Blokaja ‘gülmeyelim’ acil önlem alalım

Blokaja ‘gülmeyelim’ acil önlem alalım

Türkiye’nin 2020’nin ilk sekiz ayında 1.9 milyar dolarlık ihracat yaptığı Suudi Arabistan, Türk mallarına kapıyı kapattı. Riyad ambargosu, Kuzey Afrika ve Körfez başkentlerine de sıçradı. Pandemide ‘cebi yanan’ ihracatçı çıkmaza girdi.

Körfez krallıkları ve Mısır’la birlikte Katar’a ambargo uygulayan Suudi Arabistan Türkiye’yi de ekonomik kıskaca almaya çalışıyor. Bu çerçevede Türk mallarına daha önce gizlice uygulanan boykot, ambargo ve yüksek vergi gibi Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olan uygulamalar şimdi açıkça dillendirilmeye başladı. Türk ürünlerinde KDV’yi yüzde 5’ten 15’e çıkaran Suudi yönetimi ambargoyu büyüttü. Suudi Arabistan Ticaret Odaları Başkanı Aclan Al Aclan, bu çağrıyı yineleyerek, vatandaşlardan ülkede bulunan Türk şirketlerini de boykot etmelerini istedi. Aclan Twitter mesajında, “Kesin ve net bir şekilde söylüyorum: Yatırıma hayır, ithalata hayır, turizme hayır. Biz vatandaşlar ve iş adamlarının Türk olan hiçbir şeyle işimiz olmayacak. Hatta krallıkta çalışan Türk şirketleriyle bile çalışmama çağrısı yapıyorum. Bu da liderliğimize ve ülkemize karşı devam eden Türk düşmanlığı ve hakaretine karşı vereceğimiz en küçük yanıt” ifadelerini kullandı.

2510krt01a-sehir-1.jpg

Suudi Arabistan’ın ‘devlet yaklaşımını’ aşan tavrına Türkiye’den beklenen tepki gelmedi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ise daha önce dile getirdiği “Buna gülüp geçiyoruz” ifadesini tekrarladı. Kurtulmuş “Başka ülkeler de Türk mallarının alınmasına özendirici bir takım faaliyetler içerisinde. Yani şimdi geçmişler bir kürenin etrafına o meşhur fotoğrafı hatırlayın. Bir sihirci, büyücü tarzı içerisinde dünyayı yönetmeye kalkmış olan birtakım hakikaten maksadını aşan, biraz da ritüeller, görseller içerisinde bu bölgenin sorunları çözülmez” dedi. Yeni bir dünya düzeni kurulduğunu, bu düzen içinde de Türkiye’nin bölgesel ve hatta küresel bir aktör olarak yer almakta olduğunun görüldüğünü aktaran Kurtulmuş, Türkiye’nin bu yeni dünyada güçlü bir şekilde yerini aldığını, bunu görenlerin de telaşa kapıldığını, meselenin özetinin bu olduğunu savundu. Kurtulmuş, buna alışılması gerektiğini dile getirerek, “Bu boykotun hiçbir etkisi olmaz. Sadece bu boykotu ortaya koyanlar kendi husumetlerini ortaya koymuş oluyor” dedi.

‘HİÇBİR PAZARI KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK’

Suudi Arabistan ambargosuyla ilgili sorunlara dikkat çeken CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, “İçinde bulunduğumuz bir ekonomik kriz var. Pandeminin yarattığı olumsuzluklar var. Dolayısıyla hiçbir pazarı kaybetme lüksümüz yok” uyarısında bulunmuştu. Ambargoyla ilgili 1.5 yıldır iktidarı uyardığını ve önlem alınmasını istediğini savunan Güzelmansur şu ifadeleri kullanmıştı: Duyan, dinleyen olmadı. Son kez Temmuz 2020’de iktidarı, uygulanan gizli ambargonun açık ve tam ambargoya dönüşeceği konusunda bilgilendirdim, tedbir istedim. Yine görmediler, duymadılar, yokmuş gibi davrandılar. Bu ambargonun Suudi Arabistan’ın ittifak halinde olduğu diğer ülkelere de yayılacağı konusunda tehlikeye dikkati çektim. Bugün de tam dediğim gibi Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Tunus, Cezayir gibi ülkelerden ambargo uygulayacaklarına dair haberler geliyor ama iktidardan hala çıt çıkmıyor.... Güzelmansur, Riyad’ın uyguladığı ambargonun Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunun da altını çizdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN