4 yıldır yapılmıyordu! Naci Ağbal o toplantıyla ilk kez kamera karşısına geçecek

4 yıldır yapılmıyordu! Naci Ağbal o toplantıyla ilk kez kamera karşısına geçecek

Merkez Bankası Başkanı Ağbal, TCMB'nin 2021 Yılında Para ve Kur Politikası tanıtım toplantısı için 16 Aralık'ta ilk kez kamera karşısına geçecek. Toplantı, son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda yapılmıştı.

Göreve başladığı günden bu yana iletişim faaliyetlerine ağırlık veren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal, ilk kez kameraların önüne çıkmaya hazırlanıyor.

TCMB’den yapılan açıklamaya göre Ağbal, 16 Aralık Çarşamba günü ‘2021 Para ve Kur Politikası Metni’ sunumunu video konferans ile yapacak. Böylelikle Ağbal göreve atandıktan sonra ilk kez kameranın karşısına geçmiş olacak.

SORULARA TEK TEK CEVAP VERECEK

TCMB'den yapılan açıklamaya göre Ağbal'ın sunumu 10:30'da başlayacak. 11:30'da Ağbal katılımcıların sorularını alacak. Toplantı internet sitesinde ve bankanın resmi Twitter ve YouTube hesaplarından canlı olarak yayımlanacak.

EN SON 2016'DA YAPILMIŞTI

İlk olarak 1990 yılında hazırlanan ve 1998 yılından bu yana da düzenli yayınlanan metinler daha önceki uygulamalarda basın toplantısıyla sunuluyordu. Son olarak Murat Çetinkaya döneminde 2016 yılının sonunda basın toplantısıyla sunulan metin, o tarihten bu yana basın toplantısı düzenlenmeden bankanın internet sitesinden yayımlanıyordu.

Naci Ağbal’ın uzun zamandır yapılmayan sunumu yeniden başlatması, piyasayı yönlendirmek için iletişimden yoğun biçimde yararlanma isteğinin bir işareti olarak değerlendirildi.

YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

TCMB’nin ‘Para ve Kur Politikası’ metinleri takip eden yılın para politikasına yönelik yönlendirmeleri içermesiyle piyasa aktörleri tarafından yakından takip ediliyor. Geçen yılın metninde Para Politikası Kurulu toplantı sayısı 8’den 12’ye çıkarılmıştı. Bununla birlikte 2021 yılının ilk üç toplantısı da takvim çerçevesinde açıklanmıştı.

Bunun yanında geçen senenin metninde 2019 yılı için nominal 18,9 milyar TL olarak belirlenen TCMB Açık Piyasa İşlemleri portföy nominal büyüklüğünün, 2020 yılında azami TCMB analitik bilanço aktif toplamının yüzde 5’i olarak belirlenmesi kararı açıklanmıştı. 2020’de pandeminin etkileriyle mücadele kapsamında bu oran Nisan ayında gelen duyuruyla yüzde 10 olarak güncellenmişti.

İLETİŞİM FAALİYETLERİNE AĞIRLIK VERDİ

Kasım ayında TCMB Başkanı olarak atanan Naci Ağbal görev dönemine hızlı bir giriş yapmıştı. Ağbal göreve geldiğinin ertesi günü banka müdürleriyle bir araya gelmişti. Ağbal, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün iş dünyasıyla yaptığı reform buluşmalarına da katılım sağlamıştı.

ENFLASYONUN ARDINDAN GÖZLER MERKEZ'E ÇEVRİLMİŞTİ

Kasım ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin ardından gözler yine Merkez Bankası’na çevrilmişti. Piyasa analistleri dolarizasyonun en azından yavaşlatılabilmesi için bireylerin TL mevduatta reel faiz getirisine sahip olması gerektiğini vurguluyor. Şu an politika faizi yüzde 15, enflasyon ise 14,03 seviyesinde.

Bankaların ortalama TL mevduat faizi de yüzde 15 seviyelerinde seyrediyor. Analistler en az yüzde 18 TL mevduat faizi ile bireylerin dolardan TL mevduata yönelebileceği görüşünde. Bunun için de politika faizinde yeni bir artış beklentisi de artıyor. Dolarizasyon sorununun da Merkez Bankası’nın para ve kur politikası metninde yer bulması bekleniyor. 

REZERV ARTIŞI BEKLENTİLERİ

Rezerv sorunu ise bu yılın en çok tartışılan konuları arasında. Merkez Bankası’nın kamu bankaları aracılığıyla yaklaşık iki yıl sürdürdüğü döviz satışları ile rezervlerinin yaklaşık 130 milyar dolarını kaybettiği hesaplanıyor. Bankacıların hesaplamalarına göre sahipliği Merkez Bankası’na ait döviz rezervi eksi 50 milyar dolar civarında.

Piyasa TCMB'nin önümüzdeki dönemde rezerv birikimi yapması gerektiği konusunda hemfikir. Geçmişte rezerv artışı için en yoğun kullanılan yöntemler reeskont kredisi ve döviz alım ihaleleri. Hali hazırda reeskont kredileri ilk 11 ay itibarıyla TCMB rezervlerine yaklaşık 22 milyar dolar katkı yaptı. Döviz alım ihalesi ise 2010'lu yılların başından beri yapılmadı. Bankacılar TCMB'nin rezerv birikimi için önce kalıcı portföy girişleri ve dolarizasyondan geri dönüş olması gerektiğini kısa vadede bunu öngörmediklerini belirtiyorlar.

YURT İÇİ YERLEŞİKLERİN DÖVİZ MEVDUATI

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatında rekor devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre 4 Aralık ile biten haftada yurt içi yerleşiklerin döviz ve altın varlıklarını 3.2 milyar dolar daha artırarak 231.2 milyar dolarla tarihi rekor seviyeye yükseltti. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre 4 Aralık haftasındaki 3.2 milyar dolarlık yükselişin 2.2 milyar doları fiyat değişimlerinden geldi. Bir önceki hafta da değişim yaşanmamıştı ancak kur farklarından arındırıldığında önceki haftada da 1 milyar dolar yeni alış hesaplanıyor. Bu veriler lokallerin dövize yöneliminin haftalık bazda 1 milyar dolar civarında son 2 haftadır devam ettiğini gösteriyor.

 

NACİ AĞBAL KİMDİR?

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal'dan boşalan başkanlık görevine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı​ Naci Ağbal getirilmişti.

 

Yeni TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanlığı sitesindeki özgeçmişi şu şekilde:

 

Ağbal, 1 Ocak 1968’de Bayburt’ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Ağbal, İngiltere Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programı’nda yüksek lisans eğitimini tamamladı.

 

Maliye Bakanlığında müfettiş, teftiş kurulu başkan yardımcılığı, Gelirler Genel Müdürlüğünde daire başkanlığı ve bakan danışmanlığı görevlerinde bulunan Ağbal, 2006-2009 yılları arasında Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü, 2009-2015 yılları arasında ise Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı.

 

Naci Ağbal, 2004-2006 yıllarında TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006’da PETKİM AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği, 2006-2015 yıllarında Türk Hava Yolları (THY) AŞ Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu.

2008-2015 yıllarında Yüksek Öğretim Kurulu Üyeliği ile Uluslararası Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği yaptı. 17 Ekim 2018 tarihinden itibaren Vakıf Katılım Bankası A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeliği, 23 Kasım 2018 tarihinden itibaren Yükseköğretim Kurulu Üyeliği, 18 Ocak 2019 tarihinden itibaren de Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Konseyi üyeliği görevlerini yürütmektedir.

 

7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçiminde AK Parti Bayburt Milletvekili olarak TBMM’ye giren Ağbal, 1 Kasım 2015 Milletvekili Genel Seçiminde de yine Bayburt’tan milletvekili seçildi. Ağbal, AK Parti MKYK üyeliği ile MYK üyesi olarak Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 64. ve 65. Hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevini üstlenen Ağbal, 25 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak atandı.

 

İyi düzeyde İngilizce bilen Ağbal, evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN