Konkordato ilan eden Temsa'da mutlu son

Konkordato ilan eden Temsa'da mutlu son

Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticilerinden Temsa'nın Ziraat Bankası liderliğinde oluşturulan bankalar konsorsiyumu ile başlatılan Finansal Yeniden Yapılandırma süreci olumlu sonuçlandı.

Ziraat Bankası liderliğinde oluşturulan bankalar konsorsiyumu ile başlatılan Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY) sürecinin olumlu sonuçlanmasıyla Temsa Ulaşım Araçları Sanayi ve Ticaret AŞ'nin (Temsa) üretime devam etmesi için bütün engeller kalktı.

Türkiye'nin köklü otomotiv sanayi kuruluşlarından Temsa, Mayıs 2019'da ortaklık yapısındaki değişiklik sonrasında yaşadığı finansal sıkıntıdan ötürü geçen yıl sonunda konkordato başvurusunda bulunmuştu. 

Faaliyetleri önemli ölçüde aksayan Temsa'nın yeniden faaliyetine devam edebilmesi için bu yılın mayıs ayında Sabancı Holding'in iştiraki Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma AŞ (ExSA) ile küresel çapta sektörün öncü kuruluşlarından Çekya menşeli Skoda Transportation'ın ana ortağı PPF Group'un iştiraki PPF Beer Topholdco B.V. (PPF) Temsa paylarının tamamını yüzde 50-50 ortaklıkla satın almak için ortaklık sözleşmesi imzalamıştı.

Türkiye ve ilgili ülkelerde Rekabet Kurumlarına yapılan başvuruların olumlu sonuçlanması üzerine Sabancı Holding ve Skoda Transportation firmanın ana hissedarları haline geldi.

temsa.jpg

TEMSA'DA MUTLU SON

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Ziraat Bankası liderliğinde oluşturulan bankalar konsorsiyumu ile başlatılan Finansal Yeniden Yapılandırma süreci olumlu sonuçlandı. Bu gelişmeyle birlikte Temsa'nın üretime devam etmesi için bütün engeller kalkmış oldu.

Yılda 10 binin üzerinde araç üreten, yaklaşık 1400 kişiye istihdam sağlayan, 60'tan fazla ülkeye tamamen Türk mühendislerinin tasarımı otobüsler ihraç eden, elektrikli otobüste dünyada önde gelen üreticilerden biri konumunda bulunan Temsa'nın, ülke ekonomisine ve ihracatına önemli katkılar sağlamaya devam etmesini ve yabancı yatırımcının bir Türk markasına sermaye koyarak ortak olmasını finans çevreleri son derece olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Öte yandan Sabancı Topluluğu ve Skoda Grubu yöneticilerinin konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde sözleşme imzalaması ve basın açıklaması yapması bekleniyor.

SABANCI İYİ NİYET MEKTUBU İMZALAMIŞTI

Sabancı Holding, 30 Mayıs 2019'da İsviçre merkezli True Value Capital Partners'a sattığı Temsa'yı yabancı ortakla geri almak için bu yılın başında harekete geçmişti. Sabancı  Topluluğu ve Skoda Transportation’ın ana ortağı PPF yüzde 50-50 ortaklık yapısı ile, Temsa Ulaşım Araçları’nın tamamının satın alınmasını değerlendirmek üzere bir niyet mektubu imzaladıklarını duyurmuştu.

Detaylı incelemenin tamamlanması, ortaklık görüşmelerinin olumlu neticelenmesi ve gerekli izinlerin alınmasına bağlı olarak, satınalma işlemi gerçekleştirilecekti.

Sabancı Holding'ten yapılan açıklamada "Skoda Transportation’ın Türkiye’ye olan güveni ve Sabancı Topluluğu’nun ülkesine olan sorumluluğu neticesinde, Temsa Ulaşım Araçları’nın yeniden üretime başlaması ve yeni bir büyüme ivmesi yakalaması hedeflenmektedir" denilmişti.

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DA DEVREYE GİRMİŞTİ

TEMSA’nın satılıp, üretimin durduğu ilk günden itibaren gerek kişisel olarak, gerek kent dinamikleriyle birlikte her türlü mücadeleyi veren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 1300 işçinin, tedarikçilerin, mağdur ailelerin ve Adanalıların sesi olmuş, Adana ve Türkiye ekonomisi için çok önemli bir tesisin kapanmaması için, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’yı ziyaret etmiş, Hükümet nezdinde de gerekli girişimlerde bulunmuştu. 

TEMSA’yla ilgili endişenin üst seviyede yaşandığı günlerde TEMSA işçilerinin bağlı bulunduğu Özçelik İş Sendikası Adana Şubesi’nde sendika yöneticileri ve işçilerle bir araya gelen Başkan Zeydan Karalar, tesisleri de ziyaret ederek, kamuoyunun konuya dikkatini çekmek için büyük çaba harcamıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN