Körfez'deki Türkiye boykotu Avrupa pazarını da arayışa soktu

Fas ve BAE'in Türkiye'ye yönelik 'yaptırım' düzeyindeki adımlarının yanı sıra Suudi Arabistan'ın, Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açılmaması için 'gizli' sürdürdüğü Türkiye boykotu, dünya moda devlerinin Türkiye'deki üretimlerini de etkilemeye başladı.

Fas'ın Türk mallarına yüzde 90 ek vergi getirmesi, BAE'in uçuş boykotu ve Suudi Arabistan'ın, Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açılmaması için 'gizli' sürdürdüğü Türkiye ambargosu, Avrupa pazarını da arayışa soktu.

MANGO'DAN TÜRKİYE ÜRETİCİLERİNE MAİL

FT'de yer alan habere göre, İspanyol Mango, Türkiye'deki üreticilerine bir e-mail göndererek "Suudi Arabistan'a, Türkiye'den gönderilen mallarda yaşanan gümrük gecikmeleri üzerine alternatifler üzerinde çalışıldığını" bildirdi.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA YOK

Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre İş insanları, durumdan Türkiye'de üretip Körfez'e satış yapan tüm üreticilerin etkilendiğini söylüyor. Türk iş insanları, birkaç hafta önce Suudi Arabistan'a gümrüklerde Türk ürünlerine zorluk çıkarılmaması yönünde çağrısında bulundu. Hükümetten boykotla ile ilgili henüz bir açıklama yok.

SUUDİ ARABİSTAN DA YALANLADI

Suudi Arabistan, Türkiye'ye Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı şekilde boykot uyguladığını resmi ağızlarda reddediyor. Ancak geçen hafta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan, sosyal medyada Türk ürünlerine karşı boykot çağrısı yaptı. 

Ajlan Al-Ajlan, Twitter’dan yaptığı açıklamada "Türk hükümetinin, hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudlu tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur" dedi.

Türkiye'nin 2019'da Suudi Arabistan'a ihracatı 3,2 milyar dolar. Türkiye'de 11 milyar dolarlık Suudi yatırımı bulunduğu tahmin ediliyor. Bu yatırımın yüzde 25'i gayrimenkul sektöründe. Türkiye'nin ise Suudi Arabistan'daki toplam yatırımı 643 milyon dolar.

SUUDİ PRENS'TEN DE BOYKOT ÇAĞRISI

Suudi Arabistanlı Prens Abdulrahman bin Musaed bin Abdülaziz El Suud, resmi sosyal medya hesabından Suudi Arabistan halkına Türk ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

İHA'da yer alan habere göre, El Suud, BBC'nin "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türk Ordusu Katar üzerinden körfez ülkelerinin istikrarını sağlıyor" başlığıyla yayınladığı haberi paylaşarak "İşte bu yüzden Türk ürünlerine boykot etmemiz gerek" dedi. Açıklamasında ironik bir şekilde kalp emojisi de kullanan El Suud "Türkiye ekonomisinin istikrarını ve gücünü korumak için herkesi Türk ürünlerini boykot etmeye çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

SUUDİ ARABİSTAN'LA KRİZ NASIL BAŞLADI?

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Suudi Arabistan 1 Ekim'den itibaren Türk mallarına ambargo kararı alınca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile iş kuran ve çalışan, hizmet üreten kişilerin yüzde 60’ının Hataylı olduğunu belirterek uyarılarda bulunmuştu.

Çinçin, Türkiye'nin Suudi Arabistan'la 3,1 milyar dolarlık ihracatının 72 milyonunun Hatay'dan yapıldığını ve bu yılın ilk yarısında da ciddi bir düşüş gösterdiğini belirterek Hatay gibi Diyarbakır ve Gaziantep illerinde de ihracatın durma noktasına geleceğini belirtmişti.

FAS'TAN DA TÜRKİYE'YE EK VERGİ

Türkiye'ye yönelik ekonomik boykota  Fas da katıldı. Türkiye ile var olan serbest ticaret anlaşmasını (STA) değiştirerek 1200 üründe yüzde 90'a var ek vergiler getirdi. Ek vergiler özellikle tekstil, deri ve otomotiv ürünlerinde geçerli olacak.

BAE DE UÇUŞ YASAĞINI SÜRDÜRÜYOR

Birleşik Arap Emirlikleri'nde de koronavirüs nedeniyle yapılan işten çıkarmalarda Türk çalışanlara 'öncelik verildiği' iddia ediliyor.

Dubai, Avrupa'da ikinci dalgayı yaşayan ülkelerle dahi uçuşları yeniden başlatırken, İstanbul ile havayolu trafiğini açmaması dikkat çekti. Fakat 'gizli' boykotla ilgili Dubai yönetiminden henüz resmi bir açıklama yok.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da yayımlanan The Peninsula Gazetesi'ne geçen hafta mülakat vermişti.

Türk-Katar Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı’nın iki ülke arasındaki kardeşlik, dostluk, dayanışma ve samimiyetin timsali olduğunu kaydeden Erdoğan "Üssümüzle ilgili menfi propaganda yayanlar kesinlikle iyi niyetli değildir. Türkiye askeri varlığıyla sadece kardeş Katar’ın değil, bütün Körfez bölgesinin istikrarına ve barışına hizmet etmektedir. Kaos hesapları yapanlar dışında hiç kimse, Türkiye’nin ve Türk askerinin Körfez bölgesindeki mevcudiyetinden rahatsız olmamalıdır" ifadelerini kullanmıştı.

 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

'Suudi Arabistan'ın boykotu araştırılsın' önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi
Kurtulmuş, Türk mallarına ambargoyu yorumladı: Buna gülüp geçiyoruz
Konkordato ilan eden Temsa'da mutlu son

Ekonomi Haberleri