'Suudi Arabistan'ın boykotu araştırılsın' önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

'Suudi Arabistan'ın boykotu araştırılsın' önergesi AK Parti ve MHP'nin oylarıyla reddedildi

CHP'nin, Suudi Arabistan'ın Türk mallarına yönelik boykot kararının görüşülmesi için Meclis'e verdiği önerge reddedildi. Kurtulmuş'un 'Buna gülüp geçiyoruz' dediği 'gizli' ambargonun araştırılması böylece AK Parti ve MHP'nin oylarıyla engellenmiş oldu.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, gayri resmi devam eden Suudi Arabistan ambargosunun nedenleri ve sonuçlarıyla ele alınması, bu ambargo karşısında alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla TBMM'de genel görüşme açılması için önerge verdi. CHP Grup önerisi olarak TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen önerge AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

"TÜRKİYE'YE KARŞI ÖRTÜLÜ BİR AMBARGO BAŞLATTILAR"

Tele1'in haberine göre, Meclis'te konuşan önerge sahibi Güzelmansur "Suudi Arabistan 1929’da dostluk anlaşması imzaladığımız, dost ve Müslüman bir ülke. 90 yıllık ikili iyi ilişkilerimizin olduğu bir ülke. 6 milyar doların üzerinde ticaret hacmimiz var.

İki ülke halkları karşılık kardeşlik, akrabalık ilişkileri geliştirdi. Ama birkaç yıldır bir siyasi kriz yaşıyoruz. Niçin ve ne uğruna ilişkiler bu boyuta getirildi, mutlaka sorgulanmalı. Bu siyasi krizle birlikte Suudi Arabistan, 1,5 yıl önce Türkiye’ye karşı örtülü bir ambargo başlattı" dedi.

"ÜRÜNLERİMİZİN GİRİŞİ YAVAŞLATILIYOR"

Suudi ambargosunda 1,5 yılda yaşanan gelişmeleri sıralayan Güzelmansur "Gümrüklerde Türk mallarına tam sayım uygulanıyor. Ürünlerimizin girişi yavaşlatılıyor. Türk malları limanlarda çürümeye, bozulmaya yüz tutuncaya kadar bekletiliyor. 10 günde pazara sunulan sebze meyve 30 günde ancak pazara giriyor" ifadelerini de kullandı.

"İKTİDARDAN HALA SES ÇIKMIYOR"

Güzelmansur daha önce de Suudi Arabistan'ın 'örtülü' sürdürdüğü Türkiye ambargosu için şunları kaydetmişti: 

"Duyan, dinleyen olmadı. Son kez Temmuz 2020’de iktidarı, uygulanan gizli ambargonun açık ve tam ambargoya dönüşeceği konusunda bilgilendirdim, tedbir istedim. Yine görmediler, duymadılar, yokmuş gibi davrandılar. Bu ambargonun Suudi Arabistan’ın ittifak halinde olduğu diğer ülkelere de yayılacağı konusunda tehlikeye dikkati çektim. Bugün de tam dediğim gibi Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden ambargo uygulayacaklarına dair haberler geliyor ama iktidardan hala çıt çıkmıyor..."

SUUDİ ARABİSTAN'IN TÜRKİYE BOYKOTU NASIL BAŞLADI?

 

Suudi Arabistan, Türkiye'nin özellikle Cemal Kaşıkçı ile başlayan Riyad karşıtı uluslararası hamleleri nedeniyle Türk mallarını boykot etme kararı aldı.

 

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan, sosyal medyada Türk ürünlerine karşı boykot çağrısı yaptı.

 

Ajlan Al-Ajlan, daha sonra bu çağrısını yineleyerek, Suudi Arabistanlılardan Türk şirketlerini de boykot etmelerini istedi.

 

Suudi Arabistanlı Prens Abdulrahman bin Musaed bin Abdülaziz El Suud da resmi sosyal medya hesabından Suudi Arabistan halkına Türk ürünlerini boykot etme çağrısında bulundu.

 

Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine karşı başlattığı boykot, ülkedeki mağazalara da taşındı. Vitrinlere, ürün raflarına "Vatanımı seviyorum, Türk ürünleri satmıyorum" afişi asıldı.

 

Suudi Arabistan'ın, Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açılmaması için 'gizli' sürdürdüğü Türkiye ambargosu, geçen hafta AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş'a da soruldu.

 

Soruya "Buna gülüp geçiyoruz" diyerek şaşırtan bir cevap veren Kurtulmuş şunları kaydetti:

 

"Başka ülkeler de Türk mallarının alınmasına özendirici bir takım faaliyetler içerisinde. Yani şimdi geçmişler bir kürenin etrafına o meşhur fotoğrafı hatırlayın. Bir sihirci, büyücü tarzı içerisinde dünyayı yönetmeye kalkmış olan birtakım hakikaten maksadını aşan, biraz da ritüeller, görseller içerisinde bu bölgenin sorunları çözülmez. Yani 'Yeni bir Orta Doğu kuruyoruz, dünya hakimiyetini biz sağlayacağız."

 

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son 2 yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN