Son dakika! Merkez Bankası'nda görev değişikliği! Murat Uysal gitti, Naci Ağbal geldi

Son dakika! Merkez Bankası'nda görev değişikliği! Murat Uysal gitti, Naci Ağbal geldi

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Murat Uysal, Merkez Bankası Başkanlığı görevinden alınarak, yerine Naci Ağbal getirildi. Uysal, Murat Çetinkaya’nın yerine getirilmişti.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörü) Murat Uysal görevden alındı. Uysal'dan boşalan göreve eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atandı.

Ağbal'dan boşalan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine ise İbrahim Şenel getirildi. 

merkez-bankasi-baskani-agbal.jpg

GÖREVDEN ALINAN İKİNCİ BAŞKAN 

Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla görevden alınan Murat Çetinkaya'nın yerine 6 Temmuz 2019'da göreve getirilmişti. Böylece Uysal, 16 ay içerisinde görevden alınan ikinci Merkez Bankası başkanı oldu.

KARAR, yaklaşık 16 ay önce göreve getirilen Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın da siyasi baskılara dayamadığına ve ekonomi yönetimindeki gerçekliklerle hareket etmeye başladığına dikkati çekmişti.

Uysal’ın göreve geldiğinde politika faizinin yüzde 24 seviyesinde olduğu hatırlatılan haberde, şu ifadelere yer verilmişti: 

Göreve geldiğinden bu yana faiz indirimi gerçekleştiren Uysal, faiz artış kararı vermeden önce son 4 toplantıda politika faizini 8,25 seviyesinde sabit tutmuştu. Fakat o dönemde tabela her ne kadar 8,25 seviyesini gösterse de fiili faiz sürekli artış kaydetti. Yani örtülü faiz artışları kemer sıkmaya daha fazla dayanamadı. 

Fonlama faizindeki durmayan artış verilere de yansıdı. En son 16 Temmuz 2020’de 7,34’e kadar gerileyen fonlama faizi, karşısında politika faizi 8,25 idi. Ağustos 2020’de de Merkez oranlarda değişiklik yapmadı ama fonlama faizi 9,44’ün üzerine çıktı.

En son toplantıda 200 baz puanlık yükselişle birlikte 10,25’e ulaşan PPK faizi karşısında fonlama maliyetleri de 10,69’a çıktı. Şu an ise 20 Eylül verilerine göre, fonlama faizi çoktan 12,47’ye ulaşmış durumda. Ağustos 2020’de her ne kadar politika faizi 8,25 seviyesinde olsa da fonlama tarafında oranlar çoktan çift haneye çıktı. 

Örtülü faiz artışı Temmuz 16’dan sonra devam ederken, çift haneden dönüş de Ağustos ayından sonra gerçekleşmedi. 

2019’da görevden alınan Murat Çetinkaya’dan sonra ilk kez geçen ay faiz artışı yapan Merkez, düşük faiz baskısına daha fazla dayanamayarak ufak ufak örtülü artış yolunu seçti. 

‘LAF DİNLEMİYORDU GÖREVDEN ALDIK’

Merkez Bankası’yla ilgili Kasım 2019’da açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında, Murat Çetinkaya’nın faizleri indirmediği için görevden aldıklarını söyledi.

O dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Ülkemize döviz kuru, faiz ve enflasyon üçgeninde kurulan oyunu bozduk. Merkez Bankası’nı görevden aldık, çünkü laf dinlemiyor adam. Yeni arkadaşımıza ‘faizi düşüreceğiz’ dedik. Yeni arkadaşımızla yola devam ettik ve dedik ki faiz oranlarını düşüreceğiz, çünkü faiz bir ülkenin kalkınmasında en büyük zulümdür. Yatırımları durdurur, istihdamı durdurur, üretimi durdurur, rekabet gücünüzü ortadan kaldırır ve sizin büyümenizi de engeller. Bu adımlar atılınca hava değişti ve bakın enflasyonda tek haneye düştük. Döviz kurunu da nispeten stabil hale getirdik.”

NACİ AĞBAL KİMDİR?  

Naci Ağbal 1968'de Bayburt'ta dünyaya geldi. İÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı'nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006'da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.2008-2015 yıllarında Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı. 

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM'ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçiminde de yine Bayburt'tan milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64. Hükümette Maliye Bakanı olarak görev aldı. 65. Hükümette tekrar Maliye Bakanı olarak atandı. İyi düzeyde İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babası. 

 

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN