Suudi Arabistan: Türkiye ile mükemmel ilişkilere sahibiz

Suudi Arabistan: Türkiye ile mükemmel ilişkilere sahibiz

Türk mallarına yönelik gayriresmi bir boykotun olmadığını iddia eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Al Suud, Reuters'a konuştu: Türkiye ile iyi ve mükemmel ilişkilere sahibiz.

Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde video konferans yöntemiyle düzenlenen G20 Liderler Zirvesi oturumları arasında Reuters'a konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud "Türk ürünlerinin gayriresmi boykot edildiğine ilişkin hiçbir veri yok" dedi. 

Al Suud "Türkiye ile iyi ve mükemmel ilişkilere sahibiz." diyerek iki ülke arasında ilişkilerin iyi olduğunu vurguladı. 

ERDOĞAN İLE KRAL SELMAN GÖRÜŞTÜ

G20 Liderler Zirvesi öncesinde Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında telefon görüşmesi gerçekleşmişti.  

SUUDİ ARABİSTAN'DAN 'GİZLİ' AMBARGO

Suudi Arabistan, Türkiye'nin özellikle Cemal Kaşıkçı ile başlayan Riyad karşıtı uluslararası hamleleri nedeniyle Türk mallarını boykot etme kararı almıştı.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ajlan Al-Ajlan, sosyal medyada Türk ürünleri ve şirketlerine karşı boykot çağrısı yapmıştı. 

Suudi Arabistan'ın Türk ürünlerine karşı başlattığı 'gizli' boykot, ülkedeki mağazalara da taşınmıştı. Vitrinlere, ürün raflarına "Vatanımı seviyorum, Türk ürünleri satmıyorum" afişi asılmıştı.

"BUNA GÜLÜP GEÇİYORUZ"

Resmi makamlar 'gizli' boykotu reddederken, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, bir soru üzerine konuya açıklık getirmişti.

Soruya "Buna gülüp geçiyoruz" diyerek şaşırtan bir cevap veren Kurtulmuş şunları kaydetmişti.

"Başka ülkeler de Türk mallarının alınmasına özendirici bir takım faaliyetler içerisinde. Yani şimdi geçmişler bir kürenin etrafına o meşhur fotoğrafı hatırlayın. Bir sihirci, büyücü tarzı içerisinde dünyayı yönetmeye kalkmış olan birtakım hakikaten maksadını aşan, biraz da ritüeller, görseller içerisinde bu bölgenin sorunları çözülmez. Yani 'Yeni bir Orta Doğu kuruyoruz, dünya hakimiyetini biz sağlayacağız."

"KONJONKTÜREL GRUPLAŞMA"

Suudi Arabistan'ın, Türk mallarına boykot kararının nedenlerinin açıklanması için verilen soru önergesine cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ambargoyu, 'konjonktürel gruplaşma' diyerek geçiştirmişti.

Çavuşoğlu, bazı ülkelerin Türkiye karşıtı konjonktürel gruplaşmalara yönelmelerinin Türkiye'nin ilkeli yaklaşımlarını etkilemeyeceğini ifade ederek şunları kaydetmişti:

"Türkiye, artan imkan ve kabiliyetleriyle, ahlaki değerlere dayanan, insani ve girişimci dış politikası çerçevesinde inisiyatif almaya devam edecektir. Türkiye’nin bu ilkeli ve dirayetli tutumu ülkemizin uluslararası toplumdaki saygınlığını da artırmaktadır."

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son 2 yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN