Bülent Arınç açıkladı: Berat Albayrak ekonomideki sıkıntının psikolojik olduğunu düşünüyor

Bülent Arınç açıkladı: Berat Albayrak ekonomideki sıkıntının psikolojik olduğunu düşünüyor

Cumhurbaşkanlığı YİK üyesi Bülent Arınç'tan muhalefetin çok tepkili olduğu Bakan Albayrak ile ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi: Ekonomide sıkıntılar mutlaka var. Hatta bakanımız ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik dediği zaman kendisine itiraz ettim.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Bülent Arınç'tan, muhalefetin ekonomi yönetimi konusunda tepki gösterdiği Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile ilgili dikkat çeken bir çıkış geldi.

Arınç "Ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik" diyen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a "Ekonomide sıkıntılar mutlaka var. Hatta bakanımız ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik dediği zaman kendisine itiraz ettim" dediğini açıkladı. 

"PSİKOLOJİK DEDİ, İTİRAZ ETTİM"

Kanal 42'ye konuşan Bülent Arınç, şunları kaydetti:

"Ekonomide sıkıntılar mutlaka var. Hatta bakanımız ekonomide sıkıntı yok, bu psikolojik dediği zaman hem kendisine itiraz ettim hem de kamuoyuna, ne psikolojik yani... Hepimiz elimizde tuttuğumuz gibi adeta maddi olarak sıkıntıları görüyoruz.

"SIKINTI BÜYÜKTÜR AMA KRİZE DÖNÜŞMEMİŞTİR"

Önemli olan sıkıntının varlığını inkar etmek değil; kabul ederek bunu gidermek için yapılacak çalışmalardır. Cumhurbaşkanımızın çaba içinde olduğunu görüyorum. Sıkıntı küçük müdür, büyük müdür derseniz elbette büyüktür ama krize dönüşmemiştir. Bunlar anlatılabilir, atlatılabilir. Eskiden de krizleri gördük biz. Türkiye daha fazla etkileniyor."

"DOLARLA UĞRAŞMIYORUZ, İSTESEK DÜŞÜRÜRÜZ"

Öte yandan Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun aktardığına göre, hafta başında AK Partili milletvekilleriyle bir araya gelen Bakan Albayrak, vekillere 'Küresel ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler' üzerine bir sunum yaptı.

Albayrak, sunumda kurdaki durum ile ilgili şunları söyledi: "Dövizdeki artışın birçok sebebi var. Dünyadaki belirsizlikler, ABD seçimleri, pandemi, ülkeler arasındaki sıkıntılar. Hepsi dövizin yükselmesine neden oluyor. Biz dolarla uğraşmıyoruz. İstesek düşürürüz. Faizi yükseltirseniz, döviz düşer. Ama bizim derdimiz bu değil.

Faizi artırmanın da eksileri var, artıları var. Faiz yükselirse, üretim düşer istihdam azalır. Bizim buradaki amacımız ithalatı azaltmak, üretimi artırmak. İthalat uyuşturucu gibi, ilk kullandığında kendini iyi hissedersin ama bu seni yavaş yavaş öldürür. O nedenle bizim hedefimiz öncelikle ithalatı azaltmaktır. Dövizde yaşanan hareketliliğinin birkaç ay içinde bir dengeye oturmasını bekliyoruz."

BAKAN ALBAYRAK'TAN KUR VE DOLAR ÇIKIŞI

Hazine ve Maliye Bakanı Berak Albayrak, 29 Eylül'de gazeteci Hakan Gürdağ'ın sorusu üzerine "Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum" demişti.

NTV'de Yeni Ekonomi Programı'nı değerlendiren Dünya Gazetesi Hakan Güldağ, Albayrak'a toplantı çıkışında döviz kurlarındaki durumu sorduğunu söylemişti.

Güldağ, Albayrak'ın "Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum. Sanayimiz güçlü. Oraya hiç bakmıyorum. Kur artık bizim elimizde" dediğini aktarmıştı.

Ağustos ayında da Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına konuk olan Albayrak, Hakan'ın "Dolar yükselince endişelenmeli miyiz? sorusuna ''Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolar borcunuz var mı? Dolarla bir işiniz var mı?" cevabını vermişti.

Albayrak, şunları kaydetmişti: "Eskiden kur çok daha fazla etkiliyordu. Şimdi ekonomide bir dönüşüm var. 2 sene önce de bu seviyelerdeydi. Düştü. İki sene öncesine kadar bugün Türkiye ekonomisi kırılganlıklarına göre çok güçlü. Dünya tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşanıyor."

Bakan Albayrak'ın hem dolar hem de kur çıkışına muhalefetten çok sert tepki gelmişti.

"BEN ÇOKTAN ÜMİDİ KESMİŞTİM DE..."

Bu arada Arınç, aynı programda ABD başkanlık seçimlerini de değerlendirdi "Amerikan seçimlerinde ikinci seçmenler var. Seçici Kurul'un yani delege sayısının önemi var. ABD’de 270’i bulan kazanıyor. Biden, bunu sağlamış durumda" dedi.

Artık Trump'tan ümidin kesilmesi gerektiğine vurgu yapan Arınç, şunları söyledi: "Ben, çoktan kesmiştim de hala Trump diye rüyalarında görenler varsa onlar da bilsin ki bu rüya bitti. Artık gemi de karaya oturdu. Trump dönemi Amerika için kapandı. Bana ABD seçimini soruyorlardı. Ben de bu soruyu bana soranlara 'Türkiye’de yaşayan bir vatandaşım, Amerika'da yaşayan bir seçmen değilim’ diyordum. İsim konusunda ısrar ettiler. Ben de 'İki şerle karşılaşıldığı zaman siz ehven olanı yani biraz daha az şer olanı tercih edin’ gibi bir yorumda bulundum. Hayatımızda bu sözü çok uyguladığımız zamanlar oldu. Benim tercihim Biden oldu."

"BUGÜNKÜNDEN DAHA KÖTÜ OLMAZ"

Tercihinin Biden olduğunu belirten Arınç "Geçmişte bazı ilişkilerimiz oldu. Yani bundan sonra Türkiye ve ABD ilişkileri nasıl olur derseniz ben de 'Bugünkünden kötü olmaz' derim. Bundan sonrası bugünkünden mutlaka daha iyi olacak" diye konuştu. 

Arınç, şöyle devam etti: "Çünkü ABD ile Türkiye'nin ilişkileri her zaman stratejik olmuştur. Bu ilişkilerin iyi olması da sadece ABD'ye bağlı değildir. Bizim dış politikamızın da ABD ile uyumlu olması gerekir. Bu uyum sağlanabilirse Biden'ın ABD'nin başına gelmesi, Türkiye için bir şans olabilir. Biden ile ilişkilerin ben Türkiye’nin çok daha fazla lehine olabileceğini düşünüyorum."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN