Dosya nezaket gereği devredilmiş
Hüseyin Çelik'ten Bekir Bozdağ'a "Ahlaki ve vicdani değil" tepkisi

Güncel Haberleri