Naci Ağbal kimdir?

Naci Ağbal kimdir?

Maliye Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi birçok görevlerde bulunan Naci Ağbal, Bayburt’ta doğup büyüdü. Çorum’da ilk ve eğitimini tamamlayan Naci Ağbal, İstanbul Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladı.

AK Parti’deyken Maliye Bakanlığı döneminde yaptığı MTV açıklamasıyla tepki çeken Naci Ağbal, bakanlığının ardından 2018-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak çalıştı. Son olarak da Cumhurbaşkanlığı kararı ile TCMB Başkanlığına getirildi.

NACİ AĞBAL KİMDİR?

1 Ocak 1968’de Yakup Ağbal ve Minteha çiftinin çocuğu olarak Bayburt'un Yoncalı köyünde dünyaya gelen Naci Ağbal, ilk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da bitirmesinin ardından 1989'da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü bitirdi. Aynı sene Teftiş Kuruluna giren Naci Ağbal, 1993 yılında Maliye Müfettişi oldu. 

Yüksek Lisans eğitimini 1998’de Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programında tamamlayan Naci Ağbal, 2003'te Gelirler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı görevine, 2007'de Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'ne atandı. 2008’de ise Bakanlar Kurulu kontenjanından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeliğine seçilen Naci Ağbal, 8 Mart 2008’de Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi oldu. 

12 Haziran 2009’da Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevine atanan Naci Ağbal, bu görevini 9 Şubat 2015’e dek devam ettirdi.

naci-agbal-kimdir.jpg

Haziran 2015’teki Türkiye genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bayburt milletvekili olarak Meclis'e giren Naci Ağbal, 13 Eylül 2015’te AK Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Kasım 2015’teki Türkiye Genel Seçimleri'nde yeniden AK Parti Bayburt milletvekili olarak Meclis'e giren Naci Ağbal, 64. ve 65. Türkiye Hükûmeti'nde Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE TCMB BAŞKANLIĞINA GETİRİLDİ

2018-2020 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak çalışan Naci Ağbal, 7 Kasım 2020 itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına getirildi.

naci-agbal-kimdir.png

BAKANLIĞLIĞI DÖNEMİNDEKİ MTV AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Maliye Bakanlığı döneminde 2018 yılında Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) yapılan yüzde 40’lık zam ile ilgili sorulan bir soruya yanıt veren Naci Ağbal, MTV’nin her sene arttığını anımsatarak, bunun enflasyonla paralel bir şekilde ilerlediğini kaydetti.

Yüzde 40’lık zammı yapmamaları durumunda MTV’nin 2018’de yüzde 15 oranında artacağını söyleyen Ağbal, o yıl 500 Türk lirası MTV  ödemiş bir vatandaşın, gelecek yıl hiçbir müdahale olmaksızın 575 Türk lirası ödeyeceğini vurgulayarak, bunun da iki taksite bölündüğünde yaklaşık olarak 32,5 Türk lirası fazla ödeneceğinden bahsetti.

naci-agbal-kimdir-001.jpg

Yaptıkları yasal düzenlemeyle MTV’de yeni tarife ürettiklerini aktaran Ağbal, ‘’Bu tarifeye göre rakamlar böyle oluyor. Bu rakamlarla evvelki rakamları karşı karşıya getirdiğimizde bir yükseliş olarak önümüze çıkıyor. Bu yıl 500 Türk lirası ödedi, gelecek yıl 575 Türk lirası ödeyecekti. Şimdi vatandaşımıza diyoruz ki 700 Türk lirası öde. Herkes aynı arabayı kullanmıyor. Herkesin aynı yaşta arabası yok. Vatandaşın bu konudaki tepkisini anlıyorum. Vatandaşlarımız bu konuda her zaman duyarlı olsunlar, başımızın üstüne. Burada bir problemlem görmüyorum yok" diye konuşmuştu. 

200 bin liraya araç alanla 50 bin TL’ye araç alanların aynı MTV’yi ödediğini bunun da hakkaniyete uygun olmadığını iddia eden Ağbal, burada da önemli bir değişikliğe daha gidildiğini ve MTV'nin vergi ödeme gücü ilkesine uygun olması gerektiğini vurgulayarak, 2018 yılı itibarıyla bir kişi araç almak istenildiğinde 50 bin Türk liralık aracı alanın vergisinin daha düşük olacağını, daha pahalı alanın vergisi de daha yüksek olacağını belirtmişti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN