Merkez Bankası'na yapılan gece yarısı operasyonuna herkes tepkili

16 ay içinde iki Merkez Bankası Başkanı görevden alındı. Gece yarısı operasyonuyla Murat Uysal'ın görevden alınıp yerine Naci Ağbal'ın getirilmesine muhalefet ve ekonomistler sert tepki gösterdi.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı, 16 ay içinde iki Merkez Bankası Başkanı görevden alındı. Gece yarısı operasyonuyla Murat Uysal görevden alınırken, yerine Beştepe'den yeni bir isim atandı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal yeni başkan olurken, muhalefet ve ekonomistler karara tepkili. 

"BAKALIM AĞBAL AĞZIYLA DOLAR YAKALABİLECEK Mİ?"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınması ile ilgili "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Merkez Bankası Başkanı dayanmıyor. Bir süre önce söz dinlemiyor diye Murat Çetinkaya'yı görevden alıp Murat Uysal’ı atamıştı. Şimdi de Uysal’ı görevden alıp eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı atadı. Bakalım Ağbal ağzıyla dolar yakalayabilecek mi?" paylaşımı yaptı. 

"MERKEZ BANKASI'NA 4 YILDA ÜÇÜNCÜ ATAMA"

Gelecek Partisi Dış Politika Başkanı Kani Torun ise Twitter'dan "Görev süresi 5 yıl olan Merkez Bankası başkanlığına 4 yılda üçüncü atama. Herhalde ekonominin durumunu anlamak için başka bir göstergeye ihtiyaç yok" açıklamasında bulundu. 

"BU YANLIŞ POLİTİLAYI AĞBAL DA KURTARAMAZ"

Merkez Bankası Başkanı'nın görevden alınmasına ekonomistler de tepki gösterdi. Ekonomist Mahfi Eğilmez, Resmi Gazete'de yayımlanan karar sonrası "Ne desek boş" diyerek göndermeli bir paylaşım yaparken, ekonomist Uğur Gürses "Ekonomiden sorumlu iradenin, bakanın yanlışlarını bir emir erine yıkmak paha biçilmez. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve ekibi ne denildiyse onu yapmadılar mı? Bu yüzden kötü yönetim sergilediler. Ne yazık ki Ağbal da kurtaramaz bu yanlış politikayı" sözleriyle karara tepki gösterdi.

Merkez Bankası kararına bir tepki de DEVA Partisi lideri Ali Babacan'dan geldi. Mardin'de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın görevden alınması ile ilgili konuşan Babacan "Sizin dediklerinizden başka bir iş yapmayan bir bürokratı değiştirerek, suçu ona yıkarak, bu sorumluluktan kaçamazsınız. O kadar kolay değil. Bu millet bu kadar saf değil" dedi. 

Siyasetçilerin ve ekonomistlerin paylaşımları şöyle: 

Murat Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da göreve getirilmişti. Böylece Uysal, 16 ay içerisinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası Başkanı oldu ve Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. 

"BERAT ALBAYRAK'I DENGELEYEN İSİM"

Gazeteci Murat Yetkin de eski Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal'ın koltuğunda 16 ayı doldurduğunu belirterek yerine getirilen Naci Ağbal ile ilgili dikkat çeken bir değerlendirme yaptı: 

"Gerekçe daha önce yine kendi tercihiyle göreve getirilen Murat Çetinkaya’nın faizleri yeterince düşürmemesi idi. Uysal'ın yerine Erdoğan'ın elinde kalan, açık konuşalım en ağır ekonomi topu olan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. Ağbal, Cumhurbaşkanının Hazine ve Maliye Bakanı damadı Berat Albayrak'ın icraatını dengeleyen isim olarak biliniyordu."

Yeni Merkez Bankası Başkanlığı'na Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal atandı. 

Yorum Yap
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Yorumlar (7)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

CHP'den ilginç 'Lütfi Elvan' ve 'Naci Ağbal' yorumu: Yeni günah keçileri mi arıyorsunuz?
Muharrem İnce'den CHP'ye çok sert eleştiri: Yalanın merkezi
Son dakika! Naci Ağbal faiz sinyali verdi, piyasalar hareketlendi

Ekonomi Haberleri