Cemal Kaşıkçı dosyası kapandı: Yargılama failin insafına kaldı

Cemal Kaşıkçı dosyası kapandı: Yargılama failin insafına kaldı

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda katledilen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasında durdurma kararı verildi. Dosya, Adalet Bakanlığı'nın olumlu görüşü üzerine Suudi Arabistan'a gönderildi. Bu kararla Kaşıkçı'nın katillerinin Türkiye'de yargılanmasının önü de kapandı.

Suud yönetimine muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de İstanbul’da vahşice katledilmesi tüm dünyayı derinden sarstı. İstihbarat raporları Veliaht Prens’in talimatını işaret ederken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Faillerin İstanbul’da yargılanması teklifimdir” dedi. Açılan davalarda asıl failler hakim karşısına çıkmadı. İlerleme kaydedilemeyen İstanbul’daki davanın son celsesinde savcı, Riyad’ın isteğine uygun olarak dosyanın Suudi Arabistan'a gönderilmesini talep etti.

“NAKİL KONUSUNDA OLUMLUYUZ”

Ankara’nın Riyad ile normalleşme adımları attığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dört yıl sonra Suudi Arabistan’ı ziyaretinden önce gerçekleşen bu adıma Adalet Bakanlığı’ndan olumlu yanıt gelmişti.

Mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan görüş isterken Bakan Bozdağ “Nakil konusunda olumluyuz” demişti. Kaşıkçı kararının, Riyad’la yeni sayfa sinyallerinin verildiği ve Çavuşoğlu’nun “Normalleşmeye dönük önemli adımlar var” ifadesini kullandığı dönemde gelmesi ise dikkat çekmişti.

YARGILAMA FAİLİN İNSAFINA KALDI

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin 26 sanığın yargılandığı davada mahkeme, durma kararı vererek yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrine hükmetti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, haklarında yakalama kararı bulunan firari 26 sanık katılmadı.

İstanbul Barosu tarafından görevlendirilen bazı avukatların sanıkları temsil ettiği duruşmada, Kaşıkçı'nın nişanlısı müşteki Hatice Cengiz ile avukatı da hazır bulundu.

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosya hakkında durma kararı verilerek, yargılamanın Suudi Arabistan adli makamlarına devrini kararlaştırdı.

'ALINAN KARAR SİYASİ BİR KARARDIR'

Halk TV'den Seyhan Avşar'ın haberine göre; Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz, karara ilişkin olarak, "Mahkemenin verdiği karara itiraz edeceğiz. Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Alınan karar siyasi bir karardır. Hukuki sürece aykırıdır. Bizler her şeye rağmen hukukun üstünlüğüne inanıyoruz. Tüm bu yaşananlar hukuki süreçle özdeşleşmiyor. Kabul etmeyeceğiz." dedi.

'TÜRKİYE’NİN BU DAVADAN 180 DERECE DÖNMESİ BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'

Cengiz şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye hükümeti başta bu davayı çok iyi savunuyormuş gibi davrandı. Ben hükümet değilim. Onlar adalet arayışından vazgeçmiş olabilir ama ben vazgeçmeyeceğim. Türkiye’nin bu davadan 180 derece dönmesi büyük hayal kırıklığına uğrattı. Çok üzgünüm."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (26)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
26 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN