Suud boykotu vitrinlere taşındı

Suud boykotu vitrinlere taşındı

Suudi Arabistan'ın Türki ürünlerine karşı başlattığı örtülü boykot, ülkedeki mağazalara taşındı. Vitrinlere, ürün raflarına, "Vatanımı seviyorum, Türk ürünleri satmıyorum" afışi asıldı.

Türk ürünlerine uzun süredir gizli ambargo uygulayan Suudi Arabistan, Cezayır ve Tunus gibi ülkeler üzerinden de sonuç almaya çalışıyor. Son bir ayda Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Aclan bin Abdulaziz el-Aclan iki kez Türk mallarına boykot çağrısı yaparken, Ankara'dan tepki gelmemesi dikkat çekti. Suud boykotu, ülkedeki mağazalara da yayıldı. Alıvşeveriş merkezlerindeki mağazalarda "Vatanımı seviyorum, Türk ürünü almıyorum" mesajının verildiği afişler asılmaya başlandı. 

Öte yandan Suudi Arabistan'ın Türkiye'e karşı yaptığı boykot çağrılarına Körfez ülkelerinden sosyal medya kullanıcıları “Türkiye’ye destek” kampanyası başlattı. Twitter’de büyük ilgi gören kampanyada Türk mallarının kalitesi ve Türkiye’nin dünyadaki mazlumlara sahip çıkışı vurgulandı. Körfez ülkelerinden aktivistler da kampanyaya destek verdi. 

TÜRKİYE İLE SUİDİ ARABİSTAN ARASINDAKİ TİCARET HACMİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sitesine göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2015'te 5,59 milyar dolarken 2016'da bu rakam 5 milyar dolara, 2017'de ise 4,84 milyar dolara geriledi. Suudi Arabistan-Türkiye ticaret hacmi 2018'de 4,95 milyar dolar, 2019'da ise 5,1 milyar dolar oldu.

İki ülke arasındaki ticaret dengesi Türkiye'nin lehine gelişiyor. Öyle ki 2015-2016 yıllarında Türkiye'nin ihracatı Suudi ithalatını yaklaşık 1,3 milyar dolar aştı. İki ülke arasındaki siyasi anlaşmazlıkların zirveye ulaştığı 2018'de ise Türk ihracatındaki gerilemenin bir göstergesi olarak fark yaklaşık 300 milyon dolara indi. Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracat farkı 2019'da yine 1,3 milyar dolarlık normal seviyesine yükseldi.

Türkiye Ticaret Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan son rakamlara göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatı geçen yıl ocak-ağustos aylarında 2,3 milyar dolarken, bu yıl aynı dönemde 400 milyon dolar azalarak 1,9 milyar dolar oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN