'Akşener masaya dönecek mi?' sorusuna İYİ Parti'den yanıt: Hala kapı açık

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı 6 Mart'taki toplantısına katılıp katılmayacaklarına dair soruya İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta "Karar almadık, hala kapı açık" yanıtını verdi. Ayrıca Usta, "Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün" ifadelerini de kullandı.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, dün yaptığı açıklamayla CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığını reddettiğini ve masanın 'notere' dönüştüğünü söyledi. Bu açıklamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile ABB Başkanı Mansur Yavaş'a da çağrı yapan Akşener 'aday olun' dedi.

Bu açıklama siyasette sert rüzgarlar estirirken İYİ Parti'den açıklama geldi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Habertürk'te yaşananları yorumladı. Millet İttifakı'nın 6 Mart'ta cumhurbaşkanı adayını açıklayacağı toplantıya katılıp katılmayacağına dair soruya yanıt veren Usta "Karar almadık, hala kapı açık" dedi.

Erhan Usta'nın açıklamaları şu şekilde:

"Diğer 5 başkanın imzasıyla bu iş olabilir tutumu, masanın yaklaşımına aykırı. Sayın Akşener masayı dağıttı deniyor. Öyle değil. Sayın Akşener masadan kaldırılmak istendi.

Siyasi nezakete uymaz, bir partinin isimleri öneriliyor diyor. Her ne kadar CHP rozeti taşıyorsa da bu iki başkan Millet İttifakı'nın belediye başkanları. Masaya bir isim getirmek, birbirinin işine karışmaksa o zaman aday nasıl belirlenecek? Kılıçdaroğlu'nun ismini önce Gültekin Bey söylüyor. O zaman CHP'nin iç işlerine mi karışmış oluyor?"

AKŞENER KURMAYLARIYLA NE KONUŞTU?

Akşener'in CHP'li belediye başkanlarıyla görüşüp görüşmeyeceğine dair açıklama yapan Usta, bu konuda bilgisinin olmadığını ancak CHP tarafının böyle bir gelişmenin olmadığını söylediğini belirtti. Akşener'in kurmaylarıyla gerçekleştirdiği toplantıya dair de konuşan Usta, "Genel Başkan, temel meselelerin cevabını anlık vermeyeceğim, yetkili organlarda konuşacağız demişti. Genel Başkanımız yetki olarak oraya gitmedi, orada alınan kararları partide görüşeceğini iletmişti" dedi.

2 MART'TAKİ BİLDİRİYİ NEDEN İMZALADI?

Akşener'in 2 Mart'ta imzaladığı bildiriye dair de konuşan Usta, "O sadece bilgilendirme için. Zorlanarak yazılmış bir metin. Daha önce kurmaylar hazırlıyordu metni, genel başkanlar imzalıyordu. O günkü toplantının havasını düşünün. Sayın Davutoğlu kaleme alıyor metni. Gözden kaçmış olabilir" ifadelerini kullandı.

AKŞENER 6 MART'TAKİ TOPLANTIYA KATILACAK MI?

Bence kapı hala açık. Altılı Masa çalışma ilkelerine dönecek olursa, tam bir mutabakatla isim nasıl kabul edildiyse, ilkelerimizde değişiklik olmayacak denilirse devam eder. Ama bu ilkelere uyulmazsa yapılacak pek bir şey yok.

Adayın mutabakatla seçileceği hususunda irade ortaya konulursa kapı açık. Ancak yine dayatma olursa konuşmanın anlamı yok. Başka bir isim üzerinde mutabakat anlayışı mümkün.

'ALTILI MASA'YA KUMAR BENZETMESİ YAPMADI'

İYİ Parti lideri Meral Akşener'in dün yaptığı açıklamalarda kullandığı ifadeler hakkında konuşan Usta şunları söyledi:

"Masaya bir şey getiriyoruz. 'Bu olmayabilir' denilebilir. Açıklanmayan anketler de var. Bu anketler de durumun ne olduğunu biliyoruz. Bunlara bakılarak da olsun da demiyoruz. Sayın Akşener bu iki başkanın ismini ifade ederken, 'Bu iki başkandan birisi aday gösterilirse itirazımız olmaz' şeklinde ifade kullanıyor, bir dayatma şeklinde değil. Sayın Akşener iki isim ve Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismi geldi. Risk var. İsim havuzu ortaya çıkıp görüşülmeli.

Sayın Genel Başkanımız Cumhur İttifakı'nı 'kumar' masası olarak değerlendirmişti. Altılı Masa'ya 'kumar masası' denilmedi."

'CİDDİ BİR RİSK ALIYORUZ'

"Biz ciddi bir siyasi risk alıyoruz" diyen Erhan Usta, "Çok daha güvende alanda olup başka şeyler yapılabilirdi. Ama çağrıda bulunmak durumunda kalınıyor. Bu iki başkanla seçimi çok rahat şekilde almak mümkün. İYİ Parti'yi önceleyen değil, ülkeyi önceleyen bir tavır takınılmıştı. Biz bu maçı kazanacak bir yol arayışındayız" dedi.

CUMHUR İTTİFAKI'NA KAPIYI KAPATTI

Usta, Cumhur İttifakı'na da kapıyı kapattığı konuşmasında "Bu ülkeyi bu sistemden bu yönetimden kurtarmak için çalışıyoruz. Cumhur İttifakı'na kapılar tamamen kapalı" dedi.

'ANKETLERLE ÖLÇELİM DEDİ'

Usta, bu konuşmanın üzerine tekrar yaptığı açıklamada "Sayın Kılıçdaroğlu'nun ismi geliyor, sayın Akşener de iki belediye başkanının ismini veriyor. 'O başkanların elini siz kaldırın' diyor. 'Başka isim önerileriniz varsa o isimleri de söyleyin. Anketlerle milletin iradesini ölçelim' dedi. O isim bir şekilde gündeme geldi" dedi.

Usta açıklamasının devamında şunları söyledi:

Biz bugünkü sistemin de değişmesini istiyoruz. Altılı masanın diğer bileşenleri, Biz bir yanlış yaptık. Bu kararın da mutabakatta alınması gerekirdi denilirse olur. Biz bunu dayatma olarak görüyoruz.

Çalışma ilkelerine geri döneceğiz, kararı mutabakatta alacağız denilirse döneriz.

İlklerin biri de istişare, uzlaşı ve halkın tercihler. Burada halkın tercihleri nerede? Siz görmüyor musunuz bu iki belediye başkanına gelen halk desteğini?

Pazartesi günkü toplantıya katılmak için bakacağız.

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (17)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Bluesky'a üye olmak isteyenlere büyük şok! Twitter'ın eski sahibi Jack Dorsey, Bluesky sitesini kullanıma açtı fakat...
Şeytan bile bunu yapmaz: Kız öğrencileri okulda zehirlediler! Kadınların rejim karşıtı protestoları hükümeti korkutuyor
81 il genelinde başladı! Büyükşehir Belediyesi düşük KPSS puanıyla itfaiye eri alımı yapacak!

Güncel Haberleri